Algemene info over voeding

Blik, brokken, vers of een tussendoortje, alles over de voeding van een kat plaats je hier
User avatar
Alex22
Posts:1142
Joined:Mon Sep 08, 2008 8:46 am
Contact:
Re: Algemene info over voeding

Post by Alex22 » Mon Sep 05, 2016 2:11 pm

Oeps, rekenfoutje gemaakt. Zo moet je overigens niet tellen, je moet uitgaan van de analytische bestanddelen. Alles optellen en het verschil met 100% is het percentage koolhydraten. Je komt dan uit op ongeveer 26% koolhydraten, dat vind ik nog altijd aanzienlijk. Het komt door de rijst die behoorlijk ver naar links staat in de ingrediëntenlijst. Zoals je misschien weet, worden de ingrediënten opgesomd naar hoeveelheid, het hoogste percentage eerst.
Image

User avatar
Kikie
Posts:589
Joined:Fri Sep 17, 2010 8:20 pm
Location:België

Re: Algemene info over voeding

Post by Kikie » Mon Sep 05, 2016 2:58 pm

Ja, de rijst staat op de derde plaats vermeld. Wat inderdaad doet vermoeden dat er veel rijst in zit.
Dan hou ik het maar op purizon en ga ik de orijen uitproberen;

Crystal
Posts:85
Joined:Tue Sep 13, 2016 12:36 pm
Location:Regio Rijnmond

Re: Algemene info over voeding

Post by Crystal » Tue Sep 20, 2016 2:53 pm

Ik heb in de laatste weken op mijn zoektocht naar hypoallergeen voer zoveel info over me heen gekregen.
Bij samenstelling staat vaak: dierlijke bijprodukten, dat kan dus van alles zijn.
Ook viel mij opeens op dat in veel kattenvoer suiker zit. Waarom??
Veel fabrikanten vermelden dus niet alles wat er in zit, en daarom kunnen bepaalde gevoelige katten een sterke reactie krijgen op zgn. hypoallergeen voer.
Of je bestelt iets van een nog niet eerder gebruikt eiwit, bijv. eend, je krijgt het spul thuis en blijkt er toch kip bij te zitten.
Jammer dat de dierenwinkels nog niet zo veel "natuurlijk" en hypoallergeen kattenvoer heeft. Vaak in de kleinere dierenzaken tref je het.
Zo trof ik in een kleine winkel in een winkelcentrum Country Hunter aan.
https://www.naturesmenu.co.uk/natural-cat-food" onclick="window.open(this.href);return false;
Ook mn niet allergische katjes smullen ervan. Het ruikt heerlijk en ziet er smakelijk uit.

User avatar
Bertus
Posts:18
Joined:Tue Jul 19, 2016 8:36 pm
Location:midden-drenthe

Re: Algemene info over voeding

Post by Bertus » Tue Oct 04, 2016 4:14 pm

http://www.ad.nl/nieuws/maak-dat-de-kat-wijs~a71a2d90/" onclick="window.open(this.href);return false;

=================================================================================
Maak dat de kat wijs

'SPECIALE' BROKJESToen journalist Harry van Dooren ontdekte dat kater Karel aan de insuline moest, ging hij op onderzoek uit. Vandaag, op Dierendag, presenteert hij de uitslag: we weten niets over het verband tussen dierenvoer en ziektes.


De brokken dieprood vlees worden door Karel grommend begroet en na inspectie genegeerd
De glucosewaarde van Karel de kat daalde aanvankelijk maar krijgt later een terugval.
De glucosewaarde van Karel de kat daalde aanvankelijk maar krijgt later een terugval. © Shody Careman
Karel de kater drinkt al weken als een tempelier en plast zo veel dat de kattenbak drie keer per week blank staat. Er is duidelijk iets mis met mijn huisgenoot en al lijkt hij er niet onder gebukt te gaan, medische hulp is gewenst.

Een blaaspunctie en een glucosemeting bevestigen het vermoeden van de dierenarts: diabetes. Ze kijkt er zorgelijk bij: '28 millimol is erg hoog.' Een gezonde glucosewaarde ligt tussen de 3 en 7. Karel moet aan de insuline. Ik krijg spuitinstructies, een ampul insuline, een zak speciale brokken en de rekening van 230 euro.

Thuis krijgt Karel weer praatjes. Ik kijk naar mijn spinnende vriend en vraag me af hoe ik het insulineregime moet inpassen en of ik van de buurman kan verlangen dat hij in mijn afwezigheid de catering en de de mantelzorg overneemt.

Dokter Google wijst de weg naar 'patiëntenfora' die het over één ding eens zijn: droge brokken gemaakt van te weinig en inferieur vlees (proteïne) en een overdaad aan goedkope granen (koolhydraten) deugen niet. De granen maken katten dik en veroorzaken (mogelijk) diabetes.

Wouter Hendriks, hoogleraar diergeneeskunde in Wageningen bevestigt het gelijk van fora in de Consumentengids: ,,Granen horen niet thuis in het oorspronkelijke dieet. Ze vormen een goedkoop vulmiddel.''

Ik bekijk het etiket van het voer dat ik geef, Purina, en dat van Royal Canin Diabetic uit de dierenapotheek. In het dieetvoer van 15 euro per kilo zit weliswaar meer proteïne dan in het supermarktvoer van 4 euro per kilo, maar het bestaat toch voor ruim de helft uit koolhydraten en vezels.

De dierenvoedingsfora zweren bij kant-en-klaar-vers-vlees of biologisch adequate rauwe voeding (barf). Hardliners bereiden het dierenmenu zelf, maar je kan het ook online bestellen of bij de dierenwinkel om de hoek. Kerngedachte: proteïne, proteïne en nog eens proteïne. Een Atkins-dieet voor katten, zeg maar.

Achter de ronkende promotie van eendagskuikens, lamshart en vermalen botten zit één aanname die zo logisch lijkt dat hij het uitspitten waard is: een kat in het wild is een carnivoor die al zijn voedingstoffen uit het met huid en haar verslonden prooidier haalt. De kat eet geen granen, aardappels, groente of fruit. Hooguit wat gras als hij last van zijn maag heeft.

Ik vraag de dierenarts hoe ze denkt over rauw vlees of goed natvoer uit blik als therapie. Ze heeft er geen uitgesproken mening over, maar zegt wel: 'als Karel op een hoogwaardig vleesdieet overstapt, hoef ik minder insuline te spuiten'.

Royal Canin reageert ontwijkend op mijn vraag om opheldering over de insulinedosis in combinatie met de koolhydraatrijke samenstelling van zijn dieetvoer. Het 'kenniscentrum' van het bedrijf meent dat de kat in het wild het moet doen met een prooi die qua voedingswaarde niet kan tippen aan hun 'volledige, uitgebalanceerde voeding'.


© Shody Careman
Het goede nieuws is dat de glucosemeter al snel gezonde waarden aangeeft, terwijl de insuline wordt beperkt
Runderhart
Voerexperiment één is rauw runderhart. De brokken dieprood vlees worden door Karel grommend begroet, met de klauw uit het bakje getild, maar na inspectie verder genegeerd. Poging twee, onwelriekende 'vers vlees' uit de diepvries van de supermarkt, ondergaat eenzelfde afwijzing. Experiment drie is natvoer dat aan de bijgestelde eisen voldoet: zo veel mogelijk proteïne uit herleidbare vleesbron, geen koolhydraten, groenten, fruit en andere overbodige ingrediënten, maar wel essentiële toevoegingen ter aanvulling.

Er gaat een wereld open waarin de aanprijzingen zich meer op de culinaire voorkeuren van de baasjes dan op die van de kat lijken te richten. Het prijspeil beweegt zich tussen snackbar en sterrenrestaurant, maar ergens rond de 4 euro per kilo kunnen alle eisen worden afgevinkt. Voor zover de etiketten de waarheid spreken en er zich geen dubieuze zaken bevinden onder de niet-opgevoerde ingrediënten. Optellen tot 100 procent lukt vaak niet. Soms wordt de 100 procent (royaal) overschreden.

Net als bij ons eten zit er van de geëtiketteerde smaak (rendier, eend, garnalen of zalm) vaak maar een mespuntje in het blik. 4 procent is volgens Europese wetten genoeg om het als smaak te mogen vermelden.

Daar ook het betere blikvoer voor zo'n 80 procent uit water bestaat, moet vier keer zoveel in het bakje worden geschept als van droge brokjes, waarmee Karel ook een vier keer duurdere kostganger wordt. Nog steeds slechts één euro per dag.

Er zijn voeders met een kiloprijs van 30 euro. Of ze beter zijn? Als je het door de fabrikanten gefinancierde onderzoek moet geloven wel, maar prijs en merknaam vormen geen enkele garantie, weet ik dankzij de verontrustend lange lijst van terugroepacties die wordt bijgehouden door dierenvrienden.

De petfood-industrie is desondanks profijtelijk. Procter & Gamble (Eukanuba), Mars (Whiskas, Pedigree), Nestlé (Purina, Friskies) en Colgate-Palmolive (Hill's) hebben 80 procent van de markt in handen en laten zich niet in de kaart kijken.

Tv-programma De Keuringsdienst van Waarde kreeg in een aflevering over het mysterieuze ingrediënt 'dierlijk bijproduct' bij geen van de grootmachten een voet tussen de deur. Een destructiebedrijf suggereerde dat dierlijk bijproduct een onnavolgbaar en wisselend mengsel is van koeienlongen, volle varkensdarmen en dode boerderijdieren. Dat laatste heeft de EU verboden. Zieke of niet door slacht gestorven dieren mogen niet worden verwerkt. Maag en darm mits ze leeg en schoon zijn.

Hoe je dierlijke bijproducten aan de kat slijt? Bijvoorbeeld door er vetsmaak en leverspray bij te doen. Aroma's en 'acceptatiestoffen' maken het slachtafval pruimbaar voor kat én baas, want die smakelijk uitziende patévormpjes en smeuïge saus zijn er vooral om de mens te plezieren.

Test
De Consumentenbond testte dit jaar 34 soorten natvoer. Slechts vijf producten bleken vrij van granen en plantaardige ingrediënten en kregen vijf sterren voor voedingswaarde en vier sterren voor de kwaliteit van de ingrediënten. De goedkoopste dagportie uit de top-5 is die van Aldi: 35 eurocent. Sheba kost bijna 5 keer zo veel. Opvallend zijn de lage klasseringen van de speciaalzaakmerken Hills en Royal Canin met een portieprijs van dik 3 euro.

Overigens is de aanbevolen portiegrootte van de fabrikanten voor de meeste katten aan de hoge kant. In combinatie met onze neiging huisdieren te verwennen loert obesitas. Die trend is ingezet. En dat is weer spekkie voor het bekkie van de voerindustrie: het schap met prijzig lightvoer dijt rap uit. Vetmesten en afromen lijkt het credo.


© Shody Careman
Eendagskuikens
Je zou kunnen zeggen dat onze huisdieren worden vermenselijkt. We projecteren onze eetgewoonten op ze en dat veroorzaakt onze welvaartsziekten. Dat leidt tot bizarre voedingstrends als vegetarisch kattenvoer en fusiongerechten met lam, courgette, venkel en yoghurt. Het ligt nog net niet op een bedje van iets. Aan de andere kant staan de rawfoodies die terug naar de natuur willen en in de weer gaan met eendagskuikens en babymuisjes.

Karel is daarvoor te verfijnd. Zijn instinct laat hem grommen bij rauw vlees, maar hij lijkt niet te snappen dat hij er zijn tanden in kan zetten. Dus doen we het met kant-en-klaar natvoer - het liefst brokjes in saus, want hoe je samengeperst blikvoer te lijf gaat, begrijpt meneer ook nauwelijks.

Het goede nieuws is dat de glucosemeter al snel gezonde waarden aangeeft, terwijl de insuline tot een minimum wordt beperkt. In de zomermaanden kan Karel zelfs zonder injecties. Helaas krijgt hij in september een terugval en is de voorlopige conclusie dat alleen een ander dieet de oplossing niet is.

Aan de wetenschap hebben we het afgelopen half jaar niet zoveel gehad. De voedingskennis van de dierenarts schiet tekort en haar relatie met Royal Canin is niet zuiver. Grootschalig onafhankelijk onderzoek naar het verband tussen voer en ziekten is er niet, dus ook de universiteit heeft geen kant-en-klare antwoorden. Sterker nog: dr. Esther Hagen-Plantinga, diervoedingspecialist van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, verbindt haar naam tegenwoordig aan dieetvoer met volgens de opvallend vage ingrediëntendeclaratie onder meer bietenpulp, gerst, aardappelzetmeel en mais. Oh ja, ook nog 34 procent eiwit (het enige vermelde percentage) voor de ex-jager. Food for thought.

User avatar
Kikie
Posts:589
Joined:Fri Sep 17, 2010 8:20 pm
Location:België

Re: Algemene info over voeding

Post by Kikie » Thu Oct 27, 2016 10:52 am

Ik zag dat ze bij zooplus een nieuwe graanvrije brok verkopen: http://www.zooplus.nl/shop/katten/katte ... ium/586509" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.zooplus.nl/shop/katten/katte ... ium/586458" onclick="window.open(this.href);return false;
Deze is met 90% vlees en vis en 10% groente en fruit, zonder granen.
Heeft iemand deze al uitgeprobeerd bij haar katten?

Edit= ik zie dat voor volwassen katten enkel grote zakken zijn, en ik probeer altijd eerst een kleine verpakking, om zeker te zijn dat ze het eten.

Crystal
Posts:85
Joined:Tue Sep 13, 2016 12:36 pm
Location:Regio Rijnmond

Re: Algemene info over voeding

Post by Crystal » Thu Oct 27, 2016 11:13 am

Nee, maar ik zie wel dat er kip in zit. En dat is jammer. Het vermoeden bestaat dat mijn katje geen kip (en rund) verdraagt.
Dat is dus vaak het geval bij graanvrije brokjes, er zit een percentage kip of rund of zelfs varken in.

User avatar
Alex22
Posts:1142
Joined:Mon Sep 08, 2008 8:46 am
Contact:

Re: Algemene info over voeding

Post by Alex22 » Fri Oct 28, 2016 4:58 am

Varken is echt niet erg, je mag het alleen niet rauw geven. In brok en blik is het echter gekookt zodat het hele kleine risico op Aujevsky is verdwenen.

Sommigen vinden het echter heel normaal om ook rauw varkensvlees te voeren omdat het risico zo goed als uitgesloten is. Ik doe het zelf niet, er zijn genoeg alternatieven.
Image

User avatar
Janna88
Posts:396
Joined:Thu Jun 16, 2016 8:10 pm

Re: Algemene info over voeding

Post by Janna88 » Wed Nov 09, 2016 7:13 pm

Kikie wrote:Ondertussen blijft het moeilijk om een compleet natvoer te vinden dat de katten goed eten en wat ze kunnen verdragen. Feringa pouches, thrive complete (behalve oceaanvis), mac blikjes vallen vrij goed mee. Catz finefood, mac pouches, bozita in saus worden niet gegeten. Het natvoer van porta 21 laten ze ook staan... ik weet het onderhand niet meer </>
Nu zag ik dat granatapet ook pouches heeft, ze hebben twee proefpakketten. Heeft iemand hier ze al geprobeerd? (te koop bij zooplus)

Granatapet uitgeprobeerd hier, en het is het enige compleetvoer (nat) wat ze alle 4 (!) met veel smaak op eten! Zelfs James, en die trekt echt voor al het andere compleetvoer zijn neus op (behalve dus kvv en granatapet: zalm & kalkoen. Andere smaken nog niet uitgeprobeerd, en zalm & kalkoen is nu niet op voorraad bij zooplus helaas!

Animonda carny smaak struisvogel werd hier door de 2 jongsten ook wel gewaardeerd.
When I needed a hand I found your paw..

daveytje
Posts:1
Joined:Mon Jan 23, 2017 4:15 pm

Re: Algemene info over voeding

Post by daveytje » Thu Jan 26, 2017 2:22 pm

Goedendag,

Ik heb een aantal vragen over voeding voor een kittenkat.
Ik lees dat granen niet goed zijn voor een kat. Maar in granenvrije brokken zit veel fosfor. Nou lees ik daar wisselende verhalen over.
1. Kan het kwaad dat er bijv 1.3% fosfor zit in een granenvrije brok?
2. Wat is een goed merk?
Orijen (veel fosfor)
Wellnes core? (al is dat niet voor een kitten volgens mij)
Porta21
Ander merk?

Mijn kat krijgt nu felix kittenvoer en 1 zakje natvoer over de dag. Maar lees niet zulke goede verhalen erover dus wil eigenlijk over op wat anders.

User avatar
pleegmama
Posts:6584
Joined:Thu Dec 30, 2010 10:43 pm

Re: Algemene info over voeding

Post by pleegmama » Thu Jan 26, 2017 2:51 pm

Je moet niet alleen naar het fosfor-gehalte in voeding kijken, maar naar de verhouding tussen calcium en fosfor. De optimale calcium-fosfor verhouding voor de kat is: 0,9:1 tot 1,1:1

Als je nu Felix brokjes geeft is bijna alles beter.

Orijen is voor alle leeftijden, dat heeft als voordeel dat je straks niet over hoeft te schakelen op een adult brok. Orijen is ook goed voer, met een hoog vleespercentage, wat belangrijk is voor een carnivoor.

Wellness Core heeft ook kittenbrokjes, als een fabrikant onderscheid maakt tussen kitten en adultvoer kan je het beste wel het voer geven dat bij zijn leeftijdscategorie hoort, in jouw geval dus kittenbrokjes.
Op zich is Core ook best een goede brok, niet zo goed als Orijen, maar vele malen beter dan Felix wat je nu geeft.

Ook porta heeft graanvrije voeding en dat is ook best goed voer.

Verder zijn er nog wel meer merken die een hoog vleespercentage hebben, kijk maar eens rond in dit hoekje van het forum, daar zal je best een hoop van opsteken.
Image
Groetjes van Nova, Cerah, Dushi en de man in huis Kimi.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests