[phpBB Debug] PHP Notice: in file /home/admin/domains/kattenplaza.nl/public_html/application/third_party/MX/Loader.php on line 133: Undefined variable: lang
Show | Nieuws - Kattenplaza
 
 
Nieuws
Nieuws archive » Verplichte DNA-testen voor Noorse Boskatten en Burmezen
Ma. 06-02-2012

met ingang van 1 januari 2012

Noorse Boskatten
GBE-1: veroorzaker van Glycogen Storage Disease (GSDIV).

Wat is GSD IV?
Het is een afwijking waarbij suikers (glucose) niet op een juiste manier worden opgeslagen in het lichaam. Bij gezonde dieren worden suikers opgeslagen als glycogeen dat meteen vrij kan komen wanneer er energie nodig is bij inspanning. Glycogen Branching Enzyme (GBE) is het enzym dat hierbij betrokken is. Bij dieren met GSD IV is dit enzym niet aanwezig en het glycogeen stapelt zich op. Het is variabel in progressie van mild tot dodelijke uitval van organen, met name zoals maag, lever en nieren. De aangetaste dieren leven maximaal vijf maanden en er is ook veel sterfte rondom de geboorte.
Teneinde deze ellende de katten en hun eigenaren zoveel mogelijk te besparen, heeft de FIFé tot deze DNA-testen besloten.
Burmezen
GM2: veroorzaker van Gangliosidose.

Wat is GM2?
Het is een aangeboren stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een foutief gemuteerd gen. Deze ziekte uit zich in eerste instantie bij kitten. Zij hebben trillingen, trekkingen en bevingen vooral als zij ergens mee bezig zijn. Ze gaan wijdbeens lopen, struikelen vaak en hebben moeite met springen. Verdere verschijnselen die genoemd kunnen worden zijn: verlamming van de achterpoten, schorre, piepende miauw, blindheid, extreem overgevoelige reacties bij harde geluiden en epileptische aanvallen. Helaas kent deze ziekte altijd een fatale afloop. Burmese kitten met GM2 worden vaak niet ouder dan een half jaar.
Teneinde ook deze ellende de katten en hun eigenaren zoveel mogelijk te besparen, heeft de FIFé ook tot deze DNA-testen besloten.

Voor beide testen geldt
Lijders worden voor de fok uitgesloten. Dragers mogen uitsluitend worden gekruist met katten die zeker vrij zijn van dit gen. De nakomelingen van dragers moeten eveneens getest worden om te weten te komen of zij eveneens dragers of vrij van het gen zijn. Indien beide ouders door een DNA-test blijken geen drager van dit gen te zijn, hoeven de nakomelingen niet getest worden. De testen van de ouders c.q. voorouders dienen dan wel met het dekbewijs mee worden gezonden. In onze bestanden worden de testen geregistreerd, zodat bij navraag informatie over de desbetreffende katten kan worden verstrekt. Maar aan te bevelen is om bij verkoop van kitten kopieën van de testen van de ouders c.q. voorouders aan de nieuwe eigenaar mee te geven.

Voor alle testen geldt dat op het testformulier behalve de volledige naam van de kat ook het ras, geboortedatum en geslacht, maar in ieder geval (= verplicht) ook het chipnummer moet worden vermeld. Zoals u weet is uitsluitend via het chipnummer de identiteit van een kat zonder meer vast te stellen.Bron: Felikat.org