Kattenrassen » Brits Korthaar


De Brits Korthaar


Brits korthaarHerkomst Brits Korthaar

Britse Korthaar katten werden rond 1870 in Groot-Brittannië gefokt uit mooie huiskatten, waarna het inkruisen van Perzen heeft gezorgd voor de massieve, gedrongen vorm en het bolle hoofd. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een ras met een korte vacht. Britse Korthaar katten moeten onderscheiden worden van (vooral in Scandinavië voorkomende) Europese Korthaar katten, die een gladdere vacht, langere poten, een langere snuit en grotere oren hebben. Dan bestaan er ook nog American Shorthair katten. Verder is er een verwantschap met de Exotic Shorthair, maar daarbij is de vachttextuur die van Perzen. Helaas worden blauwe Britse Korthaar katten, ten onrechte, nogal eens verward met Karthuizers (Chartreux), maar deze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk en hebben een meer trapeziumvormig hoofd, amandelvormige ogen en hoog op het hoofd geplaatste oren. 


Brits korthaarKarakter Brits Korthaar
Als kittens zijn Britse Korthaar katten heerlijk speels. Later worden het rustige en vriendelijke katten met een zeer gelijkmatig karakter. Ze kunnen uitstekend zichzelf vermaken, houden erg van slapen, maar vinden het ook heerlijk om geknuffeld en geaaid te worden.Wel blijven ze spelen heel leuk vinden, Het zijn gezelllige knuffelberen. Bovendien kunnen ze over het algemeen prima opschieten met kinderen, honden en andere katten. Ze kunnen uitstekend aarden in bovenwoning of flat, maar een terras of tuin vinden ze ook prettig.

Brits korthaarUiterlijk Brits Korthaar
De Britse Korthaar is een middelgrote tot grote kat, in ieder geval kort en gedrongen, met een brede borstkas en gespierde rug en nek. De poten zijn kort, met stevige ronde voeten. De staart is gemiddeld tot kort, met een ronde punt. De kat heeft een veerkrachtige, dik ingeplante vacht, die stevig aanvoelt. Het haar moet rechtop staan en niet tegen het lichaam aan liggen. Het hoofd is rond, met een brede schedel, dikke wangen (vooral de katers) en ver uit elkaar staande kleine oren. De ogen moeten groot en rond zijn met een kleur die afhankelijk is van de vacht. De neus is kort en recht, zonder stop. De kin hoort goed ontwikkeld te zijn. De ogen zijn in principe koper- tot oranjekleurig, maar de witte Brit mag twee of een (odd-eyed: blauw en goud) blauwe ogen hebben. Alleen silvertabby's mogen groene ogen hebben. Colourpoints hebben blauwe ogen.

Brits korthaarVachtkleuren Brits Korthaar
De klassieke kleur is blauw (net als die van de Karthuizer), maar er zijn vele kleuren mogelijk. De effen kleuren zijn: wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lilac. Er mogen geen witte haren in de vacht voorkomen (behalve bij effen wit en bi-colours) en er mag geen tabbytekening te zien zijn, behalve gedurende korte tijd bij kittens Parti-colours hebben een gedeeltelijk witte vacht (ghostmarking). (echter niet meer dan eenderde) en komen in meerdere veriëteiten voor: als bicolours (combinatie met een effen kleur) of als tri-colours (combinatie met een schildpadpatroon). Tortie of schildpad betekent dat de kat twee kleuren in de vacht heeft en in principe van het vrouwelijke geslacht is (schildpadkaters zijn zeldzaam en steriel).  De kleine kleurvlekken moeten subtiel in elkaar overvloeien. De hoofdkleur kan zwart, blauw, chocolate of lilac zijn, de andere kleur is altijd rood of crème.    


Brits korthaarVachtpatronen
 Brits Korthaar
Er zijn vier verschillende tabbypatronen: ticked (gestippeld), mackerel (gestreept), spotted (gevlekt) en blotched (gemarmerd). Als Britten een zilverwitte ondervacht hebben, heten ze silvertabby's, maar ook goldentabby's zijn in opkomst. De tabbypatronen kunnen in vele kleuren voorkomen, vooral in zwart, blauw en rood. Chinchilla Britten hebben een zilverwitte ondervacht. Afhankelijk van de hoeveelheid kleurpigment in hun haarpunten, hebben ze verschillende benamingen. Is het pigment zwart of blauw, dan noemt men ze smoke (de bovenste helft van de haar is gekleurd), shaded (een derde gepigmenteerd) of tipped (zeer weinig pigment in de haarpunten). Is het pigment rood of crème, dan noemt men ze cameo's (een derde van de haar gekleurd) of shells (zeer weinig van dit pigment in de haarpunten). Colourpoints hebben een een aftekening als bij Siamezen: donkerder gekleurde oren, snuit, poten en staart. De variëteiten zijn veelal afgeleid van bestaande Perzische kleurstellingen. De kleur van de points kan seal (zwart), blauw, chocolate, lilac, rood of crème zijn. Combinaties met alle vachtkleuren en -patronen is mogelijk.

Brits korthaarVerzorging Brits Korthaar
Britten zijn zeer gesteld op gezelschap van mensen of andere huisdieren. Hun dagelijkse portie aandacht waarderen ze evenveel als hun natje en droogje. Echter, het zal bijna niemand moeite kosten regelmatig zo'n heerlijke "teddy" te knuffelen en lekker tegen hem of haar aan te kletsen. De verzorging bestaat uit het wekelijks borstelen van de vacht en het (indien gewenst) regelmatig knippen van de nagelpunten met een goede nageltang. Controle van de binnenkant van de oorschelpen en het (zo nodig) zeer voorzichtig schoonmaken ervan horen zeker bij de "schoonheidsbehandeling". Verder is het belangrijk dat er, net als bij alle andere katten, eenmaal per jaar gevaccineerd wordt (tegen kattenziekte en niesziekte), dat er (vooral in de zomer) preventie tegen vlooien plaatsvindt en dat de katten regelmatig ontwormd worden.    

Brits korthaarAanschaf
 Brits Korthaar
Het is beslist aan te raden om veel te weten te komen over dit fantastische ras, alvorens tot aanschaf van een kitten of een volwassen Brit over te gaan. Er is veel over te vinden in goede kattenboeken. Heel veel praktische informatie is over het algemeen te verkrijgen bij fokkers en eigenaren van Britse Korthaar katten. Doorgaans vinden die het heerlijk om over hun "beertjes" te kunnen vertellen. Een afspraak maken met een fokker verplicht nog tot niets. Ga niet direct over tot aanschaf, maar neem rustig de tijd om dit te overdenken. Let vóór de aanschaf wel goed op of het dier gezond is, er goed verzorgd uitziet en een sociale indruk maakt. Kijk ook goed rond in de cattery (kattenfokkerij): is het er schoon, wonen de katten in een huiselijke omgeving en maakt de fokker een (dier-) vriendelijke indruk? Bezoek het uitverkoren kitten ook nog eens (of een paar keer), voordat het mee naar huis genomen mag worden. Tegenwoordig wordt het wenselijk geacht dat de kittens pas met dertien weken de cattery verlaten (tenzij er heel goede redenen zijn om daarvan af te wijken) èn dat ze dan reeds tweemaal ingeënt zijn, zodat ze goed beschermd zijn en pas weer over een jaar "aan de beurt" zijn. Er zijn in Nederland twee grote Britse Korthaarclubs, elk met een eigen clubblad, waar veel hoop wetenswaardigheden in staan. Bovendien verzorgen deze clubs allebei de bemiddeling van Britse Korthaar kittens en oudere katten.

kat, katten, kitten, kattenras, raskat, raskatten

Brits korthaar Cattery d'Grasmayer - ©