Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Agressie bij katten

Agressie bij katten


Elke kat is wel eens agressief. Katten zijn territoriale dieren en zullen hun territorium beschermen tegen andere katten, die als indringers worden aanzien. Ook wanneer een kat geplaagd of mishandeld wordt, zal hij agressief uit de hoek komen om zichzelf te beschermen. Dit is ook hun natuurlijk recht! Een kat die echter altijd agressief reageert of zonder reden mensen aanvalt, heeft te kampen met probleemgedrag.

katAgressie of spel?
Eerst en vooral is het belangrijk om het onderscheid te zien tussen agressie en spel. Kittens hebben heel wat energie, die ze kwijt kunnen door middel van spel. Een kitten is nog volop aan het ontwikkelen in zijn leerproces, en beseft niet altijd dat te wild spel pijnlijk is voor zijn soortgenootjes en de mens. Kittens worden tot ze drie maanden oud zijn nog volop opgevoed door de moederpoes. Wanneer een kitten te wild speelt, zal de moederpoes ingrijpen door terug te knauwen en/of de kitten even te stampen met de achterpoten. Zo krijgt de kitten een ‘standje’ en leert hij zijn gedrag bij te sturen. Ook de nestgenootjes zullen luid piepen wanneer hun speelkameraadje te wild is, zo leert het kitten voorzichtiger zijn. Laat zelf nooit toe dat je kitten in je handen bijt. Zolang ze klein zijn doet dit misschien nog geen pijn, maar zodra je kat ouder wordt en zijn tanden scherper, is het gedrag niet langer lief en schattig! Door je kat van jongs af aan te leren dat hij je niet mag bijten of krabben, vermijd je agressief gedrag op latere leeftijd.

Jachtinstinct
Ook muizen of vogeltjes vangen is geen uiting van agressie. Katten zijn van nature roofdieren, en prooidieren vangen is hun natuurlijke instinct. Wanneer een kat niet over prooidieren beschikt, kan hij zich op jou richten. Geef hem in dat geval enkele balletjes of nepmuizen, zodat hij zich op zijn speelgoed kan uitleven in plaats van op jou!

katAchterliggende reden
Probeer te onderzoeken wat de achterliggende reden is van de agressie. Is de kat angstig of getraumatiseerd door iets of iemand? Is de kat misschien ziek of heeft ze pijn? Is de kat jaloers op de nieuwe huisgenoot? Ook een kat die schrikt kan agressief reageren. Probeer te achterhalen wat je kat drijft om zo uit te halen. Het is heel belangrijk om de onderliggende oorzaak van de agressie aan te pakken. Zorg er ook voor dat je de kat zeker niet beloont na een aanval, dus zeker niet voeren of strelen!

Aanvallen tijdens het strelen
Een kat kan ook plots uithalen wanneer je hem aan het strelen bent. Plots voelt hij zich bedreigd en bijt of krabt naar de mensenhand. Let hiervoor op zijn lichaamstaal tijdens het strelen. Voor een kat uithaalt, verwijden zijn pupillen, beweegt hij met zijn staart en legt hij soms zijn oren plat. Zie je dit gebeuren, stop dan met strelen en laat de kat even met rust. Zo vermijd je een ongewenste aanval.

Castratie
Is je kat vooral agressief naar andere katten? Dan zal een castratie soelaas brengen. Wanneer je kat gecastreerd is, zal hij huiselijker zijn en is hij minder geneigd om te gaan zwerven. Zo vermijden je confrontaties en conflicten onderling wanneer je kat het territorium van een andere kat binnen dringt. Ook hoeft er niet langer gevochten te worden om tijdens het paarseizoen uit te maken wie het vrouwtje krijgt.