Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Voeding voor je kitten

Voeding voor je kitten


kittenDe eerste weken…
Pasgeboren kittens drinken de eerste vier a vijf weken van hun leven uitsluitend moedermelk. Daarna beginnen ze stilaan de moedermelk aan te vullen met vast voedsel. Pas op een leeftijd van acht weken zijn de kittens gespeend, wat wil zeggen dat ze volledig klaar zijn met moedermelk drinken en overschakelen op vast voer. 

Een brok energie!
Kittens lopen over van de energie: ze spelen, springen en rennen onvermoeibaar door het huis. Die energie moeten ze van ergens halen. Daarom is een voedzame voeding zo belangrijk. Speciaal voer voor jonge katjes heeft een hogere voedingswaarde om in hun energiebehoefte te voorzien. Bovendien moeten kittens nog volop groeien. Hun groei verloopt heel snel, op enkele weken tijd is je kitten al heel wat gegroeid. Jonge katjes hebben goede bouwstoffen nodig om deze groei goed te laten verlopen. De kleine brokjes in kittenvoer zijn ook makkelijker te kauwen voor je kleine huisgenootje. 

Het juiste voer kiezen
In het kant-en-klare fabrieksvoer zitten alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft om goed te ontwikkelen. De voedingsstoffen in het voer zijn heel doordacht gekozen en goed uitgebalanceerd. Met droog voer alleen heeft je kat alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Je kunt echter aanvullend ook zacht voer geven. Niet omdat dit noodzakelijk is, maar omdat je kat er zo dol op is, als extra verwennerij. Nat voer lijkt het meeste op wat je kat in de natuur zou binnenkrijgen, het bevat ook veel vocht. Blijf echter hoofdzakelijk droog voer geven. Zacht voer is minder goed voor het gebit van je kat, het veroorzaakt tandbederf. De twee combineren is echter een ideale oplossing. 
kitten
Verandering van spijs doet eten
Kattenvoer is in alle prijscategorieën te koop. Hoe duurder het voer, hoe beter de kwaliteit. Hierin kun je best zelf bepalen welke merk je voor je kat aanschaft. Kattenvoer is verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals lam, kip, rund,... En zoals men zegt: verandering van spijs doet eten. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor je kat. Vermindert de eetlust van je kat? Wissel dan eens af van smaak of merk. Sommige katten kunnen erg kieskeurig zijn wat hun voer betreft!

De maaltijden
Een groot verschil met volwassen katten is dat kittens veel vaker eten, zo’n vijf a zes keer per dag. Een volwassen kat eet maar twee a drie keer per dag. De porties van een kitten per maaltijd zijn wel aanzienlijk kleiner. Hun kleine maagje kan nog geen grote porties voer bevatten. Vanaf de leeftijd van zes maanden kun je overschakelen op drie maaltijden per dag. Wanneer de kat één jaar is geworden, zijn twee maaltijden per dag voldoende. Je kunt je kat best ’s ochtends en ’s avonds voeren. Als je twijfelt over de juiste hoeveelheid voer, kijk dan op de verpakking voor de richtlijnen. Katten die veel buiten rennen hebben echter een grotere energiebehoefte dan binnenhuiskatten, hou daar rekening mee. Wordt je kat te dik? Pas dan het voer of de hoeveelheid per maaltijd aan.

Drinken
Zorg er voor dat je kat altijd vers drinkwater tot zijn beschikking heeft. Grappig detail: sommige katten met toegang tot de tuin verkiezen om regenwater in plasjes of uit een vijver te drinken, omwille van de natuurlijke smaak van het water. Bij droogte is dit niet altijd vanzelfsprekend, blijft dus een kommetje vers water voorzien. Alle katten zijn ook dol op melk. Gewone koemelk kunnen de meeste katten echter niet goed verteren. In koemelk zit te veel lactose, waardoor je kat er diarree van krijgt. Een kat heeft geen behoefte aan extra melk omdat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen uit hun voer halen. Wil je toch melk bijgeven aan je kat, dan is er in de dierenwinkel speciale katten- of kittenmelk te koop. Deze bevat veel minder lactose, waardoor je kat er geen diarree van krijgt. 
kitten
De voederplaats
Katten zijn gewoontedieren. Je kunt dus best een vast tijdstip kiezen om je kat te voeren. Volwassen katten geven vaak zelf aan wanneer ze honger hebben, door te miauwen bij hun voederplek. Geef je kat ook steeds op dezelfde plek zijn voer. De meeste kattenbezitters kiezen hiervoor de keuken uit. Zorg er voor dat je kat kan eten op een rustige plaats, en dat de eetplaats ver genoeg verwijderd is van de kattenbak. Sommige katten kunnen erg morsen met hun voer, of slepen het voer uit hun etensbakje. Dit probleem kun je simpel oplossen door een onderlegger of dienblad onder de voerbakjes te leggen. Er zijn verschillende soorten etensbakjes te koop: van plastic, glas, staal, aardewerk,… kies vooral voor een model dat makkelijk schoon te houden is. 

Prooidieren vangen
Wanneer je kat prooidieren vangt, zoals vogels of muizen, betekent dit niet dat je kat nog honger heeft en op zoek is naar extra voer. Ook een goed doorvoede kat vangt nog steeds muizen. Het is hun natuurlijke jachtinstinct. Katten die een muis voor de deur leggen, doen dit uit dankbaarheid en eerbetoon aan hun baasje. 

Extra verwennerij 
In de winkel of een dierenspeciaalzaak zijn ook speciale ‘kattensnoepjes’ te koop om je kat extra te verwennen. Dit mag je kat gerust als tussendoortje krijgen, maar onthoud dat overdaad schaadt!