Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Opvoeding van een kitten

Opvoeding van een kitten


kittenVeel mensen denken dat katten niet op te voeden zijn. Niets is minder waar. Ook katten kunnen de huisregels leren. Het vergt gewoon een andere aanpak als bij honden. Een kat moet opgevoed worden op een ‘kattige’ manier. Het vraagt wat tijd, geduld en een consequente aanpak.

De huisregels
Wanneer je een kat in huis haalt, kun je beter even van tevoren nadenken over de mogelijke huisregels. Wat gaat de kat wel en niet mogen? Maak afspraken met de andere huisgenoten zodat iedereen zich ook aan deze regels houdt. Het is voor de kat heel verwarrend als hij van één persoon wel op de tafel mag springen en door een ander gezinslid verjaagd wordt.

kittenEnkele mogelijke basisregels:

- Niet op bed slapen. Een kat kan parasieten en/of vlooien hebben. Bovendien verliezen katten veel losse haren, zeker in de ruifperiode. Een kat die op bed slaapt is erg onhygiënisch. Het is daarom aan te raden om de slaapkamer te verbieden. Omdat veel slaapkamers zich boven in het huis situeren, kan de algemene regel zijn dat de kat enkel op de benedenverdieping mag vertoeven.

- Niet op de tafels en het aanrecht springen. Weeral om hygiënische reden. Bovendien staan er vaak voedingsmiddelen op tafel die de kat maar al te graag lust!

- Niet aan de meubels krabben. Een kat heeft scherpe klauwen die hij onderhoudt door aan harde voorwerpen te krabben. Op die manier slijten de nagels af en bakent hij zijn territorium af. In de vrije natuur gebeurt dit meestal aan de stam van een boom. Binnenshuis zijn de meubels zeer aantrekkelijk. Een kat kan je dure meubels echter ernstig beschadigen. Het is daarom goed om dit gedrag van in het begin te verbieden. Zorg voor een goed alternatief door de kat buiten aan de bomen te laten krabben of door een krabpaal in huis te halen.

- Niet krabben of bijten. Een kitten krabt en bijt vaak in de handen of de voeten van zijn baasje tijdens het spelen. Ook al lijkt dit schattig en doet het bij een kitten nog geen pijn, het is aan te raden om dit gedrag van in het begin te verbieden! Een kat krijgt scherpere tanden en nagels, en wordt door op te groeien krachtiger. Wanneer je toelaat om je te laten krabben of bijten wordt de kat superieur aan jou, en herhaalt hij het gedrag als volwassen kat. Wanneer je dan iets doet wat de kat niet aanstaat, valt hij aan, hard en pijnlijk!

kittenEen kat straffen
Als de kat iets doet wat niet mag, moet je het aan een negatieve prikkel verbinden. Bijvoorbeeld door de kat nat te sproeien met de plantenspuit, luid nee te roepen of een hard geluid te maken om de kat te doen schrikken. De kat zal zijn gedrag stoppen en de negatieve ervaring aan het ongewenste gedrag koppelen. Daar heeft de kat wel wat herhaling voor nodig. Het is hierbij belangrijk om er voor te zorgen dat de kat de berisping echt wel aan het gedrag koppelt. De straf moet tijdens het ongewenste gedrag gegeven worden en niet op een later tijdstip, anders leert de kat er niets van. Het is een voordeel als de kat niet merkt dat de straf van jou afkomstig is. Anders zal hij het gedrag niet vertonen als jij in de buurt bent, maar er wel mee door gaan als je even weg bent.

Zindelijkheid aanleren
Jonge katten zijn van nature zindelijk. Ze bootsen op jonge leeftijd de mamapoes na die op de kattenbak gaat. Bovendien verkiezen ze om hun behoefte te doen op zanderige grond zodat ze hun uitwerpselen kunnen begraven. Het is dus niet moeilijk om je kitten aan te leren om een kattenbak te gebruiken. Zie je dat je kat ter plekke snuffelt of hurkt, zet hem dan zo snel mogelijk op de kattenbak. Het kan ook helpen om een vorig plasje of uitwerpsel al in de kattenbak te leggen, zodat de kat kan ruiken waar hij zijn behoefte moet doen. Als hij toch een ongelukje heeft, poets het dan grondig proper zodat er geen geur meer achterblijft. Let op met schoonmaakmiddelen waar chloor of ammoniak in zit , want dit moedigt net aan om die plek opnieuw te gebruiken. Je kat met zijn neus in de uitwerpselen duwen is geen gepaste straf, je kat leert er niets van! Wanneer je kat toch consequent zijn boodschap buiten de kattenbak blijft doen, is er vaak een achterliggende oorzaak. De bak is misschien te vuil en moet ververst worden, of de bak staat op een verkeerde plaats, misschien te dicht bij de voerbak of in een tochtige ruimte. Het helpt soms ook om het kattengrind te vervangen door wat de kat gewend is, bijvoorbeeld een andere soort korrels of papiersnippers.

Prooidieren naar huis brengen
Straf je kat niet voor zijn jachtinstinct. Het is een natuurlijke reflex. Een kat die prooien mee naar huis brengt, doet dit uit liefde en respect voor zijn baasje. Hoe onaangenaam je het ook vindt, het is eigenlijk een ‘cadeautje’ van de kat aan jou om je te bedanken voor je goede zorgen. Stoor je je toch aan het jachtgedrag van je kat? Hou je kat dan binnen of doe ze een halsband met een belletje aan, waardoor de prooidieren tijdig gewaarschuwd worden.