Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Zindelijkheid bij de kat

Zindelijkheid bij de kat


katAnders dan honden zijn katten van nature uit heel zindelijk. Al van jongs af aan leren ze om de kattenbak te gebruiken, meestal door imitatie van de moederpoes. Ze verkiezen om hun behoefte te doen op zanderig terrein. Het is hun instinct om hun uitwerpselen te begraven met zand of aarde, net zoals in de natuur. Toch kan je de natuur soms een handje helpen…

Vulling van de kattenbak
Wanneer je een kitten in huis haalt, is het een goed idee om te vragen met welke ondergrond de kitten zindelijk is geworden. Misschien gebruikten de vorige eigenaars wel papiersnippers in plaats van grind, waardoor het kitten zijn nieuwe kattenbakvulling niet meteen met zindelijkheid gaat associëren. Als het kitten hier moeite mee heeft, kan je de nieuwe vulling door de oude vertrouwde vulling mengen, en de verhouding stilaan opbouwen naar een volledige bak gevuld met het nieuwe grind. Zo kan de kat stilaan wennen aan de nieuwe ondergrond.

katPlotse onzindelijkheid
Een kat kan ook plots onzindelijk worden. Dit heeft meestal een onderliggende reden. Mogelijk is er iets veranderd, zoals nieuwe kattenbakvulling die de kat als onaangenaam ervaart. De kattenbak kan te bevuild zijn, maak ze zeker vaak genoeg proper door de uitwerpselen uit te scheppen of de bak opnieuw te vullen. Misschien staat de kattenbak op een onrustige plek in huis, denk aan tocht of lawaai. Probeer in dat geval de kattenbak te verhuizen naar een rustiger plekje. De kat kan ook last hebben van stress door een veranderde situatie, bijvoorbeeld een verhuis of de komst van een nieuw huisgenootje. Probeer de achterliggende reden te ontdekken en aan te pakken. Mogelijk heeft de kat een medisch probleem, zoals een blaasontsteking, diabetes of incontinentie. Als de onzindelijkheid aanhoudt ga dan zeker eens op controle bij de dierenarts. Een kat die sproeit markeert zijn territorium, vooral ongecastreerde katers kunnen er wat van! De geur van hun urine is bijzonder hardnekkig. Als je het binnenshuis ziet gebeuren berisp de kat dan door luid nee te roepen en het gedrag te verstoren. Je kater laten castreren kan in dit geval een oplossing bieden.

katWat doen bij ‘ongelukjes’?
Je kat achteraf straffen is zeker geen goed idee, je kat leert er niets van en begrijpt je frustratie niet. Het is belangrijk om de ‘onheilsplekjes’ te ontdoen van geur. De geur van uitwerpselen zal de kat immers aantrekken om er opnieuw zijn behoefte te doen. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddelen op basis van chloor of ammoniak, want dit ruikt voor een kat hetzelfde als urine. Een mogelijke oplossing is om op de verkozen plek zijn eetbakje te zetten, katten willen de plek waar ze eten niet bevuilen. Je kunt er ook zilverpapier leggen, katten houden niet van het ritselend geluid. Ook sinaasappelschillen zouden de kat op afstand houden. Het is alvast het proberen waard! Wanneer je je kat betrapt bij het doen van zijn behoefte binnenshuis zet je hem snel op zijn kattenbak. Een kat die zijn behoefte gaat doen krabt vaak eerst op de grond. Dit gedrag kan een waarschuwing zijn dat je kat naar het toilet moet. Zet je kat steeds op de kattenbak tot hij er urineert. Je kunt de kattenbak ook extra aantrekkelijk maken door het naar urine te doen ruiken. Neem wat van de urine op met keukenpapier en leg het in de bak, of breng er een scheutje ammoniak in aan voor een gelijkaardig effect.