Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Vermiste kat

Vermiste kat

Een kat die al enkele dagen niet naar huis is terug gekeerd, kan zorgen voor een paniekreactie. Maar een kat die niet meteen naar huis komt, wil niet meteen het ‘ergste’ zeggen. Veel katten raken vermist en worden toch weer herenigd met hun baasjes. Het is belangrijk om kalm te blijven en systematisch te werk te gaan. Sommige katten staan zelfs na weken weg te zijn geweest gewoon weer voor de deur. Toch is het aangeraden om zelf ook actie te ondernemen. Wat kun je best doen als je kat vermist is?

Ga eerst zelf op zoek, dit gebeurt best ’s avonds wanneer het rustig is. Roep de naam van je kat. Het kan ook helpen om met een zakje voer te rammelen. Kijk tijdens het zoeken ook onder struiken en in bomen. Een kat die gewond is geraakt kan zich soms in struiken verstoppen, en een kat die in een te hoge boom is geklommen durft er soms niet meer uit. Ga ver genoeg op onderzoek uit. Spreek onderweg ook mensen aan en vraag hen of ze je kat soms gezien hebben. Sommige katten raken vermist nadat ze zichzelf hebben laten opsluiten, bijvoorbeeld in een kelder of op een zolder. Ook schuren en garages zijn populaire verstopplaatsjes voor een kat. Informeer bij de buren en vraag of ze deze plekjes even willen nakijken op de aanwezigheid van je kat.

Wanneer je je kat niet gevonden hebt, is het belangrijk om een echte zoekactie op te starten. Probeer de omgeving zoveel mogelijk op de hoogte te stellen van de vermissing. Breng de buren systematisch op de hoogte met berichtjes in de brievenbus en hang flyers omhoog op lokale plaatsen waar veel mensen komen, zoals in de supermarkt en bij de dierenarts. Van alle stappen die je kunt nemen tijdens je zoektocht geven flyers de hoogste kans op slagen. Hang er zoveel mogelijk op in een straal van 2km rond je woonplaats, want een kat kan soms ver verdwalen. Beschrijf je kat zoveel mogelijk en zet er ook altijd een foto bij, dit geeft een duidelijk beeld van je kat. Zorg er voor dat de flyer zoveel mogelijk opvalt: gebruik felle kleuren en een groot lettertype. Noem de datum en de plaats waar je kat vermist is geraakt en zet je telefoonnummer op de flyer zodat je bereikbaar bent.

Er bestaan ook websites waar je de vermissing van je kat kunt melden, zoals www.amivedi.nl. Als je kat een chip heeft, kun je dit doorgeven aan de Nederlandse Databank Gezelschapdieren via dit telefoonnummer: 0900-4040456.

Je kunt ook een advertentie plaatsen in de lokale huis-aan-huis bladen. Vaak is er een rubriek met vermiste en gevonden huisdieren. Houd er wel rekening mee dat de sluitingsdatum op advertenties in te geven vaak twee dagen op voorhand is. Ook is het plaatsen van een advertentie zelden gratis.

Bel de dierenartsen uit de buurt op om alert te zijn voor je kat. Wanneer je kat van baasje is veranderd of slachtoffer is geworden van een verkeersongeval kan hij binnen gebracht worden bij een lokale dierenarts. Bezorg de dierenartsen ook een flyer met een foto, want katten in dezelfde kleur lijken erg op elkaar.

Sommige katten veranderen van eigenaar en gaan ergens anders verblijven. Er zijn ook mensen die (zwerf)katten voederen, de zogenaamde ‘kattenvrouwtjes’. Het kan zijn dat je kat hier is blijven hangen. Informeer in de buurt of er zo’n mensen wonen en breng ze een bezoekje. Misschien hebben ze je kat wel gezien?

Informeer bij het dierenasiel of ze je kat gevonden hebben. Het is aangeraden om hen ook een bezoekje te brengen om zeker te zijn. Na 14 dagen wordt je kat immers eigendom van het asiel, en kan hij bij een ander baasje geplaatst worden.

Wanneer je kat niet gecastreerd is, kan hij op ‘zwerftocht’ zijn op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Daarvoor gaan ze soms ver uit hun gewoonlijke territorium. In dit geval kun je niks anders doen dan wachten tot je kat terugkeert. Om dit in de toekomst te vermijden kun je je kat best laten castreren. Als je recent verhuist bent kun je informeren bij de nieuwe bewoners of je kat misschien terug is gekeerd naar deze locatie.

Katten kunnen helaas ook het slachtoffer geworden zijn van een verkeersongeval. Bel naar de gemeente om te horen of er een melding is geweest van een op te halen overleden dier. zo kun je deze piste hopelijk ook uitsluiten.

Soms is er helaas ook kwaad opzet in het spel. Informeer in de buurt of er meerdere katten vermist zijn. Misschien is er een kattenhater actief. Sommige vogelliefhebbers, zoals duivenmelkers, zijn niet altijd opgezet met de aanwezigheid van een kat in de buurt.

Maar wat je ook doet, geef de moed niet te snel op. Een kat kan na zeer lange tijd toch vrolijk komen opdagen!

Vermissing voorkomen
Wanneer je je kat uiteindelijk teruggevonden hebt, kun je een aantal zaken doen om te vermijden dat hij nog eens vermist raakt. Bijvoorbeeld door je kat te laten chippen of een adreskokertje aan de halsband hangen.