Medisch» Aandoeningen bij Katten» Vlooienallergie

Vlooienallergie

Een vlooienallergie is de meest voorkomende oorzaak van (aanhoudende) jeuk bij honden en katten. Meestal onstaat deze allergie bij jonge dieren, maar het kan op iedere leeftijd ontstaan. Een allergie moet namelijk worden opgebouwd. Dit houdt in dat pas na herhaald contact met vlooien de allergie kan ontstaan.


Een hond of kat met een vlooienallergie heeft meestal veel jeuk en krabt zich  vaak. Vooral op de huid van de achterhand en rug treedt daardoor irritatie (roodheid, huidbeschadiging) en kaalheid op. Met name bij katten kan dit zich uitbreiden over het hele lichaam, waarbij overal kleine wondjes en korstjes ontstaan. Dit beeld wordt 'miliaire dermatitis' genoemd. Een miliaire dermatitis kan vele oorzaken hebben, maar vaak ligt er een vlooienallergie aan ten grondslag.


Als de dierenarts een vlooienallergie vermoedt, zal hij/zij eerst op zoek gaan naar de boosdoener: de vlo. Het speeksel van de vlo, dat bij een beet in de huid van de hond of kat terecht komt, veroorzaakt de allergische reactie. Uit onderzoek is gebleken dat sommige katten al last van hun allergie kunnen krijgen van één vlooienbeet in de 2 weken! Helaas is het zo dat deze beestjes kunnen springen, en er na een beet weer vandoor kunnen gaan. Heel vaak worden de vlooien dan ook niet meer aangetroffen. Wel zijn er vaak vlooienpoepjes te vinden: kleine zwarte korreltjes. Het onderscheid met zand/aarde kunt u maken door wat van deze zwarte korreltjes tussen wit, nat keukenpapier te wrijven. Bij vlooienpoepjes onstaat er een bruin/rode verkleuring van het papier. Dit is bloed van de hond of kat dat in de ontlasting van de vlo terecht komt. Om vlooienallergie te bewijzen kan er ook een allergie-test worden gedaan.


Een andere manier om een vlooienallergie vast te stellen (en tevens te behandelen) is trachten de vlooien 100% te weren. Binnen enkele weken zijn de klachten dan verdwenen. De vlo moet in ieder geval gedood worden vóór deze de kans krijgt bloed te zuigen. Een inwendig middel (tabletten, of iets door het voer) werkt dus niet. Ook vlooienbandjes werken niet afdoende: ze werken te lokaal en tegen de meeste banden is al resistentie bij de vlooien ontstaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede sprays en spot-on middelen die zeer veilig zijn voor mensen en een zeer goede bescherming van het dier geven. Voorbeelden hiervan zijn ADVANTAGE, STRONGHOLD, FRONTLINE COMBO en PRACTIC (voor de hond). Belangrijk hierbij is dat alle dieren in huis tegelijk behandeld worden. Omdat vlooien zich in huis het hele jaar kunnen ontwikkelen (door centrale verwarming), moet de vlooienbestrijding ook het hele jaar worden volgehouden.


Bij heftige klachten is, naast een zeer goede vlooienbestrijding, het soms ook nodig de jeuk van uw hond of kat te bestrijden. Dit kan met tabletten of injectie, vaak worden hiervoor corticosteroïden gebruikt. Omdat deze middelen op de langere duur vervelende bijwerkingen kunnen geven, proberen we het gebruik hiervan te beperken.


Als de klachten van jeuk toch aanhouden ondanks een intensieve vlooienbestrijding, is er waarschijnlijk sprake van een andere allergie. Er moet dan gezocht worden naar een andere oorzaak, bijvoorbeeld een voedselallergie, of allergie voor iets in de omgeving.


Met dank aan Dierenkliniek de Sean
 
Speciaal kattenVoer
Te koop bij Jica.nl


Klik op de afbeelding
 

Katten Encyclopedie
Te koop bij Jica.nl


Klik op de afbeelding
 

Medisch Abc Voor De Kat
Te koop bij Jica.nl


Klik op de afbeelding