Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Vijf fabels over katten

Katten hebben negen levens
Katten hebben geen negen levens. Toch is deze fabel niet ongegrond: katten zijn sterke dieren en overleven soms de meest vreselijke ongevallen. Ook de impact van een botsing is door hun kleine lichaamsbouw kleiner. Bovendien beschikken katten over een zeer goed herstellingsvermogen. Van katten wordt ook gezegd dat ze altijd op hun pootjes landen. Katten hebben inderdaad een goed ontwikkeld evenwichtsorgaan waardoor ze zich bij een val automatisch in de juiste houding draaien. De poten van een kat hebben gebogen gewrichten die werken als schokdempers. Zo hebben ze een grote kans om ongedeerd uit een val of botsing te komen.

Katten hebben een zesde zintuig
Katten kunnen soms vanuit het niets naar een bepaalde plek in huis staren, alsof ze dingen horen en zien die wij niet kunnen waarnemen. Ze krijgen daardoor vaak de stempel paranormaal begaafd te zijn. Een kat kan inderdaad zaken horen en zien die wij niet kunnen waarnemen, maar dit heeft niets met paranormale gaven te maken. Een kat heeft een veel beter ontwikkeld gehoor- en gezichtsvermogen. De kat is in staat om veel hogere toonsoorten te horen dan de mens. Ook het reukvermogen van de kat is beter ontwikkeld dan dat van de mens. En door zijn jachtinstinct is de kat constant alert voor interessante geuren, bewegingen en geluiden. Van katten wordt ook beweerd dat ze natuurrampen kunnen voorspellen zoals aardbevingen, overstromingen of vulkaanuitbarstingen. Ook dit kan wetenschappelijk verklaard worden. Katten vangen met hun tastharen vreemde trillingen op die ze niet kunnen plaatsen, dus ruiken ze onraad en gaan ze op zoek naar een veilig plekje.

Een kattin kan best een nestje hebben vooraleer ze gesteriliseerd wordt
Uw kat vroeg steriliseren heeft alleen maar voordelen. Uw kat zal niet krols worden, een vruchtbare periode waarin ze luidruchtig jammert en overal tegenaan wrijft om katers te laten weten dat ze gedekt wil worden. En uw kat zal niet ongewenst zwanger worden met een nestje kittens tot gevolg. Vroeg steriliseren beschermt uw kat ook tegen ziektes zoals melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Uw kat de poezenpil geven wordt afgeraden, de vruchtbaarheid van een kat zit namelijk anders in elkaar als die van de mens. De poezenpil is daarom heel sterk gedoseerd waardoor uw kat een groot risico loopt op tumoren en ontstekingen.

katKatten zijn kleurenblind
Het kattenoog heeft meer moeite om kleuren te zien dan het oog van de mens, maar katten zijn niet kleurenblind. Ze kunnen minstens groen, blauw en rood onderscheiden. Voor de rest heeft de kat een heel goed ontwikkeld gezichtsvermogen. Doordat kattenogen licht reflecteren, kunnen ze veel beter zien in het donker. Maar bij volkomen duisternis ziet een kat ook niets, omdat er geen licht is om te reflecteren.

Melk is goed voor uw kat
Katten vinden koeienmelk heerlijk en zullen het dan ook met veel plezier opdrinken. Koeienmelk is echter moeilijk verteerbaar voor uw kat door de lactose die er in zit. Dit kan hevige diarree veroorzaken. Als u uw kat goed te eten geeft met compleet kattenvoer, heeft ze enkel behoefte aan een extra schoteltje water. Er is wel speciale kattenmelk in de dierenwinkel verkrijgbaar. Voor kittens kan dit een nuttige aanvulling zijn van hun dieet zodat ze goed groeien en een vlotte overgang maken van vloeibaar naar vast voedsel.