Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Beroemde katten

Garfield is zonder twijfel de beroemdste kat aller tijden. De strip heeft wereldwijd zo’n 263 miljoen lezers. Volgens het Guiness book of records is het de meest gelezen strip ter wereld. De avonturen van Garfield spelen zich telkens af in drie plaatjes. Kenmerkend aan Garfield is zijn luiheid, vraatzucht, slecht humeur en gevoel voor humor.

Ontstaan op een ‘kattenboerderij’
De bedenker van deze befaamde kat is Jim Davis. Hij bracht zijn jeugd door op de boerderij van zijn ouders en daar liepen maar liefst 25 pluizige viervoeters rond. Inspiratie genoeg dus! De stripkat is vernoemd naar Jim’s grootvader: James Garfield Davis. Eerst was Jon de centrale figuur van de strip, maar al snel nam Garfield zijn plek in de spotlight over. Met zijn cynische humor sloeg Garfield aan bij het grote publiek.

garfieldHet succesverhaal van Garfield
Twee jaar na de eerste schets werd Garfield ontdekt door een krant. In 1978 verscheen de eerste Garfieldstrip in de krant, later volgden talloze andere kranten en dagbladen. Het grote succes van Garfield bracht een enorme merchandising op gang: stripboeken, knuffels, dekbedhoezen, brooddozen, posters, tot boxershorts toe. Overal kan je de beeltenis van deze oranje huistijger terugvinden. In 2004 kwam de eerste bioscoopfilm uit, later volgden ook de eerste computerspelletjes.

Wie is Garfield?
Maar wie is Garfield eigenlijk? Garfield is een humeurige oranje gestreepte kater. Hij is geboren in een Italiaans restaurant, vandaar zijn liefde voor eten. Lasagne is zijn lievelingskostje. Garfield leeft samen met zijn baasje Jon en hond Odie. Hij voelt zich echter superieur aan mens en hond. Het zal dan ook niet verbazen dat Garfield neerkijkt op zijn sullige baasje Jon, die bij Garfield flink onder de slof ligt.

Garfield kan niet praten, zijn tekst staat dan ook steeds in denkballonnetjes te lezen. Toch lijkt Jon hem vaak te begrijpen. Garfield heeft heel wat menselijke trekjes, zo haat hij maandag, vroeg opstaan en spinnen. Zijn favoriete hobby’s zijn slapen, eten en tv kijken. Verder brengt hij graag zijn tijd door met het terroriseren van de postbode of de honden in de buurt. Hij lijkt niet in staat tot liefhebben, maar schijn bedriegt: hij heeft één grote vriend, zijn teddybeer Pooky!

Garfield in onze streken
Ook in onze streken is Garfield razend populair. De strip verschijnt nog steeds dagelijks in een aantal kranten. De strips worden gebundeld en herdrukt in paperback boekjes. In Europa worden de Garfield strips vooral uitgebracht in pocketformaat. Alle boeken zijn bestsellers.

tom en JerryTom & Jerry
Als kat en muis, zo kun je Tom en Jerry het beste omschrijven. Wie kent ze niet, het guitige duo uit de tekenfilmpjes die we in onze jeugd zo vaak bekeken hebben. Al vijftig jaar lang zitten ze elkaar op de hielen, de oneindige jacht van kater Tom op de slimme en behendige muis Jerry. Ze staan symbool voor de eeuwige rivaliteit tussen kat en muis. Het duo werd in 1939 bedacht door William Hanna en Joseph Barbera, die wel meer successen op hun naam hebben staan.

Tom doet er alles aan om muis Jerry te pakken te krijgen, hij haalt in zijn jacht de gekste stunts uit. Jerry is Tom echter meestal te slim af. Hij kan ook rekenen op een flinke portie geluk in zijn ontsnappingen. Ook zij hebben menselijke trekjes, zo zit Tom soms aan tafel te dineren, of kijkt Jerry tv in zijn holletje. Op andere momenten zijn ze eerder dierlijk, en ligt Tom in zijn mand te slapen. Beide figuurtjes kunnen niet spreken, enkel wat mompelen. Ontelbare huisdieren zijn naar hen vernoemd.

Tom en Jerry zullen voor altijd onsterfelijk blijven.