Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Geschikt kitten kiezen

Geschikt kitten kiezen


Een nieuwe kat in huis halen is een grote stap. Het nieuwe huisgenootje zal voor lange periode deel uitmaken van het gezin. Overdenk je beslissing dus goed. Ben je zeker van je stuk? Dan kan je beginnen aan je zoektocht om een geschikte kitten te kiezen. Maar hoe begin je daaraan?

Abessijn kittenEen raskat of gewone kat
Een eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je wel of niet een raskat wilt. Een raskat is een kat van een bepaald ras en heeft een stamboom die aangeeft met welke voorouders de kitten gefokt is. Raskatten heb je in alle soorten en maten, met een heel divers uiterlijk. Ze worden immers vooral gefokt op hun uiterlijke kenmerken. Het gewenste kenmerk wordt versterkt, bijvoorbeeld een langharige vacht of misschien net geen vacht zoals de typische naaktkat de Sphynx. Fokkers proberen hierbij de standaard van het ras te respecteren. Elk ras heeft eigen typische kenmerken, zowel qua uiterlijk als karakter. Zo staat de Siamees er om bekend dat hij heel nieuwsgierig en sociaal is, maar ook erg druk en luidruchtig kan zijn. De Noorse boskat heeft dan weer een heel rustig karakter. Je kunt je kat zo kiezen dat hij bij je levensstijl past: verkies je een rustige of drukke kat? Een ras dat veel gezelschap nodig heeft of goed alleen kan zijn? Informeer je van tevoren goed over het ras. Bedenk ook dat sommige katten, bijvoorbeeld met een lange vacht, veel verzorging vragen en je dus voldoende tijd moet hebben om die gepaste verzorging te bieden. Bij een huis-tuin-keukenkat is het uiteindelijke uiterlijk en karakter moeilijker te voorspellen: je kitten kan uitgroeien tot een reus van een kat, of een klein fijn katje blijven. Ook het karakter is vaak moeilijk in te schatten. Maar een raskat aanschaffen heeft ook nadelen. Zo hebben raskatten over het algemeen een zwakkere gezondheid dan een gewone kat. Ze zijn vatbaarder voor bepaalde aandoeningen omdat bij het fokken ook hun zwakke plekken versterkt worden. Zo heeft de Perzische kat door zijn speciaal gefokte platte snoet ook aanleg voor ademhalingsproblemen en verstopte traanbuisjes. Bovendien is de aankoop van een raskat vrij duur, de prijzen variëren gewoonlijk tussen 150EUR en de 800EUR, terwijl gewone kittens vaak gratis te verkrijgen zijn. Bedenk wel dat een kat nooit gratis blijft, je hebt in ieder geval kosten voor de noodzakelijke inentingen, castratie of sterilisatie, en dergelijke. Gewone kittens zijn heel makkelijk verkrijgbaar, in de lente en de zomer zitten de asielen overvol met ongewenste schatjes van katjes! Nog een aspect dat je goed moet overdenken is of je je kat wilt binnenhouden of niet. Raskatten worden meestal binnengehouden ter bescherming. De buitenwereld houdt vele gevaren in: gezondheidsrisico’s bij contact met andere katten, zwangerschap indien je kat niet gesteriliseerd is, het verkeer, maar nog een gevaar is dat raskatten door hun speciale uiterlijk sneller meegenomen worden door vreemden. Neem alles in overweging wanneer je kiest voor een raskat of een gewone kat.

kittenEen kater of kattin
Als je een kitten in huis neemt maakt het in de beginperiode weinig verschil of je voor een kater of een kattin kiest. Alle gezonde kittens zijn speels en actief. Pas na één jaar worden de verschillen tussen kater en kattin merkbaar. Ongecastreerde katers gaan in de lente- en zomerperiode vaak zwerven op zoek naar geslachtsrijpe vrouwtjes. Ze kunnen dan meerdere dagen en zelfs weken van huis zijn, en komen soms gehavend terug van gevechten. Ze kunnen in deze periode heel luidruchtig zijn en verspreiden een onaangename geur door overal kleine beetjes te urineren. Een ongesteriliseerde kattin wordt vanaf geslachtsrijpe leeftijd één tot twee keer per jaar krols. Ze zal extra aanhankelijk worden maar kan haar huisgenoten tot wanhoop drijven door het vele geklaag en gejammer. Bovendien heb je een grote kans op ongewenste nestjes als je kat in deze periode vrij buiten mag rondlopen. Als je niet van plan bent om met je kat te fokken kan je het dier dus beter laten steriliseren of castreren. Dan maakt het ook bij een volwassen kat weinig verschil of je voor een kater of een kattin kiest. Over het algemeen zijn ze beiden speels, aanhankelijk en intelligent. Qua uiterlijk worden katers vaak wat groter en hebben ze een rondere kop. Qua karakter zijn gecastreerde katers meestal iets aanhankelijker.

Burmees kittenGezondheid van de kitten
Bij het kiezen van een geschikte kitten is de gezondheid van het katje van groot belang. Let er op dat de kitten speels en actief is. Probeer er mee te spelen met een touwtje of speeltje en kijk hoe het katje reageert. De oren en de vacht moeten schoon zijn en vrij van parasieten. Vaak kan je parasieten herkennen door kleine zwarte korreltjes in de oren of op de vacht. De ogen moeten schoon en helder zijn. De mond en het tandvlees moeten een gezonde roze kleur hebben. De anus moet schoon zijn zonder aanklevende uitwerpselen. Het buikje moet vol en zacht aanvoelen, harde plekken kunnen wijzen op worminfecties.

kittenKarakter van de kitten
Kijk of het katje voldoende sociaal is. Het katje moet gewend zijn om te worden opgepakt. Kan je de kitten makkelijk benaderen? Hij mag niet bang zijn van mensen. Als het katje steeds wegloopt, zich verstopt of blijft blazen en nerveus is, is het onvoldoende gesocialiseerd en minder geschikt als huisdier. Bedenk ook goed welk soort katje je verkiest: rustig of actief? Aanhankelijk of zelfstandig? Knuffelig of speels? Let extra op deze karaktereigenschappen. Breng indien mogelijk meerdere bezoekjes zodat je niet enkel een momentopname ziet. Schenk ook eens aandacht aan het karakter van de moederpoes, vaak kan dat een indicatie zijn voor het karakter van haar kittens.

Uiterlijk van de kitten
Je hebt katten in alle soorten en maten. Je kunt kiezen voor een effen vachtkleur, een getijgerd patroon of de combinatie van twee of meerdere kleuren. Enkele veel voorkomende vachtkleuren bij katten zijn zwart, wit, ros getijgerd, grijs getijgerd, zwart en wit gecombineerd, ros en wit gecombineerd of een lapjeskat. Je kunt kiezen voor een kortharige, halflangharige of langharige kitten. Bedenk wel dat een kat met langere vacht ook voldoende vachtverzorging nodig heeft, een dikke langharige vacht moet elke dag geborsteld worden. Het is een kwestie van smaak welk uiterlijk je voorkeur heeft.

kittensWaar haal ik de kitten vandaan?
Een kat in een dierenwinkel of dierenhandel kopen wordt afgeraden. Je weet nooit waar de katjes vandaan komen of hoe ze behandeld zijn. Ook hun gezondheidstoestand is niet altijd optimaal. Vaak worden de kittens enkel voor verkoop en winstbejag gefokt, en staat het welzijn van de dieren op een laag pitje. Je kunt een kitten ook kopen of krijgen van een particulier. Om een geschikt katje te vinden kan je zoekertjes raadplegen in kranten of op het internet. Ook op openbare plaatsen zoals winkels, de plaatselijke bibliotheek, en dergelijke. kan je in de lente- en zomerperiode vaak kittens van particulieren geafficheerd zien. Een groot voordeel is dat je de kitten vrijblijvend kan gaan bezoeken, en je kunt zien waar het kitten is opgegroeid. Je kunt ook al je vragen stellen over de gezondheid, het karakter en de achtergrond van het kitten. Ook kan de omgeving bepaalde waarin de kitten is opgegroeid bepaalde voordelen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als je zelf een hond hebt kan het een voordeel zijn dat de kitten is opgegroeid in een gezin met honden. In de kattenperiode worden er echter ook veel ongewenste kittens gedumpt. Deze komen terecht in dierenasielen en opvangcentra. Je kunt ook zo’n kitten een kans op geluk geven en een asielkatje adopteren. Als je een raskat wilt kan je terecht bij diverse kattenfokkers. Veel kattenfokkers hebben een eigen website waar je alle informatie kan nalezen.

En tenslotte: de ideale leeftijd van het katje
Een kitten kan pas naar een nieuwe thuis gaan vanaf de leeftijd van acht weken. Twaalf weken wordt als het ideaal beschouwd. Een jongere kitten is nog afhankelijk van de moederpoes en hoe langer een kitten moedermelk kan drinken, hoe beter. In de moedermelk zitten namelijk beschermende antistoffen die infecties tegengaan. Bovendien leert de kitten nog veel van de moederpoes. Hij zit nog volop in de socialisatieperiode.

Veel plezier met de aanschaf van je kitten, geniet er van!