Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Ceylon

Geschiedenis Ceylon
Sinds enkele jaren is hij vooral populair onder Italiaanse fokkers. In januari 1984 bracht de Milanese dierenarts Paolo Pellegatta een bezoek aan Sri Lanka. Zo stuitte hij op een ongewone en aantrekkelijke plaatselijke kat. Hoewel het zwerfkatten betrof, waren ze opvallend vriendelijk en hij besloot een kleine groep mee terug te nemen naar Italië. Eest waren dat twee katers, Tisa en Serendib, en twee poezen, Taranga en Aralyia. Daar kwamen er later nog wat katten bij en samen vormden ze de Europese kern van het ras. Ze maakten een paar maanden later, in mei 1984, hun eerste publieke verschijning op de Coma Cat Show in Italië en waren een succes. Er volgden vier jaar van geplande fokkerij, waarna in mei 1988 de Gatto di Ceylon aan de FIFe werd voorgesteld. Officiële erkenning is bij de FIFe nooit een feit geworden, wel bij een onafhankelijke Italiaanse organisatie.

Een kat die sterk lijkt op een vroege, nog niet erg gestroomlijnde Abessijn, afkomstig van Ceylon (het huidige Sri Lanka).

Uiterlijk Ceylon
Qua uiterlijk ziet de Ceylon er uit als een wilde Abessijn. Hij heeft een compact en middelgroot lichaam. Hij heeft een ronde borst en een fijn beendergestel. De spieren zijn goed ontwikkeld. Hij bezit gespierde poten met afgeronde voetjes. De voorpoten zijn korter dan de achterpoten. Zijn staart is vrij kort en breed bij de aanzet, maar loopt dan dunner uit naar de ronde punt.

De vacht bestaat uit korte fijne haren en voelt zijdeachtig aan. De Ceylon heeft weinig ondervacht, wat de vacht makkelijk te onderhouden maakt. De haren zijn zandkleurig tot goudkleurig en vertonen een ticking: dit wil zeggen dat er op één haar zowel donkere als lichte verkleuringen te zien zijn. Deze speciale haren staan zowel op de borst, op de rug als op de zij. De Ceylon heeft een gestreepte tekening op de wangen en de poten en ringen op de staart. Op het voorhoofd staat een scarabeevormige tekening.

De Ceylon heeft middelgrote tot grote oren die dicht bij elkaar staan. De oren staan erg hoog op het hoofd. Hij heeft een licht afgeronde schedel en een vrij plat voorhoofd. De wangen zijn rond en de neus is kort. Hij heeft grote amandelvormige ogen met een donker rand er rond. De ogen zijn geelgroen van kleur.

ceylon kat
Kleurslagen Ceylon
Een traditionele warm zandkleurige grondkleur met zwarte tabby tekening.

Uitbreiding van het ras
Na enkele maanden, in mei 1984, verschenen de katten op de Coma Cat Show. Het ras werd warm onthaald en werd zeer snel populair in Italië. Na vier jaar fokken, in 1988, werd de Gatto di Ceylon aan de FIFe voorgesteld. Het ras werd echter niet door de FIFe erkend, maar wel door de onafhankelijke Italiaanse organisatie FIAF. In 1988 werd de eerste raskattenclub van de Ceylon opgericht. Het ras is verder ook geregistreerd bij de WCF, de World cat federation. In Nederland en België is dit ras nog niet erkend.