Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Een kitten socialiseren

Een kitten socialiseren


kittenDe socialisatieperiode

De eerste weken van hun leven doen kittens niets anders dan eten en slapen. Pas na tien tot twaalf dagen gaan de oogjes en de gehoorgang open. Vanaf de leeftijd van drie weken is het zicht en het gehoor volledig ontwikkeld en gaan de kittens beetje bij beetje op verkenning. Het is belangrijk dat de kittens vanaf deze leeftijd zoveel mogelijk nuttige ervaringen opdoen. De eerste maanden in het leven van een kat zijn de belangrijkste. Hierin worden allerlei nieuwe indrukken opgedaan en went een kitten aan zijn omgeving. Dit kan gaan om allerlei voorwerpen maar ook andere omgevingsfactoren zoals geluiden, geuren, en de omgang met mensen en andere diersoorten. Het is belangrijk dat kittens vaak opgepakt, geknuffeld en gestreeld worden zowel door bekende als onbekende mensen. Geef de kittens veel aandacht en laat ze op schoot liggen om er echte schootkatten van te maken.

Ook op latere leeftijd zullen gesocialiseerde kittens makkelijker kunnen omgaan met nieuwe situaties. Zorg er wel voor dat de kittens ook genoeg rust krijgen om al deze indrukken te verwerken. Het wennen aan nieuwe omgevingsfactoren moet ook geleidelijk gebeuren, één uitdaging per keer. Anders wordt het katje overdonderd en zal hij angstig worden. Zorg er ook voor dat het katje op zijn eigen tempo alles kan verkennen en onderzoeken.

kittenEnkele belangrijke zaken waar je het katje aan kan laten wennen:
- Mensen: mannen, vrouwen, kinderen, zowel bekende als onbekende
- Dieren: andere (volwassen) katten maar ook andere diersoorten zoals een hond, vogel of konijn
- Allerlei handelingen zoals oppakken, kammen, medicijnen toedienen,…

- Huisregels zoals niet op de tafels springen, niet aan het meubilair krabben, de behoefte doen in de kattenbak,…
- De omgeving: zowel binnen als buiten, maar ook geluiden zoals deuren die open en toe gaan, de deurbel, de stofzuiger, radio en tv,…

De tweede socialisatieperiode

Op de leeftijd van zeven tot veertien weken vindt de tweede socialisatieperiode plaats. Een kitten wordt in deze periode heel speels en zal de wereld verder verkennen door middel van spel. Door spelen zullen ook de gangbare omgangsregels met soortgenoten worden verkend. Een kitten die hierin te ver gaat zal door de moederpoes of soortgenootjes terecht worden gewezen door krabben, bijten of piepen. Je kitten zal ook met jou willen spelen. Het is daarbij belangrijk om enkel spel toe te laten met speeltjes, niet met je handen of voeten. Wanneer het spel te wild wordt en het kitten te hard gaat krabben en bijten moet je het spel direct stopzetten.