[phpBB Debug] PHP Notice: in file /home/admin/domains/kattenplaza.nl/public_html/application/third_party/MX/Loader.php on line 133: Undefined variable: lang
Show | Nieuws - Kattenplaza
 
 
Nieuws
Nieuws archive » Een goede kat heeft 12 weken nodig!
Zo. 22-04-2012

Het is lente. Op het internet worden overal nestjes jonge katten aangeboden, soms amper zes weken oud. Veel mensen besluiten impulsief zo’n kleine pluizenbol in huis te nemen. Maar hoe aandoenlijk het katje ook is, veel kittens blijken op latere leeftijd agressief, onzindelijk of onhandelbaar. De reden? Ze verlaten het nest veel te vroeg. Ineke Hussem kan erover meepraten: “Als ik mijn hand alleen al uitstak naar Lotje, beet ze er direct in”. Tijdens de Week van het Kitten, van 23 tot en met 29 april, draagt de Sophia KattenBond de boodschap uit dat katjes minstens twaalf weken bij de moeder moeten blijven om probleemgedrag te voorkomen. 

In september 2010 besloot Ineke een katje in huis te nemen. Op Marktplaats.nl stond een poesje van acht weken oud waar ze direct voor viel. Een afspraak werd gemaakt en ze kon het diertje diezelfde week nog ophalen. “Ik noemde haar Lotje, ze was erg lief en aanhankelijk. De eerste nacht ging ze niet piepen maar kwam lekker tegen me aan liggen slapen.”

Niet normaal
Maar al snel ging het mis. In een brief aan de Sophia KattenBond liet Ineke weten: “Op een gegeven moment merkte ik dat ze begon te bijten. Niet alleen met spelen, maar ook zomaar in je hand of been. Ik zocht er in eerste instantie nog niks achter, het was immers een jong katje en ze moest nog veel leren. Maar langzaamaan werd het steeds erger en soms viel ze me ineens aan, sloeg met haar poten en beet venijnig van zich af. Vooral van handen moest ze niks hebben; haar aaien was niet meer mogelijk. Als ik mijn hand naar haar uitstak, beet ze daar direct in. Niet fijn natuurlijk, ik had constant wonden aan m’n handen en benen. Tijdens mijn vakantie liep het uit de hand: terwijl ik weg was, heeft ze de verzorger aangevallen. Toen moest ik wel toegeven dat dit niet normaal was en er iets moest gebeuren. Ik besloot hulp te zoeken in de vorm van een kattengedragstherapeut”.

Waardevolle lessen
“Het is een bekend probleem”, zegt Dorith Gelberg, projectleider van de Sophia KattenBond. “Kittens die te jong het nest verlaten, worden later vaak probleemkatten. Als je het beste wilt voor je kat, laat je hem minimaal twaalf weken bij de moederpoes.” In het nest leren de kittens waardevolle lessen. Het stoeien en vechten met nestgenootjes heeft een belangrijke functie voor hun sociale ontwikkeling. Gelberg: “Ze leren waar hun grenzen liggen en voelen aan den lijve dat het pijn doet als je te hard bijt of krabt. Moederpoes speelt daarbij een belangrijke rol, want zij is de sterkste en is als enige in staat om een kitten te corrigeren als het over de schreef gaat”.

In de gordijnen
“Het kan goed uit de hand lopen”, weet ook Marcellina Stolting. De kattengedragsdeskundige houdt spreekuren in het hele land voor mensen met probleemkatten. “Sommige mensen zijn de wanhoop nabij als ze bij mij aankloppen”, zegt Stolting. “Ze hebben een kat die in de gordijnen hangt of de bank vernielt en ze weten niet wat ze eraan kunnen doen. Veel mensen klagen erover dat hun kat de hele dag achter hen aan loopt en voortdurend bij ze op schoot springt. De kat laat hen geen moment met rust. Dat kan heel vervelend zijn.” Volgens Stolting komen die gedragingen vaak voort uit hetzelfde probleem: de katten zijn te vroeg uit het nest weggehaald. Stolting: “Ze zijn niet goed gesocialiseerd. In de eerste levensperiode leren kittens gedrag aan dat de basis vormt voor de rest van hun leven. Een kat die deze belangrijke levenslessen misloopt, gaat later probleemgedrag vertonen. Ze vernielen de huisraad, gaan bijten, zien in een knuffelbeer een surrogaatmoeder of zijn continu angstig”.

De kater komt later!
Om toekomstige kattenbezitters te waarschuwen voor de risico’s organiseert de Sophia KattenBond ieder voorjaar de Week van het Kitten, dit jaar van 23 tot en met 29 april. Gelberg: “Veel mensen bieden kittens aan die amper acht weken oud zijn, vooral via het internet. De wettelijke leeftijd is zeven weken en hoe jonger, hoe groter de kans dat de diertjes verkocht worden. Maar zo’n katje kan nog helemaal niet op eigen pootjes staan”. Op Marktplaats.nl heeft de Sophia KattenBond daarom banners geplaatst, met het motto: ‘Een schatje van een katje... maar de kater komt later!’. Daarmee worden kopers gewaarschuwd voor de risico’s op de langere termijn. Mensen die kittens aanbieden die jonger zijn dan twaalf weken, krijgen een e-mail waarin zij worden gewaarschuwd voor wat er allemaal mis kan gaan.

Bron: Sophia kattenbond