Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» oude dag van je kat

De oude dag van je kat

Huiskatten leven tegenwoordig steeds langer, hun levensverwachting is in de laatste vijftig jaar aanzienlijk gestegen. Een kater wordt gemiddeld zo’n dertien tot vijftien jaar, een kattin zo’n twee jaar ouder. Sommige katten worden zelfs twintig jaar oud! Je kat castreren of steriliseren verlengt de levensduur, in dat geval mag je er nog eens twee jaar bijtellen.


oude katVerlengde levensduur
De belangrijkste reden voor de veroudering van de kat is de aangepaste voeding. Vroeger bestond er geen aparte voeding voor de kat, hij ving zijn eigen maaltje bij elkaar of kreeg restjes van de gezinsmaaltijd. Tegenwoordig bevat kattenvoeding alle nodige vitamines en mineralen aangepast aan de behoeften van de kat. Een tweede reden is de moderne medische zorg. 


Leeftijd in mensenjaren
Het is erg moeilijk om de leeftijd van de kat in mensenjaren uit te drukken. In mensenjaren verloopt het verouderingsproces van de kat niet constant: hij veroudert eerst heel snel waarna de veroudering vertraagt. Een kat van één jaar oud is achttien jaar in mensenleeftijd. Daarna verandert de verhouding langzaam. Vanaf acht jaar oud kan je kat tot de senioren gerekend worden. Een kat van twintig jaar oud staat gelijk aan een honderdjarige mens!


Aangepaste verzorging
Oudere katten krijgen vaak met heel wat gezondheidsproblemen te maken. Problemen met bek en tanden komen vaak voor, zoals verkleuren van de tanden, infecties, glazuurverlies en terugtrekkend tandvlees. Je kunt dus beter bij de dierenarts op controle gaan wanneer de eetlust van je kat lijkt te verminderen.


De vacht wordt steeds droger en begint meer te klitten. Bij een langharige kat kan het een idee zijn om de vacht korter te knippen, aangezien het steeds moeilijker wordt om de vacht zelf te verzorgen. Het gebeurt zelden dat een kat een grijze vacht krijgt, grijze snorharen en wimpers kunnen wel voorkomen rond het tiende levensjaar. Dit is ook de leeftijd waarrond de vruchtbaarheid bij poezen stopt. Katers kunnen nog even verder, ze kunnen zelfs nog nakomelingen verwekken als ze vijftien jaar oud zijn.


De beenderen verliezen kalk en worden zwakker. Katten krijgen brozere ribben en worden minder flexibel.  Het wordt ook steeds moeilijker om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Oudere katten krijgen het sneller koud, daarom is het een goed idee om een knus warm plekje te voorzien: aan de haard, op een dekentje of een warmtekussentje.
Bij koud weer kun je je oudere kat best niet te lang buiten laten.


Zorg er voor dat je kat regelmatig eet en drinkt. Je kunt nu best een paar keer per dag kleinere maaltijden aanbieden. Ook voldoende drinken is belangrijk aangezien de nierfunctie afneemt. Veel oudere katten krijgen last van hartproblemen. Een aangepaste voeding met minder zout kan een oplossing bieden. Ook vetrijke hapjes kun je op deze leeftijd beter vermijden.


Het is belangrijk om je kat zo lang mogelijk actief te houden: blijf zolang mogelijk spelen met je kat want een inactief dier veroudert veel sneller. Als je kat toch inactief wordt moeten de nagels mogelijk bijgeknipt worden, aangezien ze niet meer op natuurlijke wijze afslijten. Verder is het aangeraden om je oudere kat jaarlijks te laten vaccineren, bijvoorbeeld tegen de griep.