Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

De keizersnede bij de kat


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

kat keizersnede door dierenartsen van dierenkliniek wilhelminapark in utrecht Een keizersnede bij een kat is soms nodig omdat de kittens te groot zijn om op een normale manier geboren te worden. Een ander reden kan zijn het niet op gang komen van de geboorte terwijl de tijd echt aangebroken is voor de geboorte. De normale draagtijd voor een kat is ongeveer 63 dagen. Ook kan het voorkomen dat de ligging van een kitten zodanig is dat het niet via het bekken van de moederpoes geboren kan worden.
Hoe herken ik of mijn kat een keizersnede moet ondergaan?
Als uw kat meer dan een uur hard aan het persen is op het eerste kitten of meer dan een half uur op het tweede kitten dan moet u de hulp inroepen van een dierenarts. Als dierenarts beoordelen we dan of er operatief ingegrepen moet worden of dat we door manipuleren de normale geboorte (via het bekken) kunnen laten plaatsvinden. Indien nodig kunnen we deze behandeling ondersteunen met medicijnen zoals calcium of oxytocine (phyton) injecties. kat keizersnede, de baarmoeder wordt uit de buik gehaald en ingesneden. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht We kunnen navoelen of het bekken groot genoeg is voor het kitten om er doorheen te kunnen en dat we een eventueel afwijkende ligging kunnen herstellen. Bij een stuitligging kunnen we door (zachtjes) aan de pootjes te trekken het kitten meer in de bekkenopening trekken en op die manier de moederpoes helpen het kitten eruit te persen.

Je merkt door het navoelen of door het manipuleren of er wel of geen voortgang in de geboorte is. Indien het kitten niet verder komt of zelfs niet eens in het geboortekanaal terecht komt zal het advies zijn om een keizersnede uit te voeren.Keizersnede kat, nadat de baarmoeder ingesneden is wordt het kitten in het vlies eruit gedrukt. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht

Hoe gaat een keizersnede in zijn werk?
We leggen handoekjes klaar om de kittens droog te wrijven en leggen een afzuigapparaatje klaar om slijm mee weg te zuigen bij de pasgeboren kittens. In een opnamekooi wordt een warmtemand gezet en de warmtelamp wordt aangezet, zodat de pasgeboren kittens op temperatuur blijven. Een middel om de ademhaling op te wekken wordt klaargezet en een antiverdovingsmiddel voor de kittens wordt klaargemaakt. De operatiekamer wordt gereed gemaakt.
kat keizersnede, het kitten wordt uit de baarmoeder geduwd. Het vlies is goed te zien om de kont van het kitten. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht

De voorbereiding
De buik van de moederpoes wordt geschoren voordat ze een verdoving krijgt. Het gebied rond de tepels en de tepels zelf worden zoveel mogelijk gemeden. Ook met wassen en desinfecteren letten we hierop om te zorgen dat de kittens normaal gaan drinken en geen last hebben van het schoonmaak- en ontsmettingsmiddel.
Tussen de huid en de buikwand geven we een lokale verdoving door middel van injecties met lidocaine. Dit laten we even inwerken zodat de huid en de onderhuid gevoelloos wordt.

Hierna krijgt de moederpoes een lichte verdoving, zodat ze suf wordt maar de kittens er zo weinig mogelijk last van hebben. Ze wordt op de operatietafel neergelegd en uitgebonden. Er wordt een mondkapje met zuurstof opgezet. De huid wordt gewassen en gedesinfecteerd. Hierna wordt de moederpoes afgedekt met steriele doeken.
kat keizersnede, de kop wordt vrijgemaakt van het vlies dat er omheen zit. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht
De eigenlijke operatie
De huid wordt ingesneden. De onderhuid wordt gekliefd en de buikwand geopend. De baarmoeder wordt in zijn geheel naar buiten gehaald en op de operatiedoeken neergelegd. We gebruiken een extra operatiedoek van plastic om te voorkomen dat de operatiedoeken nat worden, anders koelt de moeder teveel af tijdens de operatie. De baarmoeder wordt ingesneden op een plaats waardoor we de kittens uit beide baarmoederhorens naar buiten kunnen halen.

kat keizersnede, het kitten ligt nog aan de navelstreng vast. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht De kittens worden handdoekjes 1 voor 1 naar buiten gehaald. Het vlies, waarin het kitten zit, wordt weggehaald van het kitten. De bek wordt vrijgemaakt, schoongemaakt en er wordt gecontroleerd of er geen open gehemelte is. Hier heb je even tijd voor want de navelstreng is nog intact en het kitten krijgt zuurtsofrijk bloed van de moeder. Vaak beginnen de kittens nu al de eerste tekenen van een ademhaling te vertonen. De navelstreng wordt doorgehaald en het kitten wordt aan een assistente of aan de eigenaar gegeven (zie verderop).

Vervolgens wordt de nageboorte (elk kitten heeft een eigen nageboorte) uit de baarmoeder gehaald en wordt het volgende kitten naar de opening gebracht.

kat keizersnede, droogwrijven van de kittens. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht kat keizersnede, afzuigen van slijm uit de mond en de neus. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht kat keizersnede, een middel om de verdoving tegen te gaan wordt gegeven. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht
Wat doet de assistente met het pasgeboren kitten?

De assistente neemt het kitten over van de dierenarts en begint het kitten droog te wrijven. Door het wrijven wordt de ademhaling gestimuleerd. Het kitten krijgt met een injectie een middel toegediend die de verdoving moet tegengaan en er wordt een ademhalend stimulerend middel in de bek gedruppeld. De neus en de mond worden van slijm ontdaan door een afzuigapparaat te gebruiken. Het slijm dat dieper in de trachea (luchtpijp) zit wordt door middel van het afslaan van het kitten uit de luchtpijp gewerkt. De navelstreng wordt bij de navel ontsmet.

kat keizersnede, het droog wrijven van de kittens door onze assistentes. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht
Zodra het kitten ademt en geluid begint te maken wordt het in de verwarmde opname gelegd.kat keizersnede, droogwrijven van de kittens. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht kat keizersnede, het kitten begint al goed wakker te worden. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht kat keizersnede, ze worden in de verwarmde opname gelegd. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht
De baarmoeder hechten
kat keizersnede, hechten van de baarmoeder. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht De andere kittens worden door hetzelfde gat uit de baarmoeder gehaald. Als alle kittens eruit zijn wordt bij de zuurstof die de moederpoes krijgt ook isofluraan gegeven om de moederpoes dieper onder verdoving te brengen. Op dat moment wordt de baarmoeder gehecht met een speciale hechtmethode.Als de baarmoeder gehecht is wordt de buikwand gesloten, de onderhuid wordt gehecht en wordt met een onderhuidse hechting (of door middel van lijm) de huid zodanig aan elkaar vastgezet dat de huid dicht is en er geen hechting meer te zien is. Het voordeel hiervan is dat de moederpoes niet terug hoeft te komen om de hechtingen eruit te laten halen en de moeder of de kittens niet aan de hechtingen kunnen gaan zitten, hiermee voorkom je ontstekingen aan de huidwond.

kat keizersnede, de huid wordt dicht gelijmd. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht kat keizersnede, de huid wordt schoongemaakt met water. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht

De buik wordt schoongemaakt met water en de poes krijgt antibioticum en pijnstiller. Ook krijgt ze een injectie met een middel dat de verdoving tegengaat. Door dit middel wordt d emoederpoes snel weer wakker.
Moeder wordt bij de kittens gelegd

kat keizersnede, Mama ligt bij de kittens. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht kat keizersnede, de moederpoes begint al wakker te worden. dierenkliniek wilhelminapark in utrecht

Zodra de moeder goed wakker is kan ze met de kittens in een verwarmde kattenmand naar huis. Ze krijgt antibioticum en pijnstiller mee naar huis. Een kraag is niet nodig want de huid is onderhuids gehecht.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.