Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» De kat op liefdespad

De kat op liefdespad

Geslachtsrijp
Tussen zes en twaalf maanden worden de poezen geslachtsrijp. De katers doen er iets langer over en worden gemiddeld tussen acht en twaalf maanden geslachtsrijp. In die periode verandert hun uiterlijk geleidelijk onder invloed van de geslachtshormonen. Katers krijgen grotere teelballen en een dikkere kop waardoor ze imposanter lijken. Katers die gecastreerd werden voor ze de geslachtsrijpe leeftijd bereiken, ontwikkelen al deze kenmerken niet.


grote katDe paartijd
De paartijd begint meestal in februari, rond deze tijd van het jaar worden de kattinnen krols. Een krolse poes vertoont heel typisch gedrag: ze wordt extra knuffelig en weet met zichzelf geen blijf. Iedereen en alles wordt met kopjes vertroeteld, van mensenbenen tot meubilair. Ze rolt over de vloer, steekt haar achterlijf in de lucht en jammert om een geïnteresseerde kater te lokken. Ze maakt hierbij heel wat geluidjes: van sensueel kirren tot luidkeels jammeren en gefrustreerd grommen. Raak je haar aan dan zal ze reflexmatig in de paarhouding gaan staan. De krolsheid zal gemiddeld tien tot vijftien dagen duren en maakt heel wat katteneigenaren gek van ergernis. Poezen die in deze periode niet gedekt worden, kunnen om de drie à vier weken weer krols worden. Raskatten worden meestal maar twee keer per jaar krols.  Eind oktober eindigt de paartijd. De poes scheidt tijdens de paartijd een geur af om mogelijke aanbidders te lokken… De ongecastreerde katers worden in de paarperiode agressiever tegenover hun soortgenoten. Ze bakenen hun territorium af en sproeien op diverse plaatsen urine om hun geur te verspreiden. Het doordringende geurspoor vormt hun ‘visitekaartje’ voor gewillige damespoezen. Sommige katers gaan op zwerftocht voor een aantal dagen, op zoek naar een krols vrouwtje om mee te paren…


Hofmakerij
Katten staan er om bekend veel tijd te besteden aan hofmakerij van het krolse vrouwtje. De katers geven niet op en vertonen veel geduld en volharding in het veroveren van hun ‘grote liefde’. Een kattin heeft echter meerdere aanbidders dus moeten de katers strijden om het vrouwtje. Dit resulteert in het typische geroep en gehuil dat ’s nachts soms urenlang duurt. Ook gevechten blijven meestal niet uit. Uiteindelijk is het de kattin die beslist welk mannetje haar mag benaderen. De uitverkoren minnaar van de poes treedt naar voren terwijl hij zachte en vragende geluidjes maakt. Hij benadert haar heel voorzichtig: soms lijkt het wel een spelletje ‘één, twee, drie piano’ waarbij de kater naar voren snelt zodra de kattin even weg kijkt en weer snel gaat zitten zodra het vrouwtje hem in ‘t oog krijgt. Hij weet dat ze zal slaan of weglopen wanneer hij overhaast te werk gaat.


De paring
Het mannetje neemt het vrouwtje bij haar nekvel en bestijgt haar. Het vrouwtje zal zich door die aanpak instinctief stil houden, net zoals een kitten die bij zijn nekvel wordt vastgenomen. Het vrouwtje neemt de paarhouding aan en de paring kan beginnen. De daad zelf duurt maar enkele luttele seconden. Wanneer de kater zich terugtrekt, schreeuwt de poes het uit. De penis van een kater zit namelijk vol kleine weerhaakjes die langs de vaginawand van het vrouwtje schrapen, enkel bij het terugtrekken. Een leuke ervaring is het voor de vrouwtjespoes dus beslist niet! Zoals alles in de natuur hebben die ‘haakjes’ wel een functie: de schok zal er voor zorgen dat er een eicel loskomt waardoor de kattin bevrucht kan raken. Een kattin heeft dus geen maandelijkse eisprong zoals de mens, maar bij de paring zelf! Dit kan plaatsvinden in een periode van 24 uren na de paring. Na de paring wassen de poezen zich schoon en rusten ze uit. Daarna begint het weer van voren af aan. Katten zijn allesbehalve trouwe partners: de mannetjes bevruchten meerdere vrouwtjes en de vrouwtjes paren met meerdere mannetjes. Zo komt het dat een nest jonge katjes van verschillende vaders kan zijn!


Hier eindigt het liefdesavontuur, en start het nieuwe leven…