Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Vlooien


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

De grootste nachtmerrie van iedere katten bezitter is waarschijnlijk een Vlooienplaag, De vlo is een hardnekkige parasiet die zich razendsnel vermenigvuldigd en zich niet zo heel gemakkelijk laat verdelgen. (de stelling is: zie je een vlo op je kat Dan heeft ie er 10, zie je er 10 dan heb je gezien z'n voortplanting snelheid een heuse plaag ! Vlooien zijn er in 2 soorten: de hondenvlo & de kattenvlo die ondanks hun “voorkeur” op zowel de kat als hond voor kunnen komen. En ook al “woont” deze parasiet het liefst op Uw huisdier bij een eventuele tussenstop op U zal hij het niet laten ook U te bijten !

Wat doen vlooien
Vlooien zijn eigenlijk voortdurend opzoek naar een gastheer bij wie ze zich vol kunnen eten, De verzadigde vlo kan in de eerste levensfase al tot 50 eitjes per dag leggen.

Dankzij de gladde vacht van de kat vallen al die eitjes op de grond (en verders overal waar Uw kat komt) Na 3 a' 4 dagen komen uit de eitjes larfjes van een halve centimeter lang die zich zo snel mogelijk in alle hoeken, spleten en gaten zullen verstoppen. Na 2 tot 3 weken verpoppen zich deze larfjes en hier uit komt een nieuwe vlo, De periode dat de vlo in een cocon zit kan afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid tot wel een jaar duren.

Hoe kom je eraan ?
Vlooien krijgt U meestal als U huisdier regelmatig buiten komt en dus “besprongen” word door vlooien die zich vervolgens in U behaaglijke woning fijn gaan vermeerderen maar U kunt ze ook zelf mee naar huis nemen als U bijvoorbeeld bij kennissen bent geweest en bent gaan zitten op een plaats waar eitjes liggen. Want in tegenstelling tot de gladde vacht van een kat biedt U het eitje wel enige “houvast”

Hoe kom je er vanaf ?
De bestrijding van vlooien heeft meer om het lijf dan alleen vluchtig met een spuitbus door de verschillende vertrekken gaan. Nee, voor het bestrijden van vlooien dient U een goed plan te maken zo zult u kasten, lades, kleding, beddengoed etc mee moeten nemen en ook de kat grondig moeten behandelen en in sommige gevallen moet zelfs de ongediertebestrijding er aan te pas komen! Helaas is de plaag niet in een dag op te lossen en zal je na de behandeling nog gauw een week of twee last houden. (zie ook Tips & Truuks)

Hoe houd je ze weg ?
Het helemaal uitbannen van vlooien is bijna onmogelijk, het regelmatig bestrijden en daarmee binnen de perken houden wel.

Vlooienallergie

Een vlooienallergie is de meest voorkomende oorzaak van (aanhoudende) jeuk bij honden en katten. Meestal onstaat deze allergie bij jonge dieren, maar het kan op iedere leeftijd ontstaan. Een allergie moet namelijk worden opgebouwd. Dit houdt in dat pas na herhaald contact met vlooien de allergie kan ontstaan.

Een hond of kat met een vlooienallergie heeft meestal veel jeuk en krabt zich vaak. Vooral op de huid van de achterhand en rug treedt daardoor irritatie (roodheid, huidbeschadiging) en kaalheid op. Met name bij katten kan dit zich uitbreiden over het hele lichaam, waarbij overal kleine wondjes en korstjes ontstaan. Dit beeld wordt ‘miliaire dermatitis’ genoemd. Een miliaire dermatitis kan vele oorzaken hebben, maar vaak ligt er een vlooienallergie aan ten grondslag.

Als de dierenarts een vlooienallergie vermoedt, zal hij/zij eerst op zoek gaan naar de boosdoener: de vlo. Het speeksel van de vlo, dat bij een beet in de huid van de hond of kat terecht komt, veroorzaakt de allergische reactie. Uit onderzoek is gebleken dat sommige katten al last van hun allergie kunnen krijgen van één vlooienbeet in de 2 weken! Helaas is het zo dat deze beestjes kunnen springen, en er na een beet weer vandoor kunnen gaan. Heel vaak worden de vlooien dan ook niet meer aangetroffen. Wel zijn er vaak vlooienpoepjes te vinden: kleine zwarte korreltjes. Het onderscheid met zand/aarde kunt u maken door wat van deze zwarte korreltjes tussen wit, nat keukenpapier te wrijven. Bij vlooienpoepjes onstaat er een bruin/rode verkleuring van het papier. Dit is bloed van de hond of kat dat in de ontlasting van de vlo terecht komt. Om vlooienallergie te bewijzen kan er ook een allergie-test worden gedaan.

Een andere manier om een vlooienallergie vast te stellen (en tevens te behandelen) is trachten de vlooien 100% te weren. Binnen enkele weken zijn de klachten dan verdwenen. De vlo moet in ieder geval gedood worden vóór deze de kans krijgt bloed te zuigen. Een inwendig middel (tabletten, of iets door het voer) werkt dus niet. Ook vlooienbandjes werken niet afdoende: ze werken te lokaal en tegen de meeste banden is al resistentie bij de vlooien ontstaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede sprays en spot-on middelen die zeer veilig zijn voor mensen en een zeer goede bescherming van het dier geven. Voorbeelden hiervan zijn ADVANTAGE, STRONGHOLD, FRONTLINE COMBO en PRACTIC (voor de hond). Belangrijk hierbij is dat alle dieren in huis tegelijk behandeld worden. Omdat vlooien zich in huis het hele jaar kunnen ontwikkelen (door centrale verwarming), moet de vlooienbestrijding ook het hele jaar worden volgehouden.

Bij heftige klachten is, naast een zeer goede vlooienbestrijding, het soms ook nodig de jeuk van uw hond of kat te bestrijden. Dit kan met tabletten of injectie, vaak worden hiervoor corticosteroïden gebruikt. Omdat deze middelen op de langere duur vervelende bijwerkingen kunnen geven, proberen we het gebruik hiervan te beperken.

Als de klachten van jeuk toch aanhouden ondanks een intensieve vlooienbestrijding, is er waarschijnlijk sprake van een andere allergie. Er moet dan gezocht worden naar een andere oorzaak, bijvoorbeeld een voedselallergie, of allergie voor iets in de omgeving.

Vlooien
Deze insecten voeden zich met het bloed van hun gastheren. De vrouwelijke vlo legt een honderdtal eitjes per dag op de vacht van het huisdier, die her en der op de grond vallen. Vooral de plaats waar je hond of kat slaapt of andere lievelingsplekken worden besmet met grote aantallen vlooieneieren.

In minder dan 10 dagen komt uit een eitje een larve. De larven schuwen licht en verstoppen zich meestal in tapijten, zetels, spleten van het parket en kieren. De larve bouwt een cocon rondom zich, waarin ze transformeert tot een volwassen vlo.
Opgelet: de jonge vlo kan in ongunstige omstandigheden (bijvoorbeeld in de winter) tot 140 dagen in haar cocon overleven.
Maar in de warmte van uw huis kunnen ze zelfs tijdens de winter actief blijven. Onze woning biedt in feite het hele jaar door het ideale milieu voor de ontwikkeling van de eitjes, larven en cocons!

Vlooienbeten veroorzaken erge jeuk. Sommige dieren vertonen zelfs een allergische reactie op een vlooienbeet. Honden en katten beginnen zich te bijten en krabben en veroorzaken zo huidletsels, die op hun beurt kunnen ontsteken. De vlo is ook drager van de hondenlintworm!

En bij de mens?
De vlo blijft niet op het lichaam aanwezig bij de mens, maar ze kan wel bloed zuigen. Bij sommige mensen lokken deze vlooienbeten zelfs een allergische huidreactie uit. Ook de hondenlintworm kan worden overgedragen als men een geïnfecteerde vlo inslikt.

Door je huisdier het hele jaar door preventief te behandelen tegen vlooien, beperk je de kans op een vlooienbesmetting in je woning. Indien je een product gebruikt, dat snel en door contact werkt (zoals Advantage®), moet de vlo niet bijten en bloed zuigen om gedood te worden. Zo wordt de allergische reactie op een vlooienbeet vermeden.
Indien een product ook vlooienlarven in de directe omgeving van het dier doodt, wordt de levenscyclus van de vlo op twee plaatsen doorbroken en wordt een nieuwe besmetting voorkomen. Bij een erge vlooienbesmetting is het belangrijk ook de woning te behandelen met behulp van een omgevingsspray, zoals Fleegard®.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.