Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Het spelgedrag van katten

Katten zijn dol op spelen! Ze rennen vrolijk achter balletjes aan, maken de gekste sprongen om een eindje touw te bemachtigen en veroveren een pluche muis alsof hun leven er van afhangt. Maar waar komt die speelsheid vandaan? En welke manieren van spelen kent de kat?

Speels vaardigheden oefenen
Een kitten oefent in zijn spel belangrijke vaardigheden die hij nodig heeft in het volwassen leven. Op een speelse manier oefent hij springen, rollen, klimmen, aanvallen en weglopen. Ook de jacht is een belangrijk onderdeel van dat volwassen leven. In de natuur kan je immers niet overleven zonder zelf je eigen maaltje te veroveren. Het spel van een kat heeft dus een duidelijk doel.

Spelend kittenInspelen op de zintuigen van je kat
Een kat reageert op zijn zintuigen: wil je een kat aanmoedigen tot spel dan moet je dus zijn zintuigen zien te prikkelen. Het belangrijkste zintuig blijft daarbij het zicht. Kattenspeelgoed moet bewegen zoals een prooi dat doet: een speeltje dat aan een touw over de vloer wordt getrokken doet denken aan een muis op de vlucht. Een veertje aan een stokje doet op zijn beurt denken aan een vogeltje dat door de lucht fladdert. Een tweede zintuig waar kattenspeelgoed vaak op inspeelt is het gehoor: denk aan speeltjes die geluid produceren zoals piepende muizen en rinkelballetjes. Maar ook geur en smaak worden soms aangesproken, zoals balletjes om kattensnoep in te verstoppen of speeltjes met kattenkruid.

Binnenkat versus buitenkat
Een binnenkat heeft meer behoefte aan spel dan een buitenkat: de buitenwereld zorgt constant voor nieuwe en uitdagende prikkels die de nieuwsgierigheid van de kat bevredigen. En kat die constant in zijn vertrouwde omgeving verblijft kan verveeld raken. Nieuwe prikkels in de vorm van spel en speelgoed zijn in zo’n geval meer dan welkom!

Geschikt speelgoed uitkiezen
Speelgoed voor je kat hoeft niet duur te zijn, je kunt het ook zelf maken. Let daarbij wel op de veiligheid van je huisdier. Zorg er voor dat het speeltje geen scherpe voorwerpen bevat, zoals een bolletje wol met nog een naald aan bevestigd. Let op voor te kleine speeltjes of stukjes die loskomen en ingeslikt kunnen worden. Wees op je hoede voor gevaarlijke stoffen en vergiftigingsgevaar. Sommige voorwerpen dienen nu eenmaal niet om mee te spelen, ondanks hun aantrekkingskracht op de kat. Denk aan balletjes zilverpapier en elastiekjes, ze kunnen zorgen voor ernstige maag- en darmproblemen. Wat is dan wel geschikt om mee te spelen? Bevestig eens een veertje of papieren strikje aan een eindje wol, of rol een prop van krantenpapier. Maak allerlei deurtjes en gaten in een grote kartonnen doos. Gebruik je verbeelding!

Spelen met je kat
Spelen met je kat schept een band. Het is een plezierige bezigheid zowel voor jou als de kat (en de eventuele toeschouwers van het spektakel). Vooral kittens zijn op het hoogtepunt van hun speelsheid, de hele wereld is hun speeltuin! Ze houden er soms ook van om je hand te vangen en vervolgens te krabben en te bijten. Je kunt dit gedrag beter verbieden. Zolang de kat klein is vind je het misschien schattig, maar een volwassen kat die nog steeds je hand bespringt is storend en pijnlijk.

Hou het uitdagend!
Elke kat heeft zo z’n voorkeuren en favorieten. De ene kat wordt helemaal wild van een bontmuisje, terwijl een andere kat verzot is op tunnels. Zorg voor een divers aanbod en zoek uit waar jouw kat gek op is! Net zoals kinderen hebben katten behoefte aan afwisseling. Biedt niet al het speelgoed in één keer aan, berg de meerderheid op en vervang het speelgoed regelmatig. Zo blijft je kat keer op keer verrast!