Medisch» Aandoeningen bij Katten» Homeopathie voor de kat

Homeopathie voor de kat

dierenartsHomeopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij zeer sterk verdunde stoffen worden toegediend die lichamelijke en psychische klachten zouden genezen. Ook katten kunnen wel eens slecht in hun vel zitte, en lichamelijke of psychische problemen ondervinden. Zou een kat dan ook baat kunnen hebben bij een homeopathische behandeling?De homeopathische behandeling van een kat komt overeen met de behandeling van de mens. Een dier kan echter niet vertellen hoe hij zich voelt, dus is het belangrijk om je viervoeter goed te observeren. Ook katten hebben hun eigen karaktertje en kunnen diverse emoties doormaken. Jij als baasje kent je kat het beste en je kan uit het gedrag van je kat meestal heel wat afleiden. Je kunt dan in samenspraak met een homeopaat de geschikte behandeling bepalen. Naast de klassieke dierengeneeskunde bestaan er immers ook diverse centra voor alternatieve geneeskunde voor je huisdier.Diverse problemen van je kat kunnen met homeopathie aangepakt worden, waaronder huidproblemen, gedragsproblemen, angsten en allergieën. Veel gebruikte remedies bij katten zijn o.a. ‘Star of Bethlehem’ wanneer het dier van streek is, ‘Vervian’ voor een overgevoelige kat en ‘Walnut’ wanneer je kat zich moet aanpassen aan een nieuwe situatie, zoals een nieuw huisgenootje of een verhuizing. Je kunt de remedies heel eenvoudig toevoegen aan het drinkwater of in het kattenvoer mengen.


De visie van de alternatieve geneeskunde voor katten is dat er naar het ‘totale’ dier gekeken wordt, dus ziel, geest en lichaam. Alternatieve geneeswijzen zijn erop gericht de natuurlijke balans weer te herstellen en het zelfgenezende vermogen van je kat te activeren. Alternatieve geneeswijzen zijn toe te passen op zowel jonge als oudere katten. Dieren zouden zo goed reageren op alternatieve geneeswijzen omdat ze nog heel dicht bij de natuur staan. Alle medicijnen zijn ook van natuurlijke producten gemaakt en kunnen dus moeilijk schade aanbrengen in tegenstelling tot veel chemische producten. En het is ook nog eens goed voor het milieu!


Het effect van homeopathie is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen, maar toch wijzen ervaringen uit dat homeopatische behandelingen in bepaalde gevallen wel degelijk nuttig kunnen zijn. Het kan door het grote aanbod aan middeltjes wel even zoeken zijn naar de juiste remedie. Alternatieve geneeswijzen kunnen geen levens redden maar wel bepaalde symptomen aanpakken en verzachten. Natuurlijk zijn niet alle aandoeningen en klachten van je kat te genezen met alternatieve geneeswijzen, denk maar aan ernstige aandoeningen zoals kanker bij de kat. Homeopathie kan hierbij wel een nuttige aanvulling zijn van een klassieke behandeling. Baat het niet, dan schaadt het niet!