Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Help mijn kat sproeit!

Help, mijn kat sproeit!

Sproeien ≠ onzindelijkheid
Er is een groot verschil tussen sproeien en onzindelijkheid. Sproeien dient om de eigen geur te verspreiden, terwijl onzindelijkheid een gewoon plasje is met als doel de blaas te ledigen. Wanneer uw kat onzindelijk is, is dit om een heel andere reden dan wanneer uw kat zou sproeien. Onzindelijkheid kan door nier- of blaasproblemen, een afkeer van de kattenbak, een verhuis, en dergelijke. Dit probleem vereist een andere aanpak dan sproeigedrag, bijvoorbeeld door een andere kattenbak aan te kopen, ander kattengrind te gebruiken, de bak te verplaatsen, enz.


sproeiende kattenSoorten van sproeien
Een kat kan op twee manieren sproeien: al staand en al zittend. Bij het staande sproeien zijn de achterpoten van de kat gestrekt, de staart wordt omhoog gehouden en trilt. De urine wordt horizontaal gesproeid, meestal tegen een muur of kast. Bij het zittend sproeien lijkt de kat gewoon te urineren, alleen wordt er maar een heel klein plasje gedaan. Het doel van de kat is niet om zijn blaas te ledigen, maar om een geurtje achter te laten. Ook kattinnen kunnen sproeien, zij het in mindere mate. Bij kattinnen gebeurt dit meestal in de normale plashouding.


Ongecastreerde katers
Ongecastreerde katers sproeien tijdens de paarperiode om hun geurvlaggen te verspreiden. Zo laten ze vruchtbare kattinnen weten dat ze in de buurt zijn. Een gecastreerde kater verliest doorgaans dit natuurlijke gedrag, omdat hij niet langer de behoefte voelt om zich voort te planten. Uw kat laten castreren is dus een noodzakelijke oplossing van het probleem, en werkt in 90% van de gevallen. Een jong dier kan beginnen sproeien vanaf het moment dat het geslachtrijp is, rond de zes maanden. Dit is dus een goede leeftijd om uw kat te laten castreren.


Lichamelijk of emotioneel probleem?
Een gecastreerde kat die nooit gesproeid heeft en plots gaat sproeien, doet dit om een reden. Wil je het probleem oplossen, dan zul je dus de achterliggende oorzaak moeten aanpakken. Eerst en vooral moet een lichamelijke reden uitgesloten worden, zoals blaasproblemen. Ga naar de dierenarts voor de juiste diagnose. Indien er lichamelijk niets mis is met uw kat, spreken we van een gedragsprobleem.


Kattenstress
De belangrijkste oorzaak van sproeien is stress en een kat kan door verschillende redenen gestresseerd geraken. Er kan een verandering plaatsgevonden hebben in de gezinssamenstelling, zoals de komst van een nieuwe baby. U kunt verhuisd zijn of het huis heringericht hebben. Er komt veel bezoek over de vloer. Geef uw kat de tijd en de ruimte om te wennen aan de nieuwe gang van zaken.


Territoriumdrang en verlatingsangst
Nog een mogelijke reden van sproeien is de aanwezigheid van een andere kat. Misschien heeft een buurkat het territorium van uw kat betreden, of heeft u een nieuwe kat in huis gehaald. In dit geval sproeit de kat om zijn domein af te bakenen of terug op te eisen. Het gedrag kan ook veroorzaakt worden door jaloezie op de nieuwe huisgenoot. Zorg er in dat geval voor dat u uw kat de tijd geeft om aan de nieuwe huisgenoot te wennen, en geef uw kat ook voldoende aandacht en affectie. Een andere mogelijke oorzaak van sproeien is verlatingsangst bij de kat: de kat sproeit om zijn geur in het huis te verspreiden en zo het gemis van hun baasje te compenseren. De eigen geur maakt de kat rustig in een voor hem stressvolle situatie. In dit geval zal de kat dus sproeien wanneer de baas niet thuis is.


Niet straffen!
Straf wordt bij gedragsproblemen afgeraden, aangezien het de onderliggende oorzaak niet aanpakt. Ook poetsen met sterk ruikende schoonmaakmiddelen kunnen het probleem verergeren, doordat de kat de sterke geur probeert te overtreffen. Soms kan dit zelfs de oorzaak zijn van het probleem. Ook slecht ruikende schoenen die rondslingeren in huis kunnen sproeigedrag uitlokken. De beste oplossing voor het probleem is om de achterliggende oorzaak van het sproeigedrag te proberen achterhalen en zo het probleem te verhelpen.