Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Een nieuwe kat in huis

Een nieuwe kat in huis

Een klein, speels poesje is natuurlijk hartstikke leuk en vertederend, maar bedenk je - voordat je er een aanschaft - wel dat deze kat vijftien jaar of ouder kan worden, en al die tijd aandacht en verzorging nodig heeft. Zal je aanwinst over tien jaar nog net zo leuk zijn? En schep je over tien jaar nog steeds iedere dag enthousiast de kattenbak leeg?


kittenWel of geen raskat?

Een kitten of een volwassen dier? Een asielkat of een kat van de fokker, een kater of een poes?
Als je een kat wilt aanschaffen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar één ding staat wel vast, je moet er voor zorgen dat je altijd een gezonde kat aanschaft.


Punten waar je op moet letten als je een kitten uitzoekt:

• Waar leven de katten: is het verblijf schoon enzien de kittens en volwassen katten er gezond uit?
• Let ook op het karakter van de katten. Komen ze naar je toe om je te begroeten? negeren ze je? Of kruipen ze weg?
• Kijk of de kittens schone oogjes en oortjes hebben en helder uit de oogjes kijken. Controleer de vacht op vlooien en kijk of het kontje schoon is. (een vies kontje duidt meestal op diarree).
• Groeien de kittens op in de huiskamer of zitten ze in een aparte kamer waar ze geen of weinig contact hebben met mensen, waardoor ze erg schuw zijn?
• Gezonde kittens maken een levendige indruk, zijn nieuwsgierig en speels maar slapen ook veel. Het is heel goed mogelijk dat de kittens op het moment dat jij komt kijken totaal niet geïnteresseerd in jou zijn omdat ze het veel te druk hebben met spelen. Dat is normaal en betekent dat ze gewend zijn aan de aanwezigheid van
vreemden.
• Bezoek de kittens indien mogelijk meerdere keren, zodat je een betere indruk krijgt van je nieuwe huisgenoot
• Vraag de fokker of je het katje volledig geënt en ontwormd mee krijgt. Dit is vooral belangrijk als je thuis al een kat hebt die buiten komt. Wanneer het om een raskat gaat, durf dan ook te vragen of de ouders getest zijn op erfelijke ziekten en of daar papieren van zijn.
• Koop je kitten liever niet bij een fokker die het katje vóór de leeftijd van twaalf weken al mee wil geven.

De eerste twaalf weken in het leven van een kat zijn namelijk heel belangrijk. In die periode leren ze, onder andere door te spelen met hun broertjes en zusjes, om te gaan met soortgenoten, andere huisdieren en met mensen. Een kitten die pas na een paar weken voor het eerst kennis maakt met mensen, of opgroeit in een huis waar nooit bezoek komt en waar ook geen kinderen of andere huisdieren zijn, zal een schuwe kat worden. Hij komt alleen tevoorschijn als het rustig is in huis. Met veel geduld en liefde kan je dan nog een hoop bereiken maar een gezellige schootkat zal het waarschijnlijk nooit worden.
Een kitten die gewend is om aangehaald te worden en regelmatig wordt opgepakt zal daarentegen een gezellige en speelse aanwinst zijn die niet blaast en niet iedere keer slaat met zijn pootjes.


Opvoeding

Ondanks dat een kitten of kat je veel liefde en plezier kan bezorgen, hebben ze ook wat minder leuke trekjes. En die zijn alleen te voorkomen of op te lossen door een consequente opvoeding.


katEen aantal voorbeelden:
• Katten zijn in het begin wat schrikachtig, omdat ze moeten wennen aan hun nieuwe omgeving. Houd daarom ramen en deuren gesloten, zodat je kat er niet vandoor kan gaan.
• Zorg ervoor dat je kat niet langer dan een dag alleen thuis is, zonder verzorging. Als je een paar dagen weg bent, zorg dan voor een oppas of breng je kat naar een pension.
• Katten hebben behoorlijk scherpe nagels. Leer een kitten daarom zo vroeg mogelijk dat hij die tijdens het spelen niet moet gebruiken. Zo voorkom je nare krassen op je armen, handen en in je gezicht.
• Maar ook je meubels of behang kunnen beschadigd raken door de nagels van je kat. Zorg daarom voor een krabpaal of –mat, om je huisdier toch genoeg ‘krabgelegenheid’ te geven.
• Een kat is niet gratis. Houd rekening met de kosten die niet alleen het voedsel, maar ook de kattenspeeltjes, kattengrit en een bezoek aan de dierenarts met zich meebrengen.


Kat of kitten?
De meeste mensen die een kat aanschaffen kiezen voor een kitten.
Ze denken dat een oudere kat niet meer kan wennen aan een nieuwe omgeving en een nieuw gezin. Uit de praktijk blijkt echter dat een oudere kat zich even goed aanpast als een kitten. De band met een oudere kat wordt dan ook even hecht als met een kitten. Een oudere kat heeft als voordeel dat het dier al een opvoeding heeft gehad en zich in huis meestal beter gedraagt dan een kitten.

Voor een druk gezin of een ouder persoon is het daarom verstandig om voor een volwassen kat te kiezen. Deze vraagt namelijk veel minder aandacht en verzorging. Maar als je de tijd en gelegenheid hebt om een kitten op te voeden, moet je dat zeker doen. Een jong katje is speels, nieuwsgierig en ondeugend, en daardoor een fantastische aanwinst. Bovendien is het leuk om je huisdier te zien opgroeien.


kittenKater of poes?
Katers zijn in de regel groter dan poezen, en ze hebben een bredere kop. Ongecastreerde katers hebben de neiging in de buurt rond te struinen en kunnen met andere katers in gevechten verwikkeld raken.
Daarnaast markeren zij hun territorium door urine en uitwerpselen die zij niet begraven.

Een kater kan rond zeven tot tien maanden geslachtsrijp worden.
Een aantal katers gaat dan sproeien: ze steken hun staart in de lucht, trappelen met hun achterpoten en sproeien urine tegen een bijvoorbeeld de bank, de deurpost of het bed, of buiten tegen boompjes, containers en auto’s. Daarom is het verstandig je kater te laten castreren, tenzij je met je kat wilt fokken.
Als dit eenmaal gebeurd is, bestaat er weinig onderscheid meer tussen een kater of een poes. Over het algemeen zijn gecastreerde katers wel rustiger dan poezen. En ze lopen minder vaak van huis, maar dat heeft natuurlijk ook met de opvoeding te maken.