Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» De kat op jacht

De kat op jacht

Het is amper te geloven wanneer hij zich genietend en ronkend op je schoot heeft gevleid, maar een kat is in de eerste plaats een jager. Katten beschikken over een aangeboren jachtinstinct. Hoe goed ze thuis ook gevoerd worden, hun natuurlijke instinct zet hen aan tot jagen. Het enige verschil met de wilde kat is dat een huiskat zijn prooi wel doodt maar meestal niet verorbert. De jacht is dus enkel bedoeld als een leuk en spannend tijdverdrijf voor je pluizige viervoeter. Zelfs gecastreerde katers behouden hun liefde voor de jacht.


zwarte katEen luguber geschenk
Misschien kun je nog leven met de gedachte dat je kat een jager is, maar waarom legt hij zijn toegetakelde prooi zo gruwelijk confronterend op je deurmat? Niets dan goede bedoelingen in dit gedrag, je kat vindt het vast vreselijk onhandig dat je er zelf niet in slaagt om zo’n lekker sappig muisje te vangen. Daarom biedt hij zijn prooi aan als geschenk, uit liefde voor zijn baasje.


Leren van de moederpoes
Jachtinstinct is aangeboren, de bijhorende vaardigheid echter niet. Zoals een baby leert lopen en praten, leert een kitten van zijn moeder jagen. Moederpoezen bieden hun kittens levende prooien aan om hen deze vaardigheid te leren. Doet hun moeder het niet voor, dan leren de kittens het niet. De jacht bestaat uit de prooi besluipen, bespringen en vervolgens ‘de doodsbeet’ in de nek. Toch hebben katten vaak de gewoonte om met hun prooi te spelen vooraleer ze hem doden. Ze slingeren hem zwierig in de lucht en schudden hem wild in hun bek. Dit gedrag komt erg wreed over op de mens, maar een kat is zich er niet van bewust. Voor hen is het niets meer dan een ontspannend spel om hun jachtinstinct te bevredigen.


Hun favoriete prooi
In de vrije natuur jagen katten voornamelijk op kleine knaagdieren zoals muizen, ratten en zelfs konijntjes. Voor de huiskat is elk dier kleiner dan hijzelf een potentiële prooi, naast vogels komen zelfs kikkers en libellen in aanmerking! Toch blijft de muis de favoriete prooi van de kat.


kittenOp jacht!
Wilde katten gaan zelfs net na de maaltijd opnieuw op jacht. Hun overlevingskansen verkleinen wanneer ze zouden wachten met jagen tot ze echt hongerig zijn. Onderzoek wijst uit dat een kat met een goed gevulde maag makkelijker een prooi verschalkt dan een kat met een leeg en knorrend buikje. De reden daarvoor is dat een goed gevoede kat geduldiger en meer ontspannen is tijdens de jacht, hij heeft toch alle tijd!


Nachtelijk avontuur
Een kat is niet voor niets een nachtdier. Hij jaagt voornamelijk ’s nachts en zijn zintuigen zijn hier uitstekend op voorzien: een kat hoort het geringste geluid, kan met zijn snorharen de omgeving aftasten en zijn lichtreflecterende ogen zorgen voor een prima zicht in het donker. Bovendien is hij goed uitgerust met zijn scherpe klauwen en tanden.


Alternatieven gezocht
Pogingen om het jachtgedrag van de kat aan banden te leggen, zijn niet altijd even succesvol. Een veel voorkomende methode is een belletje aan de halsband bevestigen. Het aantal gevangen prooien vermindert al snel tot 50%, maar de kat is vaardig genoeg om op zo’n manier te leren sluipen dat het belletje geen tot weinig geluid meer maakt! Wil je toch je geweten sussen? Zorg voor een ‘avondklok’ en hou je kat ’s nachts binnen. Of speel zelf voor ‘prooi’ met een veertje op een stokje!