Wat is trimmen
Trimmen is de verzamelnaam voor de verzorging van vachten van zowel honden als katten.
Er bestaan verschillende typen vacht en iedere soort vraagt om zijn eigen trimtechniek. Er kunnen verschillende trimtechnieken toegepast worden, zoals plukken, scheren, knippen en effileren. Een trimmer of trimster dient dus een uitgebreide vakkennis te hebben van alle aspecten van de honden- en kattenvacht.
De behandelkamer van trimsalon Animal Design
Bovendien moet een trimmer veel kennis van het te verzorgen dier hebben om het een correcte behandeling te kunnen geven. Vakbekwaamheid is dus voor een trimmer een eerste vereiste. Hondentrimmen leert men in de praktijk, door heel veel te oefenen. Het opdoen van praktische vaardigheden moet ondersteund worden met theoretische kennis. Het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld en het Huisdierkennisinstituut organiseren een cursus hondentrimmen die helemaal is aangepast aan de huidige normen. Door het volgen van deze cursus onderscheid je je als cursist, mede door het wegvallen van vakbekwaamheidseisen, van een groot deel van de concurrentie. Oftewel de cursus maakt je geknipt voor het vak!
Soms zien de klanten erg op tegen een bad…
Waarom trimmen
Bij sommige honden moeten de haren geknipt omdat ze te lang worden en niet uitvallen zoals bij een poedel, bij andere honden , bijvoorbeeld een bouvier moet een deel van de vacht geplukt ( letterlijk) worden dit is dood haar wat loszit maar er moeilijk of niet uitvalt. Dan zijn er de “mode ” honden nu west highland white terriers of kortweg de westy's en de maltezers die na aanschaf toch wel veel
werk blijken te zijn en dan het haar iets korter laten knippen om de doodeenvoudige reden dat ze dan makkelijker bij te houden zijn. Hier zit alweer een moeilijkheid want een westy moet op zijn rug geplukt worden en de zijkanten zijn lang . Snap je het nog??? En sommige honden komen omdat de baas graag een schone hond wil, dus alleen even lekker wassen, en eventueel de nagels knippen.
Hoe vaak plukken ?
Plukken kan in de regel 1 keer per 6 maanden ,maar door het fokken van net weer andere vachten is het bij sommige honden 1 keer per 5 maanden en ik heb ze al die 1 keer in de 4 maanden komen. Heb je nu een hond met een hele slechte vacht, bijvoorbeeld heel dun , kan je in overleg met de klant besluiten om de helft eraf te trimmen en na 3 maanden de andere helft dit heet strippen. Er blijft dan iets meer haar staan de hond is dan niet “bloot”.
Blijkt later dan ook allemaal best wel leuk te zijn…
Hoe vaak knippen ?
ligt helemaal aan de klant zijn/haar wensen, wil je de hond mooi in model kom je 1 keer in de 6 tot 8 weken. vind je dat niet nodig neem je een langere tussenpose. Maar ook hier geldt bij de een groeit het haar sneller als bij de ander en de een heeft een veel dikkere vacht dan de ander.
De behandelkamer van trimsalon Animal Design
wie trimt
Het is niet meer verplicht om een diploma te behalen want iedereen mag zomaar een trimsalon starten. Jammer, ( maar het is niet anders, wat de regering zegt zal gebeuren. Ondanks alle tegenspraak.) Jammer omdat je wel degelijk iets af moet weten van :de hond zijn haarsoort, zijn vacht, zijn gedrag en hoe hij/zij in elkaar zit. Moet leren omgaan met honden,
( hoewel de meesten dat al kunnen anders begin je niet aan dit beroep.) en moet leren omgaan met allerlei materiaal en weten wat voor materiaal je gebruikt bij welke vacht. Hoe vaak een hond getrimd kan worden enz enz nou je merkt het een opleiding is geen overbodige luxe.
Net zoals honden naar de trimsalon gaan, zijn er ook katten die een behandeling in een trimsalon nodig hebben. Katten hebben wel een andere behandeling en aanpak nodig en gelukkig zijn er steeds meer speciale kattentrimsalons, waar je met je kat naar toe kunt.
Vooral de langharige en halflangharige rassen, zoals de Pers, Noorse Boskat en Maine Coon hebben veel verzorging nodig. Laat je kat dus al jong aan de kam wennen en kam je kat wekelijks goed door. Klitten worden dan voorkomen, je kat zal minder haal binnenkrijgen en dus minder haarballen krijgen en het zorgt er tevens voor dat er minder haren in je huis rond dwarrelen. Mocht je kat ondanks alles toch klitten krijgen of erger dan kun je terecht bij de kattentrimsalon.
OntwollenIn de kattentrimsalon kun je verschillende behandelingen laten uitvoeren: scheren, ontwollen, kammen, wassen en nagels knippen.
Scheren gebeurd voornamelijk bij (half)langharige katten die teveel klitten hebben of vervilt zijn. Deze katten voelen zich erg onprettig. Klitten kunnen zelfs zeer pijnlijk zijn. De kat wil niet meer gekamt worden, lopen of liggen kan pijn doen en de kat kan zichzelf ook niet meer goed wassen.
Het komt nog vaak voor dat de kat naar de dierenarts gaat om geschoren te worden. Bij de dierenarts gebeurt dit altijd onder narcose. Bij de kattentrimsalon kan dit zonder narcose gebeuren en dat heeft een hoop voordelen:
- De kat is na ca. 1 uur al klaar met zijn behandeling
- Na meerdere bezoeken is er steeds minder stress voor de kat
- De kat kan gewassen worden na de behandeling
- De kosten zijn lager
- Het risico op inscheren is minder groot
- De kat heeft geen schadelijke narcose middelen in zijn lichaam die nog afgebroken moeten worden
- Er zijn geen andere patiënten aanwezig die de rust van je kat kunnen verstoren
Bij katten die weinig tot geen klitten hebben hoeft alleen de onderwol verwijderd te worden.
De onderwol is de veroorzaker van de bekende klitten, die zelfs tot verviltingen kunnen leiden. Dit is erg pijnlijk voor de kat, omdat het haar aan de huid trekt en soms zelfs de huid beschadigd.
KammenEen behandeling die bestaat uit het kammen van een kat gebeurt vooral bij de wat oudere kat, de zieke kat of de te dikke kat. Deze dieren hebben vaak moeite om zichzelf goed te verzorgen. Als de haren uit elkaar gaan staan en wat vettig aanvoelen, dan is een behandeling nodig.
Ook de kortharige kat heeft veel baat bij een goede kam behandeling. Vooral tijdens de rui-periode hebben zowel u als de kat veel last van losse haren. Deze katten hebben in die periode vaak last van haarballen of obstipatie door het teveel aan haren dat zij binnen krijgen via het wassen.
Alleen even lekker wassen of nageltjes knippen kan natuurlijk ook.
Elke drie maanden naar de trimsalon zorgt ervoor dat de kat niet meer in de klit raakt en zorgt voor een gelukkige kat en eigenaar.