Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Baby op komst

Een baby op komst

Een baby op komst is een blijde gebeurtenis. Maar wat met de kat des huizes? Het is zeker geen goed idee om zomaar ‘plaats te maken’ en de kat harteloos te dumpen, zoals sommige mensen schijnen te doen. Het zorgt voor veel onnodig leed. Bovendien is de kat een dier met gevoelens en is hij tot dan toe een lieve en trouwe vriend geweest. Een kat combineren met een baby is perfect doenbaar, hij accepteert de nieuwe huisgenoot zelfs vrij makkelijk. Wel is het een goed idee om je kat voor te bereiden op de komst van het nieuwe gezinslid… 


Verboden terrein
Van de kinderkamer maak je best verboden terrein. Het is niet hygiënisch om de kat in de wieg te laten liggen. Bovendien heeft een kat in die ruimte niks te zoeken: in de rest van het huis zijn voldoende andere slaapplaatsjes te vinden. Staat er in de woonkamer ook een wieg? Leg hier dan enkele stevig opgeblazen ballonnen in. De kat zal hard schrikken wanneer hij in de wieg springt en zal het gedrag niet meer herhalen.


Even wennen…
In afwachting van de komst van de baby vinden vaak grote veranderingen plaats. Er komen heel wat nieuwe spullen bij zoals een wieg, kinderstoel en babybox. Andere voorwerpen, zoals de krabpaal en eetbakjes van de kat, veranderen misschien van plaats. Zorg er voor dat je de veranderingen geleidelijk aan doorvoert, zodat de kat kan wennen aan de aanpassingen. Ook babygeluiden kunnen best beangstigend zijn voor je kat. Door af en toe een cd met babygeluiden af te spelen kan je kat alvast wennen aan het gehuil. Een kat is erg op zijn zintuigen gericht, zo ook op zijn reukvermogen. Laat de kat wennen aan de geur van babyproducten als talkpoeder en lotion, maar ook aan de geur van de baby. Je kunt bijvoorbeeld je kat laten ruiken aan een dekentje waar de baby op geslapen heeft.


Aandacht delen
Tot nu toe heeft de kat waarschijnlijk heel wat aandacht gekregen. Probeer het wat af te bouwen naar de komst van de baby toe. Wanneer de baby er dan is zorg je er best voor dat de kat de baby associeert met een positieve ervaring: geef hem voldoende aandacht, aaitjes en eventueel kattensnoepjes tijdens zijn kennismaking met de baby. Wees ook niet overdreven paniekerig: een kat is gevoelig voor stemmingen en je angst kan overslaan op de kat. Geef je kat voldoende tijd om te wennen aan de baby. Heeft hij er even genoeg van? Zorg er dan voor dat hij zich rustig kan terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft.


Toxoplasmose
Velen hebben al gehoord van deze ‘aandoening’, maar weinigen weten wat het juist inhoudt. Toxoplasmose is een ziekte veroorzaakt door een microscopisch kleine parasiet. De parasiet komt voor in de uitwerpselen van een besmette kat. Je kunt geïnfecteerd raken door zonder bescherming de kattenbak te verschonen, te tuinieren of ongewassen groenten te eten. De meeste mensen merken weinig tot niets wanneer ze geïnfecteerd raken en om die reden beseffen heel wat mensen niet dat ze de besmetting al hebben doorgemaakt. In dat geval heb je levenslang antistoffen tegen de besmetting. Zwangere vrouwen moeten extra opletten omdat toxoplasmose de ongeboren vrucht aantast. Zolang zwangere vrouwen contact met de uitwerpselen van de kat vermijden is er geen enkel probleem. Aaien of ander contact met de kat levert geen besmettingsgevaar op.Het allerbelangrijkste is om je kat nooit onbewaakt achter te laten bij een baby. Kinderen vertonen onvoorspelbaar gedrag, ze kunnen in hun onschuld de kat grijpen of in de ogen prikken. De kat zal zich proberen verdedigen met een krab of beet ten gevolg. Zolang je deze gulden regels in acht neemt, zal de komst van de baby ook voor de kat een blijde gebeurtenis blijven!