Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Somali

De Somali is een Abessijn. Dus om uit te leggen wat en hoe deze intrigerende raskat is, moet eerst de Abessijn beschreven worden. De Abessijn behoort tot de oudste erkende kattenrassen ter wereld (het zou als ras zelfs al in 1882 erkenning hebben gekregen) en heeft sinds die tijd een trouwe schare bewonderaars.

Terecht want de Abessijn is zowel qua uiterlijk als karakter de overtreffende trap van de kat. De Abessijn is een hele ‘natuurlijke' (lees – wilde!) kat om te zien met zijn prachtige, getickte vachtpatroon en zijn soepele lenige lichaam. Getickt heeft hier niets te maken met een zekere geestesgesteldheid, al worden ze weleens ‘prettig gestoord' genoemd. Hij is niet extreem van type zoals bijvoorbeeld de Pers en de Siamees. Hun kenmerk is de getickte vacht. Met uitzondering van de binnenkant van de pootjes en de buik heeft iedere haar van de vacht een reeks dwarsstreepjes en een donkere punt. Samen met de kenmerkende aftekeningen van de tabbykat op het kopje, staat het geheel voor een perfecte miniuitvoering van de natuurkat.

Sorrel zilveren SomaliDe naamgeving van de Abessijn suggereert dat deze kat uit het vroegere Abessinië afkomstig zou zijn. Ook de mogelijkheid, gebaseerd op de gelijkenis in lichaamsbouw, dat de Abessijn af zou stammen van de heilige Egyptische kat uit de oudheid berust niet op feiten. Bij geen van de bewaard gebleven kattenmummies kon de kenmerkende getickte vacht worden aangetoond. Wel zijn er op een paar andere plaatsen in de wereld katten met dit specifieke vachtpatroon aangetroffen. De officier wiens echtgenote de eerste Abessijn Zula mee terug naar Engeland had gebracht, had eerder dienst gedaan in India en Noord-India is een van de weinige locaties waar katten met een getickte vacht tot op heden nog leven. Tot ieders grote verrassing en inmiddels grote vreugde van de liefhebbers ontstond ruim dertig jaar geleden de halflangharige Abessijn. Met een knipoog naar de naamgeving van de Abessijn werd deze halflangharige kat naar een buurland van Abessinië, ‘Somali' gedoopt.

Wildkleur kitten SomaliKarakter Somali
Hoewel de Abessijn en de Somali tot hetzelfde ras behoren, is er meer verschil dan alleen de vachtlengte. Een goede Abessijn of Somali is zeer aanhankelijk, zelfbewust, opgewekt, temperamentvol, weet wat hij of zij wil zonder een dwingeland te zijn én is actief en speels tot op hoge leeftijd. Het meest gewaardeerde raskenmerk is hun vermogen tot interactie met de mens. Als de Somali's in hun jeugd een liefdevolle verzorging hebben gehad en wanneer zij voldoende ervaringen konden opdoen (de eerste zeven weken zijn van groot belang), ontwikkelen zij zich tot uiterst mensgerichte dieren die alle levende wezens zonder aarzelen hun vertrouwen schenken. Vooral de Somali stelt zich hier soms wel heel erg kwetsbaar op. De Abessijn lijkt iets minder naïef te zijn op dit gebied. Een beetje vertegenwoordiger van dit ras wil graag overal bij zijn, is nieuwsgierig en intelligent. Hoe er geknuffeld gaat worden en in hoeverre er op schoot wordt gezeten, hangt enerzijds van hun achtergrond af en anderzijds wordt dat door familietrekjes bepaald. Wat de ene eigenaar als opdringerig ervaart, vindt de ander schattig: op schoot willen als de krant gelezen moet worden, 's nachts in je armen willen slapen, je 's morgens ‘wakker kussen'. Echter de Somali is over het algemeen iets rustiger en iets minder impulsief dan de Abessijn. U bent echter gewaarschuwd: Abessijnen en Somali's hebben een verslavend effect op iedereen die het voorrecht heeft met hen samen te leven, met als gevolg dat er nog één bij komt, en nog één en nog één… ‘The wild look'
Het eerste dat u op zal vallen zodra u een Somali ziet, is de uitdrukking van het gezichtje.

Wildkleur Somali nestjeDe streep (tabby)tekening rond de ogen, de mooie eyeliner, het ‘Brekkie-neusje', de zwarte lipjes en in sommige gevallen niet alleen pluimpjes ín de oren, maar er ook óp. Tabbykatten lijken het meest op hun wilde neven en nichten, de leeuw, poema en lynx. Van alle gedomesticeerde (huis-) tabbykatten komen vooral de wildkleuren het dichtst bij hun wilde familieleden, omdat zij naast de tabby-aftekening ook nog eens over de bij de gedomesticeerde kat zeldzame rossige ondervacht beschikken. Er bestaan in de natuur verschillende tabbypatronen.

De tijger is gestreept, de cheetah gevlekt, terwijl de jaguar rozetten heeft. De Abessijn heeft overeenkomsten met het uiterlijk van de leeuw, lynx en poema. Ze hebben de expressieve tekening in het gezicht en op het lichaam de oranjeroodbruine vachtkleur. Bij het ticked tabbypatroon zijn er geen strepen of vlekken op het lichaam, maar is ieder haartje van rug en flanken gestreept, wat samen met de streepaftekeningen in het gezicht en een prachtige lengtestreep over de staart 'the wild look' wordt genoemd.

De vacht van de Somali is heel zacht, zijdeachtig en halflang, behalve op de rug en schouders waar hij wat korter is. Somali's hebben een volle kraag en broek (achterkant poten) en een mooie volle pluimstaart.

Sorrelziveren poes met 1 sorrel en 2 sorrelzilveren kittensDe kleurslagen
De bekendste en meest populaire kleur is de wildkleur. De basiskleur is warm roodbruin en de ticking is zwart. De voetzolen zijn zwart evenals de achterkant van de achterpoten, de zogenaamde laarsjes. De neusspiegel is steenrood met een zwarte omranding. Oogranden en lippen zijn eveneens zwart. Bij de sorrel is alles wat bij de wildkleur zwart is kaneel/chocolade bruinkleurig en de basiskleur is iets lichter. Bij de blauwe Abessijn en Somali is de basiskleur opvallend lichter dan die van de wildkleur en sorrel. De aftekening hoort bij een blauwe staalblauw te zijn. Bij de fawn is de basiskleur licht crème en de ticking diep warm crème.

Dit ras kent ook zilvervariëteiten. Bij de zilvers heeft het zilvergen de basiskleur verdrongen. Een ‘wildkleur' met het zilvergen wordt een zilverwitte kat met zwarte aftekening, de zwartzilver dus. De rest blijft hetzelfde, dus het neusspiegeltje is steenrood met een zwarte omranding en de voetzooltjes en laarsjes zijn net zo zwart als die van de wildkleur. Hetzelfde idee ziet u ook bij de andere zilvers: een zilverwitte basiskleur met kaneel/melkchocoladebruine aftekening (sorrelzilver), staalblauwe aftekening (blauwzilver) en bij een diep warm crème aftekening hebben we de fawnzilver. Roepen de warmgekleurde rasgenoten associaties op met de jungle, deze koele schoonheden voeren onze verbeelding naar de besneeuwde toendra.

SomaliNaast deze acht bij de FIFe erkende kleurslagen worden bij de onafhankelijken de volgende kleurslagen erkend: chocolate, lilac, genetisch rood en creme, ook in combinatie met zilver. Dit ras lijkt wel speciaal te zijn ontstaan om de liefhebbers van de dieren uit de natuur een plezier te doen. Zo lijken de wildkleur en de sorrel Somali's door hun dikke pluimstaart op een eekhoorn en met een beetje fantasie op een klein vosje. Zilvers hebben zelfs wel wat van een poolvosje.