Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Een kitten uitzoeken en kopen

Een nieuwe kat in huis halen is een grote stap. Het nieuwe huisgenootje zal voor lange periode deel uitmaken van het gezin. Overdenk je beslissing dus goed. Ben je zeker van je stuk? Dan kan je beginnen aan je zoektocht om een geschikte kitten te kiezen. Maar hoe begin je daaraan?

Abessijn kittenEen raskat of gewone kat
Een eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je wel of niet een raskat wilt. Een raskat is een kat van een bepaald ras en heeft een stamboom die aangeeft met welke voorouders de kitten gefokt is. Raskatten heb je in alle soorten en maten, met een heel divers uiterlijk. Ze worden immers vooral gefokt op hun uiterlijke kenmerken. Het gewenste kenmerk wordt versterkt, bijvoorbeeld een langharige vacht of misschien net geen vacht zoals de typische naaktkat de Sphynx. Fokkers proberen hierbij de standaard van het ras te respecteren. Elk ras heeft eigen typische kenmerken, zowel qua uiterlijk als karakter. Zo staat de Siamees er om bekend dat hij heel nieuwsgierig en sociaal is, maar ook erg druk en luidruchtig kan zijn. De Noorse boskat heeft dan weer een heel rustig karakter. Je kunt je kat zo kiezen dat hij bij je levensstijl past: verkies je een rustige of drukke kat? Een ras dat veel gezelschap nodig heeft of goed alleen kan zijn? Informeer je van tevoren goed over het ras. Bedenk ook dat sommige katten, bijvoorbeeld met een lange vacht, veel verzorging vragen en je dus voldoende tijd moet hebben om die gepaste verzorging te bieden. Bij een huis-tuin-keukenkat is het uiteindelijke uiterlijk en karakter moeilijker te voorspellen: je kitten kan uitgroeien tot een reus van een kat, of een klein fijn katje blijven. Ook het karakter is vaak moeilijk in te schatten. Maar een raskat aanschaffen heeft ook nadelen. Zo hebben raskatten over het algemeen een zwakkere gezondheid dan een gewone kat. Ze zijn vatbaarder voor bepaalde aandoeningen omdat bij het fokken ook hun zwakke plekken versterkt worden. Zo heeft de Perzische kat door zijn speciaal gefokte platte snoet ook aanleg voor ademhalingsproblemen en verstopte traanbuisjes. Bovendien is de aankoop van een raskat vrij duur, de prijzen variëren gewoonlijk tussen 150EUR en de 800EUR, terwijl gewone kittens vaak gratis te verkrijgen zijn. Bedenk wel dat een kat nooit gratis blijft, je hebt in ieder geval kosten voor de noodzakelijke inentingen, castratie of sterilisatie, en dergelijke. Gewone kittens zijn heel makkelijk verkrijgbaar, in de lente en de zomer zitten de asielen overvol met ongewenste schatjes van katjes! Nog een aspect dat je goed moet overdenken is of je je kat wilt binnenhouden of niet. Raskatten worden meestal binnengehouden ter bescherming. De buitenwereld houdt vele gevaren in: gezondheidsrisico’s bij contact met andere katten, zwangerschap indien je kat niet gesteriliseerd is, het verkeer, maar nog een gevaar is dat raskatten door hun speciale uiterlijk sneller meegenomen worden door vreemden. Neem alles in overweging wanneer je kiest voor een raskat of een gewone kat.

kittenEen kater of kattin
Als je een kitten in huis neemt maakt het in de beginperiode weinig verschil of je voor een kater of een kattin kiest. Alle gezonde kittens zijn speels en actief. Pas na één jaar worden de verschillen tussen kater en kattin merkbaar. Ongecastreerde katers gaan in de lente- en zomerperiode vaak zwerven op zoek naar geslachtsrijpe vrouwtjes. Ze kunnen dan meerdere dagen en zelfs weken van huis zijn, en komen soms gehavend terug van gevechten. Ze kunnen in deze periode heel luidruchtig zijn en verspreiden een onaangename geur door overal kleine beetjes te urineren. Een ongesteriliseerde kattin wordt vanaf geslachtsrijpe leeftijd één tot twee keer per jaar krols. Ze zal extra aanhankelijk worden maar kan haar huisgenoten tot wanhoop drijven door het vele geklaag en gejammer. Bovendien heb je een grote kans op ongewenste nestjes als je kat in deze periode vrij buiten mag rondlopen. Als je niet van plan bent om met je kat te fokken kan je het dier dus beter laten steriliseren of castreren. Dan maakt het ook bij een volwassen kat weinig verschil of je voor een kater of een kattin kiest. Over het algemeen zijn ze beiden speels, aanhankelijk en intelligent. Qua uiterlijk worden katers vaak wat groter en hebben ze een rondere kop. Qua karakter zijn gecastreerde katers meestal iets aanhankelijker.

Burmees kittenGezondheid van de kitten
Bij het kiezen van een geschikte kitten is de gezondheid van het katje van groot belang. Let er op dat de kitten speels en actief is. Probeer er mee te spelen met een touwtje of speeltje en kijk hoe het katje reageert. De oren en de vacht moeten schoon zijn en vrij van parasieten. Vaak kan je parasieten herkennen door kleine zwarte korreltjes in de oren of op de vacht. De ogen moeten schoon en helder zijn. De mond en het tandvlees moeten een gezonde roze kleur hebben. De anus moet schoon zijn zonder aanklevende uitwerpselen. Het buikje moet vol en zacht aanvoelen, harde plekken kunnen wijzen op worminfecties.

kittenKarakter van de kitten
Kijk of het katje voldoende sociaal is. Het katje moet gewend zijn om te worden opgepakt. Kan je de kitten makkelijk benaderen? Hij mag niet bang zijn van mensen. Als het katje steeds wegloopt, zich verstopt of blijft blazen en nerveus is, is het onvoldoende gesocialiseerd en minder geschikt als huisdier. Bedenk ook goed welk soort katje je verkiest: rustig of actief? Aanhankelijk of zelfstandig? Knuffelig of speels? Let extra op deze karaktereigenschappen. Breng indien mogelijk meerdere bezoekjes zodat je niet enkel een momentopname ziet. Schenk ook eens aandacht aan het karakter van de moederpoes, vaak kan dat een indicatie zijn voor het karakter van haar kittens.

Uiterlijk van de kitten
Je hebt katten in alle soorten en maten. Je kunt kiezen voor een effen vachtkleur, een getijgerd patroon of de combinatie van twee of meerdere kleuren. Enkele veel voorkomende vachtkleuren bij katten zijn zwart, wit, ros getijgerd, grijs getijgerd, zwart en wit gecombineerd, ros en wit gecombineerd of een lapjeskat. Je kunt kiezen voor een kortharige, halflangharige of langharige kitten. Bedenk wel dat een kat met langere vacht ook voldoende vachtverzorging nodig heeft, een dikke langharige vacht moet elke dag geborsteld worden. Het is een kwestie van smaak welk uiterlijk je voorkeur heeft.

kittensWaar haal ik de kitten vandaan?
Een kat in een dierenwinkel of dierenhandel kopen wordt afgeraden. Je weet nooit waar de katjes vandaan komen of hoe ze behandeld zijn. Ook hun gezondheidstoestand is niet altijd optimaal. Vaak worden de kittens enkel voor verkoop en winstbejag gefokt, en staat het welzijn van de dieren op een laag pitje. Je kunt een kitten ook kopen of krijgen van een particulier. Om een geschikt katje te vinden kan je zoekertjes raadplegen in kranten of op het internet. Ook op openbare plaatsen zoals winkels, de plaatselijke bibliotheek, en dergelijke. kan je in de lente- en zomerperiode vaak kittens van particulieren geafficheerd zien. Een groot voordeel is dat je de kitten vrijblijvend kan gaan bezoeken, en je kunt zien waar het kitten is opgegroeid. Je kunt ook al je vragen stellen over de gezondheid, het karakter en de achtergrond van het kitten. Ook kan de omgeving bepaalde waarin de kitten is opgegroeid bepaalde voordelen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als je zelf een hond hebt kan het een voordeel zijn dat de kitten is opgegroeid in een gezin met honden. In de kattenperiode worden er echter ook veel ongewenste kittens gedumpt. Deze komen terecht in dierenasielen en opvangcentra. Je kunt ook zo’n kitten een kans op geluk geven en een asielkatje adopteren. Als je een raskat wilt kan je terecht bij diverse kattenfokkers. Veel kattenfokkers hebben een eigen website waar je alle informatie kan nalezen.

En tenslotte: de ideale leeftijd van het katje
Een kitten kan pas naar een nieuwe thuis gaan vanaf de leeftijd van acht weken. Twaalf weken wordt als het ideaal beschouwd. Een jongere kitten is nog afhankelijk van de moederpoes en hoe langer een kitten moedermelk kan drinken, hoe beter. In de moedermelk zitten namelijk beschermende antistoffen die infecties tegengaan. Bovendien leert de kitten nog veel van de moederpoes. Hij zit nog volop in de socialisatieperiode.

Veel plezier met de aanschaf van je kitten, geniet er van!

De gezondheid van een kitten

Waar op letten bij de aanschaf?
Let er bij de aanschaf van uw kitten op dat het katje levendig en speels is. Hij moet actief en vrolijk zijn, en er goed verzorgd uitzien. Uw kitten mag niet te mager zijn of een te bol buikje hebben. Kijk goed naar de oogjes en het neusje. De oogjes moeten helder en schoon zijn. Ze mogen niet te waterig zijn. Vuil aan het neusje en niezen kan wijzen op een besmetting met de niesziekte. Kijk in de oortjes of je zwart kunt zien, dit wijst op een besmetting met oormijt. De vacht moet glanzend en schoon zijn. Kijk ook na of de anus proper is. Een vuile poep kan wijzen op diarree, een wormenbesmetting of een mogelijke infectieziekte.

Inentingen Kittens
Infectieziekten vormen een grote bedreiging voor uw kat, zeker wanneer hij vrij naar buiten mag in een omgeving waar ook andere katten vertoeven. Daarom is het vaccineren van uw kat één van de belangrijkste maatregelen die u kunt ondernemen om uw kat gezond te houden.

Eén van de meest voorkomende infecties is de kattenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een heel besmettelijk virus. De ziekte ontwikkelt zich heel snel en heeft vaak een dodelijke afloop. Vooral kittens zijn er erg vatbaar voor, aangezien ze nog een zwak immuunsysteem hebben. De symptomen zijn hoge koorts, braken en diarree. De kat kan meestal maar moeizaam drinken.

kittenEven besmettelijk maar gelukkig niet zo dodelijk is de niesziekte. De kat heeft hierbij last van tranende ogen en een lopende vieze neus. Hij zal ook herhaaldelijk niezen en hierbij soms ook slijm verliezen. Een kat met niesziekte moet zo snel mogelijk door een dierenarts behandeld worden.

Buikvliesontsteking (FIP) is een besmettelijke virusziekte die via de slijmvliezen van de ene kat op de andere wordt overgedragen. De kat vermagert zienderogen, terwijl het vocht in zijn buik ophoopt. Veel volwassen katten die in grote groepen leven zijn drager van deze ziekte, maar hebben zelf immuniteit ontwikkelt. Ze kunnen de ziekte echter wel nog doorgeven aan andere katten. Vooral jonge katjes raken besmet.

Kattenaids (FIV) tast het immuunsysteem aan, waardoor uw kat veel vatbaarder is voor allerlei virussen en bacteriën. Het is vergelijkbaar met mensenaids, maar kan niet op de mens worden overgedragen. Deze ziekte heeft meestal een dodelijke afloop. Sommige katten kunnen ook drager zijn zonder zelf ziektesymptomen te vertonen.

Op negen weken heeft een kitten nood aan zijn eerste inenting. Dit spuitje bevat een cocktail die beschermt tegen kattenziekte, niesziekte en leukemie. Op twaalf weken volgt een herhalingsinenting en kan uw kat ook ingeënt worden tegen hondsdolheid. Hondsdolheid is heel zeldzaam in onze streken en is enkel verplicht wanneer u met uw kat naar het buitenland wilt. Het wordt veroorzaakt door een krab- of bijtwonde van een drager van het virus, zoals een vos of besmette soortgenoot. Op zestien weken kan uw kat ingeënt worden tegen buikvliesontsteking, drie weken later volgt de herhalingsinenting. Om de zoveel jaar moet uw kat opnieuw gevaccineerd worden. Veel dierenartsen sturen zelf een herinnering per post zodat u weet welke vaccinatie noodzakelijk is. Wanneer uw kat in een pension zal verblijven of mee naar het buitenland gaat, dan moet u uw kat een maand op voorhand laten vaccineren. Veel vaccinaties treden pas na een maand in werking.

kittenOntwormen Kittens
Bijna alle kittens hebben wormen, ook wanneer de katjes er niet ziek uit zien. Kittens worden besmet via de baarmoeder, de moedermelk en via de bek wanneer ze door hun moeder gewassen worden. De larven die door deze wormen worden uitgescheiden, kunnen echter wel risicovol zijn voor de gezondheid van de mens. Vooral kinderen zijn er erg gevoelig voor. Daarom is het belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen. De eerste keer kan bij de dierenarts gebeuren. Het ontwormingsmiddel wordt toegediend op basis van het gewicht van uw kat. Ontwormen kan gebeuren met een pasta die in de bek gespoten wordt, in tabletvorm of via een vloeistofpipet in de nek (deze beschermt ook meteen tegen vlooien). Kittens met vlooien zijn meestal ook besmet met lintworm. De aanwezigheid van lintworm kunt u nagaan door te zoeken achter kleine witte delen van de worm op de anus of de vacht van de kat. Deze lijken heel sterk op rijstkorrels.

Ontvlooien Kittens
Vlooien zijn kleine springende beestjes die in de vacht van de kat leven en heel wat leuk kunnen veroorzaken. De aanwezigheid van vlooien kunt u makkelijk nagaan door de vacht met een speciaal vlooienkammetje te doorpluizen. Kleine zwarte puntjes zijn vlooienuitwerpselen die ook op een besmetting duiden. Elke kat kan vlooien krijgen, dit heeft niets met hygiëne te maken. Er bestaan heel wat middeltjes tegen vlooien: sprays, een injectie, pillen, shampoo,… Het meest moderne middel is een vloeistof dat met een pipetje in de nek moet aangebracht worden.

Oormijt bij kittens
Heel wat jonge katjes hebben last van oormijt. Oormijt is te herkennen door zwart oorsmeer in het oor. Uw kat zal hier jeuk van ondervinden en vaak met zijn kop schudden of aan zijn oor krabben. Oormijt kan behandeld worden met een vloeistofpipet in de nek, oorzalf of een speciaal spoelingsmiddel. Soms moeten de oren ook speciaal gereinigd worden bij de dierenarts.

Koopcontract kitten

Onderstaand treft u een koopcontract aan welk u kan gebruiken bij de verkoop of aankoop van een kitten de schuin gedrukte tekst dient u nog te wijzigen. U kunt hier het word.doc downloaden en als U over Winzip beschikt hier de (zip file) Cattery (uw cattery naam)
KOOPCONTRACT

Uw naam
Uw straat + huisnummer
Uw postcode + woonplaats
Tel: uw telefoon nr
Email: uw emailadres
Homepage: uw url/website

De koper en verkoper van het kitten waarop dit koopcontract betrekking heeft, verklaart middels zijn/haar handtekening akkoord te gaan met alle bepalingen in dit contract. Dit contract is derhalve bindend.

Gegevens Kitten:
Naam:
Ras:
Kleur:
Geboortedatum:
Geslacht:
Stamboomnummer:

Gegevens Koper:
Naam:
Adres:
Woonplaats:
Tel:

Verkoper verklaart hierbij dat de bovenvermelde kat op het moment van de verkoop naar haar beste weten en na onderzoek door de dierenarts, volledig gezond en vrij van ziekten, afwijkingen en enigerlei parasieten en/of huidaandoeningen. Verkoper verklaart het kitten alle benodigde zorg en aandacht te hebben gegeven, die het kitten nodig heeft om op te groeien tot een gezonde en sociale kat. Verkoper verklaart het kitten de benodigde inentingen (twee) en wormenkuren te hebben gegeven.

Verkoper verklaart hierbij het inentingsboekje, de stamboom en het eigendomscertificaat aan koper te hebben afgegeven.

Verkoper verklaart slechts met katten te fokken die naar haar weten volledig gezond zijn en vrij van ziekten en parasieten en erfelijke aandoeningen..

Verkoper raad de koper aan het kitten binnen 5 werkdagen te laten onderzoeken door een erkende dierenarts. Verkoper zal met de koper een schaderegeling treffen middels het vergoeden van dierenartskosten indien het kitten binnen 5 dagen na overdracht een besmettelijke ziekte dan wel virus blijkt te hebben welke het dier zou moeten hebben opgelopen bij verkoper. De dierenarts dient hiervoor een verklaring af te geven.

Verkoper zal met de koper een schaderegeling treffen middels het gratis aanbieden van een kitten van het zelfde ras, dan wel teruggave van de aankoopprijs die is overeengekomen bij de aankoop van het kitten, wanneer blijkt dat het kitten voor de leeftijd van 3 jaar zal overlijden als gevolg van inwendige afwijkingen die het dier niet in staat stellen volwassen te worden en die op het moment van verkoop niet zichtbaar waren en derhalve niet bekend bij verkoper en de koper. Het betreft hier aangeboren of erfelijke afwijkingen (geen besmettelijke ziekten of virussen). Mocht het kitten binnen 3 jaar komen te overlijden dan moet dit door een erkend dierenarts schriftelijk, op officieel briefpapier met redenen en vermelding van gevonden afwijkingen worden verklaard, en door de onderzoekende dierenarts met de hand worden ondertekend. Dierenartskosten worden niet door de verkoper vergoed.

Verkoper zal met de koper een schaderegeling treffen middels het gratis aanbieden van een kitten van het zelfde ras uit andere ouderdieren, dan wel teruggave van het aankoopgeld, binnen 1 jaar na bekend maken overlijden, wanneer blijkt dat het kitten gedurende zijn leven overlijd als gevolg van inwendige afwijkingen die het dier niet in staat stellen volwassen te worden en die op het moment van verkoop niet zichtbaar waren en derhalve niet bekend bij de koper. Het betreft hier aangeboren en/of erfelijke afwijkingen (geen besmettelijke ziekten of virussen). Mocht het kitten gedurende zijn leven vroegtijdig overlijden als gevolg van deze afwijking, dan moet dit door een erkende dierenarts schriftelijk, op officieel briefpapier met reden en vermelding van gevonden afwijkingen worden verklaard en door de onderzoekende dierenarts met de hand worden ondertekend. Dierenartskosten worden niet door de verkoper vergoed.

Paraaf verkoper Paraaf koper

(blad 2)

In geval van het ontdekken van een erfelijke afwijking bij het kitten gedurende zijn of haar leven, is koper verplicht verkoper hiervan op de hoogte te stellen. Op deze wijze kan verkoper beslissen bepaalde fokdieren uit te sluiten van de fok. Verkoper heeft ten allen tijde recht op een second opinion onderzoek door een dierenarts van haar keuze. De kosten van een second opinion onderzoek zijn op rekening van verkoper. Koper is verplicht aan dit laatstgenoemde onderzoek mee te werken teneinde recht te hebben op een schaderegeling met verkoper.

Koper verklaart het aangekochte kitten een liefdevol tehuis te geven. Koper verklaart de kat niet op te sluiten in kooien. Koper verklaart verkoper zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van het eventuele vroegtijdige overlijden van de aangekochte kat.

Koper verklaart, voor eventuele uithuisplaatsing van het kitten, onmiddellijk verkoper hiervan op de hoogte te stellen. Indien er nog geen eventueel nieuw huis voor het kitten beschikbaar is, is koper verplicht de verkoper de gelegenheid te bieden het kitten voor de aankoopprijs terug te kopen. Koper verklaart het kitten nimmer in een asiel te plaatsen.

Verkoper verklaart het kitten ten allen tijde terug te zullen nemen indien de koper dit wil. Hiervoor zal geen vergoeding door verkoper aan koper worden gegeven.

Koper verklaart geen handelaar te zijn en het kitten bij koper in huis op te laten groeien en te houden als huisdier. Indien koper wenst te gaan fokken met het kitten, dan adviseert verkoper hierbij indien koper dit wenst. Verkoper verklaart dat er op het moment van verkoop geen aanwijsbare redenen zijn om niet met het kitten te fokken.

Alle juridische kosten voortvloeiend uit de overtreding tegen dit koopcontract opgenomen bepalingen en afspraken komen voor rekening van de koper.

Aldus in tweevoud opgemaakt dd.

Handtekening Verkoper Handtekening Koper

Je huis ‘kittenproof’ maken

Katten zijn erg nieuwsgierig van aard. Ze gaan graag op ontdekking, zowel in als rond het huis. Dit is niet altijd zonder gevaren. Daarom enkele nuttige weetjes om je kat te beschermen tegen gevaren.

kittenDe keuken
Let op met hete fornuizen. Katten kunnen hoog springen en raken met gemak tot op de keukenkasten. Je kunt dit best verbieden. Toch blijft het fornuis voor een kat heel aantrekkelijk door lekkere geuren van etenswaren bij het koken. Een kat durft het ook wel stiekem te doen. Een hete kookplaat kun je niet zien, enkel voelen, met verbrande pootjes tot gevolg. Laat geen potten en pannen met kokend water onbeheerd achter.

Pas op met elektrische snoeren van allerlei keukenapparaten, zeker als de kabels niet geaard zijn. Laat je kat er niet mee spelen, hij heeft vlijmscherpe tanden. In de kittenperiode is een kat erg kauwlustig, omdat de tandjes dan net gewisseld zijn. Bovendien zijn kittens erg speels en ondernemend. Een doorgebeten snoer beschadigd niet alleen het apparaat, ook je kat kan een ferme schok krijgen.

Scherven brengen geluk… maar niet voor katten! Rondslingerende glasscherven kunnen poezenpootjes ernstig verwonden. Goed opruimen is dus de boodschap.

Vuilnisbakken met lege vleesverpakkingen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op katten. De geur nodigt uit tot een ontdekkingstochtje in de vuilbak. Al kan het soms makkelijk zijn om in de vuilbak te belanden, er terug uitgeraken is dat niet altijd! Houd deze dus buiten bereik van je kat of zorg dat ze goed afgesloten is.

Heel wat mensen geven hun kat etensrestjes. Maar pas op met chocolade, dit kan een kat niet verteren waardoor het giftig, en zelfs dodelijk kan zijn!

kittenDe woonkamer
Let op met brandende kaarsen, katten kennen het gevaar niet. Wanneer de kat te dicht langs een kaars loopt, kan zijn vacht vuur vatten. Doof daarom altijd kaarsen wanneer je de kamer verlaat, en let er op dat je kat uit de buurt blijft. Ook open haarden kun je best zo goed mogelijk afschermen.

Katten knabbelen graag aan kamerplanten, sommige planten zijn echter giftig. Verbied je kat om aan de planten te knabbelen en zet de planten op een veilige plaats. Op het internet vind je een lijst met giftige planten. Gelukkig zullen de meeste volwassen katten eerst aan de plant ruiken of een hapje proeven vooraleer ze grote delen opeten. Een giftige plant ruikt en smaakt bitter. Maar kittens hebben dit instinct nog niet en kunnen zo makkelijk vergiftigd raken, vaak met een dodelijk afloop. Je kunt wel een veilig alternatief aanbieden, zoals speciaal kattengras. Pas ook op met cactussen, de scherpe naaldjes kunnen je kat verwonden.

Een kerstboom is heel aantrekkelijk voor de nieuwsgierige kat. De versieringen lokken uit tot spel, maar de ballen kunnen breken en voor scherpe scherven zorgen. De kerstboom kan ook omver vallen wanneer je avontuurlijke kat er probeert in te klimmen. Oppassen geblazen dus!

kittenDe berging
Berg giftige producten en insecticiden veilig op buiten het bereik van je kat. Sluit de verpakking goed af. Ook mierendoosjes ed. zijn giftig voor je kat. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen en medicijnen.

Laat een heet strijkijzer nooit onbeheerd achter. Niet alleen kan je kat er zich flink aan verbranden, bij het omstoten van een gloeiend heet strijkijzer loop je het risico op brand.

Katten zoeken graag koele, rustige en beschutte plekjes op. Een openstaande wasmachine of droogkast is voor een kat heel uitnodigend, zeker wanneer er nog lekker zacht wasgoed in ligt. Let er daarom altijd goed op dat je kat er niet stiekem in is gekropen vooraleer je de wasmachine of droogkast aanzet!

kittensDe tuin
Let op met hoge balkonnen zonder afscherming en openstaande ramen. Katten gaan graag op ontdekking en kunnen zo enkele verdiepingen naar beneden vallen. Al hebben katten een natuurlijke reflex om op hun pootjes terecht te komen, ook katten kunnen zich bij een hoge val ernstig bezeren!

Opgepast voor agressieve buurhonden. Katten activeren het jachtinstinct bij honden. Een aanval kan een dodelijke afloop hebben!

Woon je aan een drukke weg? Dan houdt het verkeer vele gevaren in. Jaarlijks worden er heel wat katten doodgereden op de baan. Sluit je tuin goed af of houd je kat binnen. Is dat geen optie? Dan kan het zinvol zijn om je kat enkel ’s nachts binnen te houden. Katten zijn nachtdieren, ze zijn ‘s nachts het actiefste en net dan vinden de meeste verkeersongevallen plaats.

Let op voor tuinvijvers. De meeste katten hebben een afkeer voor water en zullen alles doen om een nat pak te voorkomen. Katten gaan er echter wel graag drinken, omwille van de natuurlijke smaak van het water. Moest de kat per ongeluk in de vijver sukkelen, hoef je niet direct te panikeren: een kat kan van nature zwemmen. Sommige vijvers hebben echter steile randen, in dat geval is er een groot gevaar voor verdrinking. Ook wanneer er een dun laagje ijs op de vijver ligt, kan je kat er gemakkelijk doorheen zakken.

Hou je kat bij vuurwerk binnenshuis. Veel dieren raken door de harde knallen en het felle licht in paniek en lopen weg van huis. Ze raken door hun angsten de bijhorende chaos snel verdwaald.

kittensKattenspeeltjes
Pas op met speelgoedjes, niet alle speeltjes zijn voor katten geschikt. Sommige kleine onderdelen kunnen los komen en ingeslikt worden. Of ze kunnen gekleurd zijn met giftige verf. Kittens spelen graag met bolletjes aluminiumfolie. Ook dit is echter niet zonder gevaar. Door op de aluminiumfolie te knabbelen komen er kleine deeltjes los die ingeslikt worden. Dit is giftig voor je kleine viervoeter. Ook cadeaulint is een geliefd speeltje, maar het is onverteerbaar voor katten. Idem met plastic zakken en elastiekjes. Koop je speeltjes best in de dierenwinkel als je zeker wilt zijn van een veilige keuze.

Let op voor slaande deuren. Een plotselinge windvlaag kan de deur doen dichtslaan. Een kattenpootje of staart kan makkelijk tussen de deur gekneld raken, wat heel pijnlijk is voor de kat. Maar ook onoplettendheid van het baasje kan dit leed veroorzaken. Let dus goed op bij het sluiten van deuren dat je pluizige huisgenootje zich niet tussen de deur bevindt!

Halsbandje
Nog een tip: kies bij de aanschaf van een halsbandje best voor een bandje uit elastiek. Wanneer je kat verstrikt raakt, bijvoorbeeld aan een tak bij het beklimmen van bomen, zal een gewoon bandje zorgen voor verstikkingsgevaar. Een elastieken bandje zal uitrekken waardoor de kat zich vrij kan wringen.

Voeding voor je kitten

kittenDe eerste weken…
Pasgeboren kittens drinken de eerste vier a vijf weken van hun leven uitsluitend moedermelk. Daarna beginnen ze stilaan de moedermelk aan te vullen met vast voedsel. Pas op een leeftijd van acht weken zijn de kittens gespeend, wat wil zeggen dat ze volledig klaar zijn met moedermelk drinken en overschakelen op vast voer.

Een brok energie!
Kittens lopen over van de energie: ze spelen, springen en rennen onvermoeibaar door het huis. Die energie moeten ze van ergens halen. Daarom is een voedzame voeding zo belangrijk. Speciaal voer voor jonge katjes heeft een hogere voedingswaarde om in hun energiebehoefte te voorzien. Bovendien moeten kittens nog volop groeien. Hun groei verloopt heel snel, op enkele weken tijd is je kitten al heel wat gegroeid. Jonge katjes hebben goede bouwstoffen nodig om deze groei goed te laten verlopen. De kleine brokjes in kittenvoer zijn ook makkelijker te kauwen voor je kleine huisgenootje.

Het juiste voer kiezen
In het kant-en-klare fabrieksvoer zitten alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft om goed te ontwikkelen. De voedingsstoffen in het voer zijn heel doordacht gekozen en goed uitgebalanceerd. Met droog voer alleen heeft je kat alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Je kunt echter aanvullend ook zacht voer geven. Niet omdat dit noodzakelijk is, maar omdat je kat er zo dol op is, als extra verwennerij. Nat voer lijkt het meeste op wat je kat in de natuur zou binnenkrijgen, het bevat ook veel vocht. Blijf echter hoofdzakelijk droog voer geven. Zacht voer is minder goed voor het gebit van je kat, het veroorzaakt tandbederf. De twee combineren is echter een ideale oplossing.
kitten
Verandering van spijs doet eten
Kattenvoer is in alle prijscategorieën te koop. Hoe duurder het voer, hoe beter de kwaliteit. Hierin kun je best zelf bepalen welke merk je voor je kat aanschaft. Kattenvoer is verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals lam, kip, rund,… En zoals men zegt: verandering van spijs doet eten. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor je kat. Vermindert de eetlust van je kat? Wissel dan eens af van smaak of merk. Sommige katten kunnen erg kieskeurig zijn wat hun voer betreft!

De maaltijden
Een groot verschil met volwassen katten is dat kittens veel vaker eten, zo’n vijf a zes keer per dag. Een volwassen kat eet maar twee a drie keer per dag. De porties van een kitten per maaltijd zijn wel aanzienlijk kleiner. Hun kleine maagje kan nog geen grote porties voer bevatten. Vanaf de leeftijd van zes maanden kun je overschakelen op drie maaltijden per dag. Wanneer de kat één jaar is geworden, zijn twee maaltijden per dag voldoende. Je kunt je kat best ’s ochtends en ’s avonds voeren. Als je twijfelt over de juiste hoeveelheid voer, kijk dan op de verpakking voor de richtlijnen. Katten die veel buiten rennen hebben echter een grotere energiebehoefte dan binnenhuiskatten, hou daar rekening mee. Wordt je kat te dik? Pas dan het voer of de hoeveelheid per maaltijd aan.

Drinken
Zorg er voor dat je kat altijd vers drinkwater tot zijn beschikking heeft. Grappig detail: sommige katten met toegang tot de tuin verkiezen om regenwater in plasjes of uit een vijver te drinken, omwille van de natuurlijke smaak van het water. Bij droogte is dit niet altijd vanzelfsprekend, blijft dus een kommetje vers water voorzien. Alle katten zijn ook dol op melk. Gewone koemelk kunnen de meeste katten echter niet goed verteren. In koemelk zit te veel lactose, waardoor je kat er diarree van krijgt. Een kat heeft geen behoefte aan extra melk omdat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen uit hun voer halen. Wil je toch melk bijgeven aan je kat, dan is er in de dierenwinkel speciale katten- of kittenmelk te koop. Deze bevat veel minder lactose, waardoor je kat er geen diarree van krijgt.
kitten
De voederplaats
Katten zijn gewoontedieren. Je kunt dus best een vast tijdstip kiezen om je kat te voeren. Volwassen katten geven vaak zelf aan wanneer ze honger hebben, door te miauwen bij hun voederplek. Geef je kat ook steeds op dezelfde plek zijn voer. De meeste kattenbezitters kiezen hiervoor de keuken uit. Zorg er voor dat je kat kan eten op een rustige plaats, en dat de eetplaats ver genoeg verwijderd is van de kattenbak. Sommige katten kunnen erg morsen met hun voer, of slepen het voer uit hun etensbakje. Dit probleem kun je simpel oplossen door een onderlegger of dienblad onder de voerbakjes te leggen. Er zijn verschillende soorten etensbakjes te koop: van plastic, glas, staal, aardewerk,… kies vooral voor een model dat makkelijk schoon te houden is.

Prooidieren vangen
Wanneer je kat prooidieren vangt, zoals vogels of muizen, betekent dit niet dat je kat nog honger heeft en op zoek is naar extra voer. Ook een goed doorvoede kat vangt nog steeds muizen. Het is hun natuurlijke jachtinstinct. Katten die een muis voor de deur leggen, doen dit uit dankbaarheid en eerbetoon aan hun baasje.

Extra verwennerij
In de winkel of een dierenspeciaalzaak zijn ook speciale ‘kattensnoepjes’ te koop om je kat extra te verwennen. Dit mag je kat gerust als tussendoortje krijgen, maar onthoud dat overdaad schaadt!

Een weeskitten grootbrengen

Soms kan het gebeuren dat een moederpoes haar kittens verstoot. Er kan de mamapoes ook iets overkomen zijn waardoor de kittens moederziel alleen achterblijven. Jammer genoeg worden er nog steeds kittens harteloos gedumpt maar kittens zijn totaal afhankelijk van hun moeder en kunnen dus niet op hun eentje overleven. Directe zorg is heel belangrijk!

Surrogaatmoeder
De beste oplossing zou zijn dat de kittens geadopteerd worden door een surrogaatmoeder, dus een andere moederpoes met een nestje. Dit is niet makkelijk te vinden, maar je kan het altijd proberen via een dierenarts of kattenvereniging. Lukt dit niet dan heb je twee mogelijkheden: de gevonden kittens naar een asiel brengen of ze zelf verzorgen. Maar hoe doe je dat, een weeskitten grootbrengen?

Zelf de kittens opvoeden
Eerst en vooral moet je erg gemotiveerd zijn, het is geen makkelijke klus om weeskittens te verzorgen. Het brengt echter wel veel voldoening en je krijgt heel wat liefde in de plaats! Je hebt een speciaal kittenzuigflesje en kittenmelk nodig, verkrijgbaar bij een dierenarts of dierenwinkel. Verder heb je heel wat liefde, tijd en geduld nodig.

Warmte en geborgenheid
Aangezien de kittens hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen is het belangrijk om hen goed warm te houden. Leg ze in een knusse doos met dekentjes. Een warmwaterkruik met een dekentje rond kan de geborgenheid van de moederpoes imiteren. Zorg er voor dat de kittens in een tochtvrije ruimte liggen. Geef de kittens veel liefde en aandacht, streel hen regelmatig om hen de nodige lichaamscontact te bieden. Wanneer de kittens groter worden kan je met hen spelen. Kittens die door een mens werden grootgebracht houden er vaak een sterke band met mensen op na.

Voeding
Op de verpakking staat aangegeven hoe je de speciale kittenmelk moet bereiden. Je kan ’s morgens genoeg melk aanmaken voor de hele dag en dit in de koelkast bewaren. Verwarm de melk tot ongeveer zevenendertig graden vooraleer je de kittens voedt. Let er op dat het gaatje in de speen niet te groot is, anders kunnen de kittens zich verslikken in de melk. De eerste week moeten de katjes om de twee uur gevoerd worden, ook ’s nachts! Tijdens de tweede week geef je hen overdag om de twee uur de fles en ’s nachts om de drie uur. In de derde week hebben ze overdag om de drie uur een voeding nodig, maar hoef je er ’s nachts nog maar één te geven. Vanaf dan kun je de kittens geleidelijk doen wennen aan blikvoer en geweekte kittenbrokjes in combinatie met wat melk.

Ontlasting
De eerste drie weken van hun leven kunnen jonge katjes zich niet zelf ontlasten. De moederpoes likt de kittens stevig over hun buik en anus. Ook de ontlasting likt ze weg. Daarom is het belangrijk om de kittens na de maaltijd met een vochtig warm watje over hun buikje en anus te masseren tot ze zichzelf ontlasten. Het is even wennen maar niet zo moeilijk als het lijkt. Lukt het niet om de katjes te laten ontlasten? Raadpleeg dan binnen de drie dagen een dierenarts. Weeg de katjes ook elke dag om te kijken of ze genoeg aan gewicht winnen.

Een kitten in huis, en nu?

Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk in het bezit van een kitten of overweeg je om er eentje in huis te halen! Proficiat, een kitten is een klein bundeltje speels plezier en een genot om mee bezig te zijn! Er komt echter ook heel wat kijken bij de aanschaf van een kitten…

kittenEen naam kiezen
Alles begint met het kiezen van een leuke naam voor je nieuwe huisgenootje. Zorg best voor een korte naam, die kan je kat beter interpreteren. Ook heldere klanken zoals de ‘i’ zouden de kat erg aanspreken. Inspiratie nodig? Online zijn er heel wat namenlijsten te raadplegen, je zal zeker je gading vinden!

Benodigdheden
Je kan best een bench of kooi aanschaffen om je kat te transporteren. Niet alleen om je kitten te transporten naar zijn nieuwe thuis, de kooi zal later ook nog van pas komen, bijvoorbeeld bij een bezoekje aan de dierenarts of een verhuis.

Haal zeker ook kattenvoer en eetbakjes in huis. Voor kittens bestaan er speciale kittenbrokjes en zacht voer die makkelijker verteerbaar zijn. Voorzie ook een kommetje voor water. Eventueel kan je ook speciale kittenmelk aanschaffen met extra voedingsstoffen. Geef zeker nooit gewone melk, hier krijgt je kitten diarree van! Je kan ook speciale kattensnoepjes kopen ter beloning.

kittenAls je niet wilt dat je kat aan de meubels krabt, kan je overwegen om een kattenkrabpaal in huis te halen. Die variëren heel sterk in grootte en prijs. Een kattenkrabpaal is te verkrijgen in elke dierenwinkel of dierenspeciaalzaak.

Zorg voor een slaapplaatsje voor je kat. Dit kan een in de dierenwinkel gekochte mand zijn, maar evengoed een doos met een zacht kussentje of dekentje in. Katten zijn meestal vrij eigenzinnig in hun keuze van een slaapplaatsje. Van zodra ze wat groter zijn kiezen ze vaak zelf een favoriete slaapplek, dit kan evengoed een stoel of zetel zijn in plaats van een speciaal aangekocht slaapmandje.

Kattenspeeltjes heb je in alle soorten en maten. Je hebt rollend speelgoed zoals kleine balletjes, de valse prooi zoals pluche muisjes en er bestaat ook hengelspeelgoed aan een touwtje of springveer om met de poot tegen te tikken of om achteraan te jagen. In sommige speeltjes is kattenkruid verwerkt om het extra aantrekkelijk te maken. sommige katten worden er helemaal gek van, op andere katten heeft het dan weer weinig effect. Je kiest zelf welke speeltjes je graag wilt aanschaffen voor je kat. Met je kat spelen is een goede manier om contact te leggen en het katje op zijn gemak te stellen. Pas wel op, niet alles is geschikt als speelgoed. Vermijdt zelfgemaakte of ongeschikte speelgoedjes waar kleine onderdelen van kunnen loskomen en ingeslikt kunnen worden.

kittenJe kan ook een halsbandje aanschaffen met een belletje als je wilt vermijden dat je kat prooidieren vangt. Eventueel kan je er ook een adreskokertje aan hangen, zodat de eigenaars kunnen opgespoord worden als je kat ooit verloren loopt of een ongeval heeft.

Wennen aan de nieuwe omgeving
De eerste dagen zal een kitten moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Niet alleen ziet alles er plots anders uit, hij is ook zijn moeder, broertjes en zusjes kwijt. Hij doet allerlei nieuwe indrukken op: nieuwe geuren, nieuwe geluiden, en ook nieuwe huisgenoten.

kittenJe kan de komst van je kitten best plannen op een vrijdagavond. Dan heb je heel het weekend om voor hem te zorgen, want een kitten heeft veel liefde en aandacht nodig. En dan is hij toch al meer op zijn gemak wanneer je hem voor de eerste keer alleen moet laten. Zorg er voor dat de komst van het kitten rustig verloopt, nodig geen familie of vrienden uit om te komen kijken. Maak niet teveel lawaai en zorg voor niet teveel indrukken tegelijk.

Heb veel geduld en forceer je katje niet. Als hij het eerste kwartier veilig onder de zetel wilt kruipen, laat dit dan toe. Wanneer hij er zelf klaar voor is zal het katje weer tevoorschijn komen en toegeven aan zijn natuurlijke nieuwsgierigheid om de omgeving te verkennen. Hij zal in die eerste dagen vaker op zoek gaan naar veilige plekjes op momenten dat hij zich bedreigd of ongemakkelijk voelt, laat dit ook toe.

Zet je katje al eens op de kattenbak, zodat hij weet waar die staat. Wanneer je het kitten toch ergens anders zijn behoefte ziet doen, zet je hem snel op de kattenbak. Indien het te laat is kan je de uitwerpselen in de kattenbak leggen en het kitten laten ruiken, zo leert hij dat de kattenbak ‘the place to be’ is om zijn behoefte te doen. De eetbakjes zet je best wat verder verwijdert van de kattenbak, om de simpele reden dat het niet zo aangenaam is om te eten in nabijheid van het toilet!

’S Nachts kan je je katje best in een afgesloten kamer laten slapen. Zorg er voor dat er geen gevaren aanwezig zijn, zoals loshangende snoeren, giftige planten, ed. De kamer moet volkomen ‘kittenproof’ zijn. Zet naast zijn zachte slaapplekje ook zijn kattenbak, etensbak en wat speeltjes in de kamer. Als het kitten miauwt, laat hem dan miauwen. Hij moet wennen om alleen te slapen.

Hou je kat de eerste paar weken binnen vooraleer je hem naar buiten laat gaan, Dan is hij toch al gewend aan zijn nieuwe thuis vooraleer je de grote buitenwereld introduceert. Op die manier zal het katje minder snel weglopen of verloren lopen. Bouw het naar buiten gaan geleidelijk op. Begin met korte uitstapjes in de tuin waarbij de kat de omgeving kan verkennen. Blijf er in het begin altijd bij. Naargelang de kat huis en tuin meer gewoon is, kan je hem langere tijd en onbewaakt naar buiten laten gaan.

kittenHet wennen aan een nieuwe thuis verschilt van kat tot kat. De duur kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. De kat zal zelf aangeven of hij zijn nieuwe thuis wel of niet gewend is. Observeer of hij zich op zijn gemak voelt en hoe ontspannen hij is.

Bezoekje aan de dierenarts
Breng met je kitten zeker nog een bezoekje bij de dierenarts. Dan heb je meteen ook een adres waar je heen kan als je kat ooit dringende medische zorg nodig heeft. De dierenarts zal je katje nakijken op algemene gezondheid en zal je kitten ook inenten tegen de katten- en niesziekte. Deze inenting wordt op twaalf weken herhaald. Kittens zijn heel vatbaar voor wormen. Je kitten kan een wormkuur toegediend krijgen en behandeld worden tegen vlooien en andere parasieten zoals oormijt. Deze behandeling kan oraal worden toegediend of via een product op de huid.

Een kitten socialiseren

De socialisatieperiode

De eerste weken van hun leven doen kittens niets anders dan eten en slapen. Pas na tien tot twaalf dagen gaan de oogjes en de gehoorgang open. Vanaf de leeftijd van drie weken is het zicht en het gehoor volledig ontwikkeld en gaan de kittens beetje bij beetje op verkenning. Het is belangrijk dat de kittens vanaf deze leeftijd zoveel mogelijk nuttige ervaringen opdoen. De eerste maanden in het leven van een kat zijn de belangrijkste. Hierin worden allerlei nieuwe indrukken opgedaan en went een kitten aan zijn omgeving. Dit kan gaan om allerlei voorwerpen maar ook andere omgevingsfactoren zoals geluiden, geuren, en de omgang met mensen en andere diersoorten. Het is belangrijk dat kittens vaak opgepakt, geknuffeld en gestreeld worden zowel door bekende als onbekende mensen. Geef de kittens veel aandacht en laat ze op schoot liggen om er echte schootkatten van te maken.

Ook op latere leeftijd zullen gesocialiseerde kittens makkelijker kunnen omgaan met nieuwe situaties. Zorg er wel voor dat de kittens ook genoeg rust krijgen om al deze indrukken te verwerken. Het wennen aan nieuwe omgevingsfactoren moet ook geleidelijk gebeuren, één uitdaging per keer. Anders wordt het katje overdonderd en zal hij angstig worden. Zorg er ook voor dat het katje op zijn eigen tempo alles kan verkennen en onderzoeken.

kittenEnkele belangrijke zaken waar je het katje aan kan laten wennen:

Mensen: mannen, vrouwen, kinderen, zowel bekende als onbekende
Dieren: andere (volwassen) katten maar ook andere diersoorten zoals een hond, vogel of konijn
Allerlei handelingen zoals oppakken, kammen, medicijnen toedienen,…
Huisregels zoals niet op de tafels springen, niet aan het meubilair krabben, de behoefte doen in de kattenbak,…
De omgeving: zowel binnen als buiten, maar ook geluiden zoals deuren die open en toe gaan, de deurbel, de stofzuiger, radio en tv,…

De tweede socialisatieperiode
Op de leeftijd van zeven tot veertien weken vindt de tweede socialisatieperiode plaats. Een kitten wordt in deze periode heel speels en zal de wereld verder verkennen door middel van spel. Door spelen zullen ook de gangbare omgangsregels met soortgenoten worden verkend. Een kitten die hierin te ver gaat zal door de moederpoes of soortgenootjes terecht worden gewezen door krabben, bijten of piepen. Je kitten zal ook met jou willen spelen. Het is daarbij belangrijk om enkel spel toe te laten met speeltjes, niet met je handen of voeten. Wanneer het spel te wild wordt en het kitten te hard gaat krabben en bijten moet je het spel direct stopzetten.

Het opvoeden van een moederloos kitten

Het gebeurt soms : het moederdier overleeft een bevalling niet, of verstoot haar jongen of geeft onvoldoende tot geen melk.
Wat ook al eens voorvalt – spijtig genoeg – is dat mensen ongewenste kittens of pups op straat zetten. Een toevallige wandelaar neemt dat hoopje ellende mee naar huis … en hoe moet het nou verder ?

Weet dat u een enorme taak op zich neemt, want een honden- of een kattenmoeder vervangen is geen sinecure. De gulden regel is zeer kort samen te vatten in drie woorden : warmte – voedsel – rust.

Warmte …
Een pup/kitten is zeer gevoelig aan onderkoeling, immers de vacht is nagenoeg onbestaande, het relatief groot lichaamsoppervlak zorgt voor een intense warmteuitwisseling en de ‘lichaamsthermostaat’ werkt nog niet optimaal zoals bij volwassen dieren. Wanneer er een moederdier en nestgenoten zijn, geeft dit minder problemen : ze houden elkaar lekker warm, alhoewel zelfs in zulke normale omstandigheden, een warmte-lamp toch gewenst is. Het kleine ding op zichzelf moet dus zeker verwarming krijgen, het best via de rode warmte lampen. Een ideaal ‘nest’ is een houten wijnkist met een dikke laag krantenpapier op de bodem met daar bovenop een laken. Het hout geeft een warme, tochtvrije beschutting, het diertje kan dankzij de wanden niet uit het nest wegrollen en zodoende in de kou terecht komen. De warmte-lamp is nodig zowel overdag als ’s nachts tot het diertje zo’n week of 4 is, daarna is bijverwarming nodig ’s nachts, eventueel overdag afhankelijk van de verwarmingssituatie in huis.

Rust …
Net als kleine mensjes hebben ook kleine diertjes hun rust broodnodig. Let dus goed op : voor kinderen is zo’n pup/kitten onweerstaanbaar en ze zullen het diertje te pas en te onpas wakker maken, knuffelen en storen. Dit moet zeker vermeden worden. Het diertje moet enkel wakker gemaakt worden voor de voeding, tussen 2 eetbeurten in laat u het slapen.

Zorg ook dat het ‘nest’ niet op drukke plaatsen van het huis staat, een rustig schemerig hoekje is het best.

Voedsel …
Dit hoofdstuk geeft de meeste problemen en is de echte struikelblok in de verzorging van de moederloze. Een eerste moeilijkheid: heeft het pupje/kitten de biestmelk gedronken of niet. De biestmelk is de eerste melk die de moeder produceert en bevat tal van afweerstoffen die het jonge ding bij de eerste zuigbeurt binnen krijgt. Deze afweerstoffen verdedigen het jong de eerste paar weken tegen allerlei ziekten. Deze biest is door niets te vervangen. Als het jong het niet heeft gezogen, zijn de overlevingskansen beduidend kleiner.

Daarna de echte melkvoeding : er zijn nu zeer goede melkvervangers op de markt, die de kwaliteit van katten- of hondenmelk sterk benaderen (te koop bij dierenarts of apotheek). Deze melk wordt verkocht onder de vorm van poeder dat moet opgelost worden in gekookt afgekoeld water (temperatuur van 38 °C). Het jong moet om de 3 à 4 uur gevoed worden (ook ’s nachts) met een pipet kunstmelk. De hoeveelheid geeft het jong perfect aan : het zal zuigen tot ie voldoende heeft gehad voor de lopende voederbeurt.

Zeer belangrijk is het feit dat u het jong zal moeten helpen met urineren en defeceren. Als u de kans krijgt moet u eens een normaal nest van moeder met jongen observeren : de eerste weken zal u geen bevuild nest zien, voor de simpele reden dat het moederdier de kleintjes helpt met de behoeftenproductie en die zelf oplikt. Het moederdier zal geregeld de jongen krachtig over de buik likken : deze massage zorgt er voor dat het jong zal urineren en defeceren, dit likt de moeder meteen op.

Het masseren zal u dus ook moeten doen : met een doekje masseert u het buikje enkele malen per dag zodat het jong z’n afvalstoffen kwijt kan. Een druppeltje olie aan het jong geven helpt wel bij echt lastige stoelgang. De melkvoeding moet volgehouden worden tot een leeftijd van ca 6 weken, uiteraard neemt het aantal voederbeurten per dag af met de vorderende leeftijd.

Vanaf de leeftijd van circa 3 weken mag u het jong al aangepast blikvoer voorschotelen (poes : whiskas voor jonge poesjes; hond : blikvoer voor pups, hiervan hebben al veel verschillende merken iets op de markt gebracht). Zorg er wel voor dat het blikvoer op lichaamstemperatuur en in kleine hoeveelheden wordt verstrekt.

De regel is : als u het redt tot het diertje blikvoer begint te eten en zelfstandig zijn behoeften kan doen, is er een zeer grote overlevingskans.

En verder …
Moederloze jongen moeten uiteraard ook ontwormd en gevaccineerd worden. De ontworming begint u best op een leeftijd van 3 weken met een pasta en herhaalt u om de 3 weken. Vaccineren gebeurt in regel op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken voor de pup, op 9 en 12 weken voor het kitten, zo ook de moederlozen, ik zou zelfs zeggen: zeker de moederlozen, want zij hebben de afweer via de moedermelk moeten missen.

Wanneer de moederloze jongen opgroeien hebben ze op latere leeftijd echt geen achterstand meer, wat meer is : zo’n jong is erg sociaal en erg aan mensen gewend door die dagelijkse manipulatie door mensenhanden. Soms zie je wel opvoedingsproblemen door het feit dat het jong nooit gecorrigeerd is geworden door het moederdier en/of nestgenoten. Een goede kennis van honden/kattenpsychologie is zeker meegenomen en tips vragen aan de dierenarts/gedragstherapeut in verband met correcte opvoeding van het jonge ding is geen overbodige luxe.

Hou de tips in uw achterhoofd, heb een ijzeren wilskracht en de natuur zal u belonen met een gezond en lief pupje of kitten.