Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Zwerfkat socialiseren

Een zwerfkat socialiseren


katOm een verwilderde kat weer sociaal te maken heb je veel tijd en geduld nodig. Zwerfkatten hebben van jongs af aan geleerd om mensen als een gevaar te beschouwen, en zijn vaak heel angstig in het contact met mensen. Verwilderde moederpoezen leren hun kittens om zich te verstoppen en te verdedigen bij dreigend gevaar. Daarom zullen verwilderde katten blazen en eventueel bijten of krabben als ze zich bedreigd voelen en door mensen benaderd worden.

Laat een verwilderde kat eerst rustig wennen aan een nieuwe omgeving. Zorg dat er veilige plekjes zijn om zich te verstoppen of hogere plaatsen waar de kat van op afstand alles kan observeren. Je kunt de kat ook onderbrengen in een bench. Ga de kat regelmatig bezoeken. Beweeg rustig en langzaam. Beweeg je laag bij de grond wanneer je toenadering zoekt, zo kom je minder bedreigend over. Praat zachtjes tegen het dier. Geef de kat regelmatig lekkers te eten of probeer met een touwtje de kat tot spelen te brengen. Win zo langzaamaan zijn vertrouwen. Zorg er ook voor dat de kat stilaan kan wennen aan omgevingsgeluiden. Dat kan door zachtjes een radio of tv op te zetten in de omgeving van de kat wanneer je niet aanwezig bent.

katWanneer de kat aan je aanwezigheid gewend is, kan je proberen om contact te maken. Laat een angstige kat altijd eerst aan je vinger ruiken vooraleer je hem probeert te aaien. Kijk de kat niet te doordringend aan, dit kan heel bedreigend overkomen. Begin met voorzichtig te strelen vanaf de achterkant van de rug. Praat zachtjes en geruststellend tegen de kat. Zorg er voor dat je je heel klein maakt. Heb heel veel geduld, elke kleine stap is een grote overwinning voor de verwilderde kat. Het kan dagen maar ook weken duren vooraleer de kat vertrouwen in jou begint te krijgen. Katten leren ook door observatie. Een lieve, tamme schootkat als goede voorbeeld kan ook helpen bij de socialisatie.

Je kunt geleidelijk aan de omgeving van de kat uitbreiden, maar zorg nog altijd voor een veilig plekje. Jaag nooit achter de kat aan! Bij ontsnapping lok je hem terug in de bench met een lekker hapje of iets dergelijks. Wanneer de kat voldoende aan jou gewend is kan je hem stilaan ook aan andere mensen laten wennen of kan een nieuw baasje gezocht worden voor de kat. Hoe tam dit soort katten uiteindelijk wordt is heel verschillend. Meestal ontwikkelen ze een heel sterke band met hun eigenaar maar blijven ze bang voor vreemden.