Medisch» Aandoeningen bij Katten» Wormen bij katten

Wormen bij katten


De meest voorkomende inwendige parasiet bij katten zijn ongetwijfeld wormen waarvan de spoel & lintworm die beiden tot de 'Rondwormen' behoren het vaakste voorkomen. (Ook de mens en dan voornamelijk kinderen kunnen besmet raken met deze parasieten wat veelal door aanraking met uitwerpselen (zandbak) komt, maar ook opname door de mond via het dier zelf (eitjes die aan de vacht kleven) is een mogelijkheid. 

Spoelwormen bij katten

Er zijn een aantal oorzaken waardoor uw kat besmet kan raken met rondwormen: De besmetting van spoelwormen vind vaak al in de baarmoederplaats of direct na de geboorte via de moedermelk. Ook tussengastheren kunnen je kat besmetten.

Tussengastheren kunnen zijn:
vlooien, prooidieren (vogels, muizen), maar ook door uitwerpselen van een ander dier (eieren van een worm kunnen in bijvoorbeeld de bodem zeer lang overleven.) zoals je ziet is er een grote kans dat je kat dus besmet raakt met een dergelijke parasiet en zal de enige remedie regelmatig ontwormen zijn (volwassen dieren tot 4 keer per jaar). Let er hier bij op dat het middel dat je hiervoor gebruikt zowel ter bestrijding van spoel als lintwormen is!

Lintwormen bij katten
De besmetting van een lintworm vindt uitsluitend plaat door een 'tussengastheer' zoals muizen, vogels, vlooien en ook uitwerpselen. De lintworm die zijn naam dankt aan zijn lange platte vorm bestaat uit een kop, hals en een lichaam dat uit schakels bestaat.

Door zo af en toe wat schakels los te laten besmet de lintworm zijn 'gastheer' telkens opnieuw en ook gaan er eitjes met de ontlasting mee die zo doende weer een besmetting haard vormen. Ook voor lintwormen geldt weer dat het besmetting risico hoog is en regelmatig ontwormen eigenlijk de enige oplossing is.

Bij besmeting met wormen is er in een vroeg stadium eigenlijk nauwelijks een ziektebeeld waarneembaar en dus doe je er goed aan om een ('nieuwe') kat direct te ontwormen als niet duidelijk is waarneer dit voor het laatst is gebeurd.

 
Speciaal kattenVoer
Te koop bij Jica.nl


Klik op de afbeelding
 

Katten Encyclopedie
Te koop bij Jica.nl


Klik op de afbeelding
 

Medisch Abc Voor De Kat
Te koop bij Jica.nl


Klik op de afbeelding