Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Verzorging binnenhuiskatten

Aangepaste verzorging binnenhuiskatten

kattenEen avontuurlijke woning
Het leven van een binnenhuiskat ziet er heel anders uit dan het leven van een kat die ook naar buiten kan. Voor een binnenhuiskat is jouw huis zijn hele wereld, in tegenstelling tot katten die naast hun gezellige thuis ook op avontuur kunnen trekken en een heleboel ontdekkingen doen in die grote wereld. Daarom is het belangrijk om wat afwisseling en avontuur in te bouwen in je woonst. Dat kan op diverse manieren, het is vooral belangrijk dat er iets verandert in de gekende omgeving van je kat, iets nieuws dat je pluizige viervoeter kan onderzoeken. Bied af en toe een nieuw speeltje aan, zet eens een grote doos klaar om in weg te kruipen of leg een opengevouwen krant op de vloer. Op die manier verdrijf je de verveling door de natuurlijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang van je huistijger te prikkelen. Deze kleine pleziertjes zorgen gegarandeerd voor een tevreden binnenhuiskat! Ook grote kattenkrabpalen en heuse kattenbomen zorgen voor een avontuurlijke omgeving binnen de vier muren van je woning. Dergelijke producten zijn in een dierenwinkel of dierenspeciaalzaak te koop.


Jachtinstinct en spelen
Katten die binnenhuis leven slapen aanzienlijk meer dan hun soortgenoten die zich buiten kunnen uitleven. Hierdoor schiet hun lichamelijke activiteit er als eerste bij in, wat de kans op overgewicht vergroot. Binnenhuiskatten verbruiken minder energie en hebben dus ook minder voer nodig. Daarbij is het belangrijk om je kat tot bewegen te stimuleren. Al leeft je kat binnenhuis, zijn jachtinstinct is tiptop in orde. Speel veel met je kat en laat hem achter balletjes en touwtjes aanhollen, dan kan hij zijn aangeboren jachtinstinct en overschot aan energie voldoende kwijt. Op die manier zal hij zich ook minder uitleven met ongewenst gedrag, zoals in de gordijnen gaan hangen bijvoorbeeld.


Vachtverzorging en haarballen
Huiskatten besteden ook veel tijd aan de verzorging van hun vacht. Daarbij slikken ze heel wat haren in die in hun keel blijven steken en daar lastige haarballen kunnen vormen. Katten in de vrije natuur lossen dit probleem simpel op door gras te eten, maar je wilt natuurlijk niet dat je kat aan je (mogelijk giftige) kamerplanten begint te knabbelen. Dit probleem is makkelijk te verhelpen door kattengras in huis te halen. Door van dit gras te eten kan poeslief zich makkelijk van zijn haarballen ontdoen en blijft zijn spijsvertering gezond.


Liefde en genegenheid
Elke kat heeft genegenheid nodig. Aangezien je kat niet naar buiten kan moet hij zijn genegenheid wel van jou krijgen. Trek daarom elke dag voldoende tijd uit voor een stevige knuffelsessie of wat schootliggen. De meeste binnenhuiskatten zijn niet graag langere tijd alleen. Jouw aanwezigheid en aandacht is dus heel belangrijk voor je kleine huistijger. Indien je kat vaak langere tijd alleen gelaten wordt, kan dit leiden tot gedragsstoornissen zoals onzindelijkheid. Moet je toch vaak weg dan kan het helpen om een vriendje in huis te halen voor je kat. Een soortgenoot verdrijft de verveling en is eens zo gezellig voor je pluizige viervoeter. Indien je in een klein appartement woont, hou het aantal poezenvriendjes dan beperkt: te veel katten in een kleine ruimte zorgt dan weer voor stress en territoriumdrang.


Veiligheid
Zorg voor voldoende veiligheid in je woonst. Voor katten die binnen leven kan een open venster of een balkon voor een grote verleiding zorgen om de wijde wereld in te trekken. De val kan echter hoog zijn en de buitenwereld houdt veel gevaren in voor een kat die altijd binnenshuis heeft geleefd, zoals auto’s en besmettelijke kattenziektes.


Medische verzorging
Ook binnenhuis levende katten kunnen best ingeënt worden. Ze komen dan wel niet in aanraking met mogelijk zieke soortgenootjes, ook het baasje kan door contact met andere katten de virussen in huis halen. Je kunt dus beter op veilig spelen en je kat laten vaccineren. Een huiskat heeft vaak minder natuurlijke slijtage aan de nagels dan een kat die veel tijd buiten doorbrengt. Het is daarom belangrijk om regelmatig de nagels bij te knippen. Een te lang uitgegroeide nagel kan in het voetzooltje groeien en geïnfecteerd raken. Het knippen van de nagels kan bij de dierenarts gebeuren of je kan het met wat oefening zelf. Indien je je onzeker voelt, vraag dan eerst aan de dierenarts om het te demonstreren. Met een nagelschaartje knip je het topje van de nagel weg. Zorg er voor dat je niet in het gevoelige ‘leven’ van de nagel knipt, dit is erg pijnlijk voor de kat en kan hevig bloeden.