Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Castratie & sterilisatie


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Castratie van de kater:
Castratie betekent het verwijderen van de testikels (ballen). De testikels vormen niet alleen de zaadcellen maar ook mannelijke hormonen. Die hormonen veroorzaken het katergedrag, de typische katergeur en ook het uitgroeien tot het brede katertype. Het eerste voordeel van castratie is dat de kater geen jongen meer kan verwekken. Vaak wordt de ‘ex-kater' ook veel huiselijker en gezelliger; hij heeft minder de neiging om van huis weg te lopen, te zwerven en te vechten, waardoor ook de kans op ontstekingen en vechtabcessen aanzienlijk vermindert. Een ongecastreerde kater plast vaak in huis en de urine heeft een typische sterke ‘katergeur'. Die geur verdwijnt altijd na castratie. Het sproeigedrag verdwijnt vrijwel altijd, al is er geen volledige garantie dat de kat zindelijk wordt. Soms is ook een gecastreerde kater onzindelijk, maar dan zijn er meer factoren van invloed dan alleen de geslachtshormonen.

Een kater kan in elk geval worden gecastreerd vanaf een leeftijd van 9 maanden. Soms zijn ze al op jongere leeftijd erg lastig (in huis plassen etc.). Omdat er voor de gezondheid van het dier geen bezwaar tegen is, mag de castratie dan ook op jongere leeftijd plaatsvinden.

Voor het uitvoeren van de castratie wordt de kater onder narcose gebracht. Na desinfectie van het gebied wordt in de balzak beiderzijds een klein sneetje gemaakt, de testikels worden naar buiten gebracht, afgebonden en weggenomen. Door samentrekken van de huid gaan de wondranden naar elkaar toe; de wondjes worden niet gehecht.

Sterilisatie van de poes:
Er wordt meestal van sterilisatie gesproken, terwijl de ingreep in werkelijkheid castratie genoemd moet worden. Sterilisatie betekent alleen het onvruchtbaar maken; castratie betekent het wegnemen van de eierstokken en dat is wat er bij de ingreep gebeurt. De krolsheid van een poes veroorzaakt meestal overlast; een krolse poes kan nogal wat herrie maken. Na het verwijderen van de eierstokken is de poes onvruchtbaar en doordat de hormoonproductie wegvalt wordt ze ook niet meer krols.

Ongeveer 10 maanden oud is een goede leeftijd om een poes te laten steriliseren. Als ze al op jongere leeftijd krols worden, kan door gebruik van de poezenpil de krolsheid worden tegengegaan. De krolsheid kan ook wel op langere termijn door tabletten of een injectie worden onderdrukt. Langdurig gebruik van hormonen heeft echter nadelen en daarom is de sterilisatie een betere oplossing.

Ook bij de poes wordt de ingreep onder een volledige narcose verricht. Het gaat hier echter om een buikoperatie en daardoor is de ingreep zwaarder dan bij de kater. Nadat een sneetje in de buikwand gemaakt is worden de eierstokken buiten de buikholte gebracht, enkele bloedvaten worden afgebonden, de eierstokken en soms ook de baarmoeder worden verwijderd. Daarna worden buikwand en huid weer gehecht. Soms kunnen de hechtingen geheel inwendig geplaatst worden, zodat er geen uitwendige huidhechtingen nodig zijn.

Kater en poes:
In beide gevallen moet voor de ingreep een afspraak worden gemaakt. De dieren moeten nuchter gebracht worden; dat betekent vanaf 12 uur voor de ingreep niet meer eten (wel drinken). Na de behandeling blijven de dieren enkele uren in de kliniek totdat ze weer wakker zijn en veilig naar huis toe kunnen. Thuis moet de kat een warm, rustig plekje krijgen waar hij of zij verder kan bijkomen.

Andere huisdieren kunnen het beste uit de buurt gehouden worden totdat de patient weer helemaal bij is en stevig op de poten staat. Tot dat moment moet ook voorkomen worden dat een kat bijvoorbeeld van een trap af zou kunnen vallen. Poezen mogen op de dag van de operatie nog niet eten. Als een kater er echt om vraagt mag hij een klein beetje voedsel hebben. Als dat niet wordt uitgebraakt dan mag eventueel wel wat meer gevoerd worden. Zodra ze daar goed toe in staat zijn, mogen zowel kater als poes weer te drinken krijgen.

Als een kat 2 dagen na de ingreep nog niks wil eten, moet u contact met de kliniek opnemen. Houdt de kater en zeker de poes minstens 3 dagen binnen totdat ze weer helemaal de oude zijn. Als er bij een poes uitwendige huidhechtingen zijn gebruikt dan moeten die na een dag of 10 op het spreekuur worden verwijderd.

Bent u er niet zeker van of alles na de ingreep goed gaat, aarzel dan niet om even naar de kliniek te bellen voor overleg of kom met poes of kater voor controle op een van de spreekuren.

Vroegcastratie van katten

Het op jongere leeftijd castreren van poes en kater.

Er valt een verontrustend verschijnsel waar te nemen: poezen en katers worden op steeds jongere leeftijd vruchtbaar. Katten kunnen op een leeftijd van 5 maanden of eerder al geslachtsrijp zijn. Veel mensen zijn er nog steeds niet van doordrongen, dat een poes al jongen kan krijgen als ze zelf nog maar net geen kitten meer is. Men denkt te vaak dat ze nog wel even tijd hebben, om vervolgens voor de tweede keer te worden verrast door hun superpoes! Tja? En dan zit je, met een mand of doos vol met zulke schattige donsjes van een week of tien. Waar laat je ze dan? De asiels zitten er inmiddels ook al vol mee, zij bieden hun kittens uit noodzaak zelfs op internet aan. Naarmate de tijd verstrijkt, zijn het geen kittens meer, maar katten, waar er al heel veel van zijn.

De asiels zouden vroegcastratie, vóór herplaatsing in overweging moeten nemen.
Voor nieuwe eigenaren een hele zorg minder! De beslissing om op tijd te laten castreren werd al voor hun genomen. Het zwerfkattenprobleem wordt op deze manier ook effectief aangepakt. Van huis geraakte katten planten zich immers niet meer voort.

Stichting Castraatje, belde met 25 dierenartsenpraktijken. We vroegen wat de beste leeftijd is voor castratie van de kater en de poes. De dierenartsen in de grote steden gaven een gemiddelde leeftijd op van 6 maanden. Buiten de grote steden was het advies 8 of 10 en zelfs 12 maanden! Ook vroegen we, of we een afspraak konden maken voor castratie van onze kater, die met sproeien was begonnen en onze poes, die plaste bij deuren en op matten, beide 4 maanden oud. Mispoes !

Vroegcastratie, wordt door dierenartsen in Nederland, nauwelijks of niet gedaan. Op onze vraag wat daar de reden van was kregen we geen duidelijk antwoord! Zo krijg je niet alleen ongewenste nestjes, maar ook een grote kans op onzindelijkheid, maar al te vaak een reden om een kat te dumpen !

De dierengezondheidszorg is de laatste tien jaar enorm vooruit gegaan, maar de zeer uiteenlopende leeftijdsadviezen landelijk gezien voor castratie van katers en poezen zijn absoluut onaanvaardbaar.

In Noord Amerika gebeurt vroegcastratie op leeftijd van 13 weken, al meer dan 25 jaar zonder problemen. In 1993 bevestigde de American Veterinary Medical Association, dat ze vroegcastratie steunen en sindsdien hebben velen zich daarbij aangesloten en is er meer onderzoek gedaan. Wij kijken te lang de kat uit de boom. De meeste negatieve opmerkingen worden gemaakt door mensen, die zich niet in de materie verdiept hebben en vasthouden aan oude gewoontes, bakerpraatjes of totaal achterhaalde informatie. De hoop, is dan ook gevestigd op jonge dierenartsen die oog en interesse hebben voor de vele voordelen die pleiten voor vroegcastratie.

Het is U misschien nog niet opgevallen, maar als u in het donker goed om u heen kijkt, bijvoorbeeld in de Amsterdamse Bijlmermeer, kunt u veel zwerfkittens zien, die door honger gedreven massaal op zoek gaan naar eten. Kittens, die als ze blijven leven, zullen opgroeien tot wilde katten. Het probleem groeit en groeit. De katten kunnen het niet helpen. Wij mensen moeten veranderen en onze verantwoordelijkheid nemen. Vroeger castreren, is een stap in de goede richting ter voorkoming van erger.
Neutralisatie – programma Amsterdam e.o.

Nieuwe Sterilisatietechniek bij katten

Omdat het geavanceerde humane kijkoperatie instrumentarium nu ook diergeneeskundig bereikbaar geworden is, is het mogelijk via piepkleine gaatjes operaties uit te voeren bij het dier. Een voorbeeld hiervan is de sterilisatie van de kat. Tot voor kort moest hier nog een snede van ongeveer 5 cm door de buikwand gemaakt worden , immers de vinger van de dierenarts moest in de buik kunnen werken. Tegenwoordig kan de dierenarts het operatiegebied bereiken door dunne buisjes en ziet hij het binnenste van het dier op het beeldscherm.Hierbij worden slechts drie piepkleine gaatjes in de buik gemaakt. Bij de operatie worden slechts de eierstokken zelf ter grootte van een rijstekorrel verwijderd. Zodat zowel uitwendig als inwendig nauwelijks
verwondingen toegebracht worden. Deze methode wordt laparoscopische of endoscopische sterilisatie genoemd.Je kijkt in de buik. Zowel voor mensen als voor dieren bieden de nieuwste ontwikkelingen grote voordelen.

Zij lopen minder kans op infecties omdat de operatiewondjes veel en veel kleiner zijn en er niet met de vinger in de buik gewerkt wordt. Doordat de eigenlijke operatie sneller uitgevoerd kan worden kan de narcose korter zijn en zijn slechts drie kleine huidhechtingen nodig.Hierdoor kan het dier dezelfde dag weer naar huis en heeft ook de volgende dagen omdat er geen spieren doorgesneden zijn geen napijn . Er treedt namelijk geen zogenaamde trekpijnlijkheid op. Ook is er geen kans op wondbreuk en is het dragen van een kraag om likken aan de wond te voorkomen in het geheel niet nodig. Al met al hoeft uw hond of kat met de sterilisatie nauwelijks of geen pijn te lijden.
Nog even kort de voordelen van de Sterilisatie Niet elke drie weken een periode van enkele dagen krolsheid ,ongewenste mannelijke belangstelling en daardoor kans op ongewenste zwangerschap Maar ook veel minder kans op borstkanker. Geen kans op baarmoederontsteking wat meestal op latere leeftijd optreedt. . Voorkeur gaat uit naar sterilisatie op jeugdige leeftijd ongeveer 6-7maand . Nadeel is een wat makkelijker gewichtstoename van het dier Maar dit is door goede voeding gemakkelijk onder controle te houden Voor inlichtingen over de operatietechniek kijk op de website pijnlozesterilisatie.nl


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.