Kat & Wijzer» Gesponsorde artikelen» Kattenvoer: welk merk past het beste bij mijn kat? [4 tips]
Katten zijn over het algemeen geen makkelijke eters. Tegelijkertijd wil je als baasje natuurlijk dat het eten voor je kat niet alleen in de smaak valt, maar ook gezond is. Welk kattenvoer past het beste bij jouw kat? Met behulp van deze 4 tips ben je daar zo achter!

1. Let op de leeftijd van je kat

Een kleine kitten heeft andere voeding nodig dan een senior kater. Hoewel dat heel logisch klinkt, wordt dat principe lang niet altijd toegepast. Er zijn genoeg katten die hun leven lang hetzelfde merk blikvoer eten. Hierdoor kan je kat belangrijke voedingsstoffen missen die wel passen bij een bepaalde levensfase.

2. Let op het ras van je kat

Misschien verwacht je dat het ras van je kat geen invloed heeft op het type voeding dat het beste bij je huisdier past. Zo hebben langharige katten baat bij speciale voeding zoals bijvoorbeeld Royal Canin dat biedt. In deze voeding zitten extra voedingsstoffen voor het behoud van een glanzende vacht. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook voeding verkrijgbaar voor katten die veel last hebben van haarballen. Dit kan overigens niet alleen voorkomen bij langharige, maar ook bij kortharige katten. Ook blaasgruis is een algemeen voorkomende kwaal bij katten, waarvan de symptomen met behulp van de juiste voeding flink kunnen afnemen.

3. Niet te veel afwisseling!

Je zal zelf ook al wel hebben gemerkt dat je kat een kieskeurige eter is. Doordat het reukvermogen van poezen sterk ontwikkeld is, kan een ander soort voeding zomaar een stap te ver zijn. Heb jij een voeding gevonden die je kat graag eet? Doe je huisdier een plezier en varieer daar dan niet teveel in. Je kat stelt het niet op prijs en het spijsverteringsstelsel van het dier al helemaal niet. De meeste katten hebben namelijk een gevoelige maag. Hoe saaier, hoe beter, dus!

4. Let op de leefomgeving

Woon jij in een flat en komt je kat amper buiten? Of is jouw huisdier juist een echt buitendier, dat alleen naar binnen komt om een bakje voer leeg te eten? Katten die (voornamelijk) binnen zitten hebben andere voeding nodig dan buitenkatten. Ook heeft een binnenkat minder voeding nodig dan een buitenkat. Buitenkatten jagen namelijk wel zo’n vier uur per dag en slapen minder dan binnenkatten. Hierdoor gebruiken ze veel energie, die aangevuld moet worden via de voeding. Zoek bij binnenkatten naar mogelijkheden om van het eten een spelletje te maken. Zo blijven ze toch in beweging en voorkom je overgewicht. Anders is de kans groot dat je uiteindelijk moet overstappen op een ander type voeding: voeding tegen obesitas.