Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Katten en verhuizen

Katten en verhuizen

Katten zijn erg gesteld op hun eigen vertrouwde territorium. Een verhuizing kan daarom veel stress teweeg brengen bij je kat. Toch is het mogelijk om je kat voor te bereiden op de verhuizing, om de schok minder groot te maken. Ook achteraf kun je de kat helpen om te wennen aan zijn nieuwe thuis.

Katten voelen verandering aan
Meestal zijn de baasjes al weken voor de verhuis druk in de weer met inpakken en de voorbereidingen van de verhuis. Dit zorgt voor veranderingen in het territorium van de kat. De kat kan hier nerveus van worden en er gevoelig op reageren. Dit kan zich in divers gedrag uiten, zoals overmatig gaan krabben of tijdelijk weer onzindelijk worden. Wees je er van bewust dat deze problemen maar tijdelijk zijn, omdat de kat (vaak net als zijn baasjes) last heeft van stress.

Voor de verhuis
Laat de kat enkele dagen voor de verhuis wennen aan een reismandje. Laat het mandje gewoon open staan in een vertrouwde omgeving. Maak het mandje aantrekkelijk, bijvoorbeeld door er een dekentje in te leggen waar de kat graag op ligt. Of leg er kattensnoepjes in, zodat de kat het reismandje met iets prettigs associeert.

Geschikte moment van verhuizing
Verhuis de kat pas als de nieuwe thuis klaar is. Wanneer je nog druk in de weer bent met klussen en inrichten zal de kat angstig en verward worden. Een kat maakt een mentaal beeld op van zijn nieuwe omgeving, wanneer deze nog voortdurend veranderd bijvoorbeeld door het verplaatsen van meubels, kan de kat niet wennen aan zijn nieuwe thuis. Ook lawaai, zoals een boormachine, is heel stresserend voor een kat.

Tijdens de verhuis
Sommige katten hebben last van reisziekte. Geef de kat een paar uur van tevoren niets meer te eten. Er bestaan ook speciale reispilletjes voor katten om wagenziekte tegen te gaan. De meeste katten worden niet graag per auto vervoerd. Veel katten ‘jammeren’ tijdens de rit. Spreek de kat geruststellend toe.

Wennen aan zijn nieuwe thuis
Zorg voor iets vertrouwd in zijn nieuwe omgeving, zoals een mandje met zijn eigen geur. Geef de kat rustig de tijd om zijn nieuwe omgeving te verkennen, forceer hem niet. Als de kat de eerste uren liever veilig onder een kast of zetel wilt zitten, laat hem dan doen. Zijn nieuwsgierigheid zal het uiteindelijk toch winnen van zijn angst. Toon de kat waar zijn vertrouwde voorwerpen staan, zoals eet- en drinkbakjes en de kattenbak. De kat hoeft niet meteen heel het huis te verkennen, laat hem eerst wennen aan de belangrijkste ruimtes.

Weer naar buiten
Houd de kat de eerste weken binnen, tot hij volledig gewend is aan zijn nieuwe thuis. Daarna kun je hem geleidelijk aan ook buiten laten. Een kat die te snel naar buiten mag zal verdwalen of terug zijn oude thuis proberen opzoeken. Laat de kat de eerste keren best naar buiten vòòr het voederen, dan komt hij zeker naar huis wanneer hij honger krijgt.