Kat & Wijzer» Anatomie» Kattenpoten

Kattenpoten

18 scherpe kromme nagels. 5 aan elke voorpoot, 4 achter, slaan bij het klimmen in elke ondergrond. Al is het hout nog zo glad! In zachter materiaal kunnen ze loodrecht omhoog klauteren. De sterk gespierde achterpoten zorgen daarbij voor de drijvende kracht en functioneren zo als de eigenlijke klimijzers. De voorpoten zijn meer de veiligheidsnagels.


kattenpootGelukkig is het in Nederland verboden om de nagels van de kat te amputeren (uittrekken). In het verleden is dit nogal eens gedaan om het krabbelen aan de meubels tegen te gaan. De kat verliest hierdoor een groot deel van zijn identiteit en kan zeer gefrustreerd raken.
Het is bovendien misdadig om dergelijke dieren buiten te laten lopen. Ze kunnen hun evenwicht niet meer bewaren op smalle randen en zijn volkomen weerloos tegen aanvallers.

De voorpoot heeft 5 teenkussentjes (a) en 5 nagels, alsmede een metacarpaal kussen (b) en een carpaal kussen (c).
De 5e klauw, die overeenkomt met onze duim, wordt veel gebruikt bij het klimmen en bij het vasthouden van de prooi.

De achterpoot heeft 4 teenkussentjes (a), 4 nagels en een groot metatcarpaal kussen (b).

 
klauwDe klauw bestaat uit keratine, de hoornachtige proteïne die de buitenste laag van de opperhuid vormt, en maakt deel uit van de huid, niet van het skelet.

Elke klauw heeft een kern (a), die wordt bedekt door de harde nagel (b) en zit vast aan het laatste kootje van de teen (c).
De klauw kan worden ingetrokken onder een huidplooi (d) die onder het voetkussentje (e) ligt.

De klauwen, die door het gebruik afslijten, groeien permanent aan.

Bij het knippen moet je zorgen boven het teenkootje (c) te blijven.