Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» De perfecte huiskat

Op weg naar de perfecte huiskat

Stel, je kat sproeit regelmatig tegen je driezitsbank. Of hij kan het maar niet laten met de kat van de buren te vechten. Of misschien heeft hij de gewoonte net zolang aan zijn vacht te likken totdat er kale plekken ontstaan. Zomaar een paar problemen waarmee je als eigenaar van een kat te maken kunt krijgen. Problemen waarmee vaak ook de dierenarts geen raad weet. In dat soort gevallen kun je terecht bij een kattengedragstherapeut. Wat die precies voor je kan betekenen, lees je hier.


katGedragstherapeuten voor honden zijn al heel wat jaartjes bekend.
Maar de laatste jaren zijn er ook steeds meer mensen die met hun kat naar een gedragstherapeut gaan.
Een kattengedragstherapeut is gespecialiseerd in kattengedrag. Hij of zij geeft voorlichting over het verzorgen en socialiseren van katten en kan probleemgedrag voorkomen en verhelpen.


Problemen die een kattengedragstherapeut kan aanpakken zijn bijvoorbeeld:
angst, onzindelijkheid, stress, agressie, binnenshuis sproeien en eet- en krabproblemen.


Socialiseren
“Kattengedragsproblemen kun je van twee kanten bekijken”, legt Marcellina Stolting, kattengedragstherapeute en eigenaar van het Kattengedragsadviesbureau in Amsterdam, uit. “Je hebt problemen waar de eigenaar last van heeft, zoals in huis plassen, en problemen waar de kat zelf last van heeft, zoals angst bijvoorbeeld. Nederland telt 3,3 miljoen katten en een heel groot deel daarvan heeft problemen.
Het blijkt dat maar elf procent van de katten goed in z’n vel zit.
Amerikaans onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat 75 procent van de eigenaren wel eens heeft meegemaakt dat zijn kat in huis plast. We praten dus over een probleem van gigantische omvang. Niet alleen voor individuele katteneigenaren, maar ook voor asiels en opvanghuizen voor katten.”

Gedragsproblemen bij katten kunnen verschillende oorzaken hebben.
Problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door stress, door de komst van een nieuw gezinslid of doordat een maatje van de kat is overleden. Maar verreweg de meeste problemen ontstaan door een gebrek aan socialisatie, weet Stolting. “Mensen denken vaak dat zij een kat kunnen socialiseren, maar dat gebeurt door moederpoes.
In de natuur blijven kittens anderhalf jaar bij hun moeder. Ze drinken van nature zes maanden van hun moeder. Als je ze al na zeven weken weghaalt, zijn ze niet goed gesocialiseerd. Dat is vragen om problemen. Raskatten blijven wat langer bij hun moeder, zo’n twaalf à dertien weken, en dat scheelt al enorm. Eigenlijk zouden alle kittens zo lang ze zogen bij hun moeder moeten blijven.”


huiskatMeewerken
Het Kattengedragsadviesbureau behandelt zo’n 2000 katten per jaar. Stolting: “Voordat een kat bij ons komt, gaat de eigenaar normaliter met hem naar de dierenarts. Die verwijst door naar ons, nadat hij heeft vastgesteld dat het probleemgedrag van de kat geen medische oorzaak heeft. Wij vragen de eigenaar eerst een uitgebreide vragenlijst in te vullen, zodat wij een indruk krijgen van de achtergronden en de klachten. Daarna observeren we de kat altijd aan huis. Vervolgens stellen we de diagnose en wordt een behandelplan opgesteld. In sommige gevallen kan de behandeling worden gestart zonder verwijzing van de dierenarts, bijvoorbeeld als er sprake is van stress doordat het maatje van de kat is overleden.”

De therapie die Stolting en haar gedragstherapeuten adviseren verschilt per situatie, per kat en per eigenaar. Stolting: “Wij kunnen bijvoorbeeld adviseren om meer te spelen met de kat, om een krabpaal aan te schaffen of om de kat meer, of juist minder te aaien. Soms krijgt de kat in combinatie met de therapie ook medicijnen, maar daarover moet de dierenarts beslissen. Dat mogen wij niet doen.”

Een behandeling duurt ongeveer twee maanden. Of de therapie slaagt, hangt helemaal af van de eigenaar. “Dat ligt nooit aan de kat”, zegt Stolting stellig. “Je kunt alle katten iets leren. Maar het is wel noodzakelijk dat de eigenaar meewerkt. Die moet zo’n vijftien à dertig minuten per dag voor de therapie uittrekken. Echt hoor, katten kun je alles leren: je kunt hem kunstjes leren zoals koppeltje duiken, maar je kunt hem ook leren vriendjes te worden met andere katten. Je kunt hem zelfs leren zelf zijn tanden te poetsen. Katten zijn heel intelligent.”


Spreekuur
Een behandeling door het Kattengedragsadviesbureau is gebaseerd op wetenschappelijke studies naar kattengedrag, sluit aan op het natuurlijke gedrag van de kat en is 100% katvriendelijk. “Ons adviesbureau werkt dus niet met methoden als katten straffen”, benadrukt Stolting. “Wij vinden het een uitdaging om problemen zonder straffen op te lossen. Dat lijkt logisch ja, maar toch gebeurt het dat katten gestraft worden. Straffen is zó makkelijk.”
Het Kattengedragsadviesbureau in Amsterdam houdt ook spreekuren bij dierenartsen, met name in de randstad. Katteneigenaren kunnen met de dierenartspraktijk een afspraak maken voor een persoonlijk, kort gesprek. Stolting: “Maar zonder kat, want die heeft al een probleem en dan is het niet fijn om ook nog naar de dierenarts te moeten.”
Kattengedragstherapie bestaat in Nederland nog maar een paar jaar. In het buitenland bestaat de therapie al tientallen jaren. “Ja, hier lopen we op dat gebied nogal achter”, bevestigt Stolting. “Voor een erkende opleiding tot kattengedragstherapeut moet je bijvoorbeeld nu ook nog in het buitenland zijn. Er is in ons land wel een opleiding op HBO-niveau, maar dat is een particuliere.”


Meer weten over kattengedragstherapie? Surf dan naar de site van het Kattengedragsadviesbureau, www.kattengedragstherapie.nl, of bel 020- 3308780.


Dit artikel is geschreven door Jeltsje van der Schaaf