Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Hyperthyreoïdie bij de kat


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Hyperthyroidie is een klinisch syndroom ten gevolge van een overproductie van schildklierhormoon bij de kat. Het is naast, diabetes, de meest voorkomende endocrinologische afwijking bij de oudere poes.
Symptomen

De klinische uiting van hyperthyroidie bij katten houden verband met een verhoogd metabolisme van de kat.
Meestal gaat het om katten die ouder zijn dan 8 jaar.
Het eerste symptoom is overdreven eetlust en toch vermageren. Andere symptomen zijn verhoogde hartslag, spierzwakte, gezwollen schildklier in de nek, onregelmatige hartslag, meer drinken, meer plassen, braken, ruw haarkleed………..

Oorzaak van hyperthyroidie

Meestal gaat het om hyperplasie van de schildklier. De schildklier gaat groter worden en gaat meer schildklierhormoon produceren. Het gehalte aan T4 en T3 gaat stijgen.
Soms zien we een tumor thv de schildklier.
Diagnose

We kunnen natuurlijk al een vermoeden hebben als de kat een erg gezwollen schildklier heeft. Deze twee klieren zijn goed te palperen aan beide zijde van de tarchea.

De diagnose kunnen we bevestigen door de concentratie aan schildklierhormoon in het bloed te meten. We meten liefst de T4 concentratie.

Als er vermoeden is van secundaire cardiomyopathie dan zullen we een ECG doen om dit te bevestigen.
Behandeling

Er zijn drie type behandeling voor Hyperthyroidie, elk met hun voor-en nadelen.

Medicamenteuse behandeling

Anti-thyroide medicatie gaat de productie van het thyroidie hormoon doen dalen. Ze gaan niet genezend werken, enkel controlerend.
Carbimazole is de gebruikelijke schildklier remmer. Drie maal per dag aan 5 mg/kg tot de concentratie aan schildklierhormoon normaal is. Dit duurt normaal 2 a 3weken. Daarna kunnen we de dosis verminderen naar een of tweemaal per dag 5 mg.
Voor de meeste poezen is deze medicatie veilig en zien we bijna geen neveneeffecten.

Chirurgische behandeling

Chirurgisch verwijderen van de aangetaste schildklier is de behandeling van eerste keuze. Soms na een geslaagde wegname van de schildklier kunnen we toch nog symptomen van hyperthyroïdie zien.

Verdoving bij poezen met schildklierproblemen kan soms een probleem zijn, daarom geven we liever schildklierremmers voor de operatie. Bijkomende hartaandoeningen moeten natuurlijk eerst behandeld worden.

Het grootste risico tijdens de operatie is dat de bijschildklier ook mee verwijderd wordt. Een goede anatomische kennis van die streek is daarom ook vereist.
Als we toch de bijschildklier beschadigen gaat de poes problemen krijgen in de calciumhuishouding, het calciumgehalte gaat zakken in de bloedbaan. Dit is een levensbedreigend probleem. Poezen met hypocalcemie hebben spierzwakte en spiertrillingen. Directe behandeling met calcium is hier noodzakelijk.

Radioactieve jodinetherapie

Radioactieve jodine kan gebruikt worden om hyperthyroïdie te genezen. Het radioactieve jodinge wordt opgenomen in de schildklier en enkel alleen in de schildklier. De radiatie die het radioactieve jodine veroorzaakt in de schildklier maakt de schildklier kapot.

Isotopenscan bij een kat met hyperthyroidie tgv van een kwaadaardig gezwel


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.