Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Je huis ‘kittenproof'

Je huis ‘kittenproof’ maken


Katten zijn erg nieuwsgierig van aard. Ze gaan graag op ontdekking, zowel in als rond het huis. Dit is niet altijd zonder gevaren. Daarom enkele nuttige weetjes om je kat te beschermen tegen gevaren.

kittenDe keuken
Let op met hete fornuizen. Katten kunnen hoog springen en raken met gemak tot op de keukenkasten. Je kunt dit best verbieden. Toch blijft het fornuis voor een kat heel aantrekkelijk door lekkere geuren van etenswaren bij het koken. Een kat durft het ook wel stiekem te doen. Een hete kookplaat kun je niet zien, enkel voelen, met verbrande pootjes tot gevolg. Laat geen potten en pannen met kokend water onbeheerd achter.

Pas op met elektrische snoeren van allerlei keukenapparaten, zeker als de kabels niet geaard zijn. Laat je kat er niet mee spelen, hij heeft vlijmscherpe tanden. In de kittenperiode is een kat erg kauwlustig, omdat de tandjes dan net gewisseld zijn. Bovendien zijn kittens erg speels en ondernemend. Een doorgebeten snoer beschadigd niet alleen het apparaat, ook je kat kan een ferme schok krijgen.

Scherven brengen geluk… maar niet voor katten! Rondslingerende glasscherven kunnen poezenpootjes ernstig verwonden. Goed opruimen is dus de boodschap.

Vuilnisbakken met lege vleesverpakkingen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op katten. De geur nodigt uit tot een ontdekkingstochtje in de vuilbak. Al kan het soms makkelijk zijn om in de vuilbak te belanden, er terug uitgeraken is dat niet altijd! Houd deze dus buiten bereik van je kat of zorg dat ze goed afgesloten is.

Heel wat mensen geven hun kat etensrestjes. Maar pas op met chocolade, dit kan een kat niet verteren waardoor het giftig, en zelfs dodelijk kan zijn!

kittenDe woonkamer
Let op met brandende kaarsen, katten kennen het gevaar niet. Wanneer de kat te dicht langs een kaars loopt, kan zijn vacht vuur vatten. Doof daarom altijd kaarsen wanneer je de kamer verlaat, en let er op dat je kat uit de buurt blijft. Ook open haarden kun je best zo goed mogelijk afschermen.

Katten knabbelen graag aan kamerplanten, sommige planten zijn echter giftig. Verbied je kat om aan de planten te knabbelen en zet de planten op een veilige plaats. Op het internet vind je een lijst met giftige planten. Gelukkig zullen de meeste volwassen katten eerst aan de plant ruiken of een hapje proeven vooraleer ze grote delen opeten. Een giftige plant ruikt en smaakt bitter. Maar kittens hebben dit instinct nog niet en kunnen zo makkelijk vergiftigd raken, vaak met een dodelijk afloop. Je kunt wel een veilig alternatief aanbieden, zoals speciaal kattengras. Pas ook op met cactussen, de scherpe naaldjes kunnen je kat verwonden.

Een kerstboom is heel aantrekkelijk voor de nieuwsgierige kat. De versieringen lokken uit tot spel, maar de ballen kunnen breken en voor scherpe scherven zorgen. De kerstboom kan ook omver vallen wanneer je avontuurlijke kat er probeert in te klimmen. Oppassen geblazen dus!

kittenDe berging
Berg giftige producten en insecticiden veilig op buiten het bereik van je kat. Sluit de verpakking goed af. Ook mierendoosjes ed. zijn giftig voor je kat. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen en medicijnen.

Laat een heet strijkijzer nooit onbeheerd achter. Niet alleen kan je kat er zich flink aan verbranden, bij het omstoten van een gloeiend heet strijkijzer loop je het risico op brand.

Katten zoeken graag koele, rustige en beschutte plekjes op. Een openstaande wasmachine of droogkast is voor een kat heel uitnodigend, zeker wanneer er nog lekker zacht wasgoed in ligt. Let er daarom altijd goed op dat je kat er niet stiekem in is gekropen vooraleer je de wasmachine of droogkast aanzet!

kittensDe tuin
Let op met hoge balkonnen zonder afscherming en openstaande ramen. Katten gaan graag op ontdekking en kunnen zo enkele verdiepingen naar beneden vallen. Al hebben katten een natuurlijke reflex om op hun pootjes terecht te komen, ook katten kunnen zich bij een hoge val ernstig bezeren!

Opgepast voor agressieve buurhonden. Katten activeren het jachtinstinct bij honden. Een aanval kan een dodelijke afloop hebben!

Woon je aan een drukke weg? Dan houdt het verkeer vele gevaren in. Jaarlijks worden er heel wat katten doodgereden op de baan. Sluit je tuin goed af of houd je kat binnen. Is dat geen optie? Dan kan het zinvol zijn om je kat enkel ’s nachts binnen te houden. Katten zijn nachtdieren, ze zijn ‘s nachts het actiefste en net dan vinden de meeste verkeersongevallen plaats.

Let op voor tuinvijvers. De meeste katten hebben een afkeer voor water en zullen alles doen om een nat pak te voorkomen. Katten gaan er echter wel graag drinken, omwille van de natuurlijke smaak van het water. Moest de kat per ongeluk in de vijver sukkelen, hoef je niet direct te panikeren: een kat kan van nature zwemmen. Sommige vijvers hebben echter steile randen, in dat geval is er een groot gevaar voor verdrinking. Ook wanneer er een dun laagje ijs op de vijver ligt, kan je kat er gemakkelijk doorheen zakken.

Hou je kat bij vuurwerk binnenshuis. Veel dieren raken door de harde knallen en het felle licht in paniek en lopen weg van huis. Ze raken door hun angsten de bijhorende chaos snel verdwaald.

kittensKattenspeeltjes
Pas op met speelgoedjes, niet alle speeltjes zijn voor katten geschikt. Sommige kleine onderdelen kunnen los komen en ingeslikt worden. Of ze kunnen gekleurd zijn met giftige verf. Kittens spelen graag met bolletjes aluminiumfolie. Ook dit is echter niet zonder gevaar. Door op de aluminiumfolie te knabbelen komen er kleine deeltjes los die ingeslikt worden. Dit is giftig voor je kleine viervoeter. Ook cadeaulint is een geliefd speeltje, maar het is onverteerbaar voor katten. Idem met plastic zakken en elastiekjes. Koop je speeltjes best in de dierenwinkel als je zeker wilt zijn van een veilige keuze.

Let op voor slaande deuren. Een plotselinge windvlaag kan de deur doen dichtslaan. Een kattenpootje of staart kan makkelijk tussen de deur gekneld raken, wat heel pijnlijk is voor de kat. Maar ook onoplettendheid van het baasje kan dit leed veroorzaken. Let dus goed op bij het sluiten van deuren dat je pluizige huisgenootje zich niet tussen de deur bevindt!

Halsbandje
Nog een tip: kies bij de aanschaf van een halsbandje best voor een bandje uit elastiek. Wanneer je kat verstrikt raakt, bijvoorbeeld aan een tak bij het beklimmen van bomen, zal een gewoon bandje zorgen voor verstikkingsgevaar. Een elastieken bandje zal uitrekken waardoor de kat zich vrij kan wringen.