Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Asian

Geschiedenis
In 1981 heeft in Groot Brittanië per ongeluk een dekking plaats gevonden tussen een langharige Chinchilla kater en een lilac Burmees poesje.

Het resultaat, 4 Black Shaded Silver Shorthair poesjes met een mooie bouw en een prachtig karakter. Het was een regelrechte verrassing voor hun fokster Miranda von Kirchberg. Na overleg met genetische experts en de GCCF (The Governing Council of the Cat Fancy in Engeland) kwam ze op het idee om een nieuw ras met dit nestje te fokken. Miranda stippelde een fokplan uit voor, in eerste instantie, Shaded Silver Shorthairs van het Burmese type (de Burmilla). Er werden echter ook kittens met andere aftekeningen geboren, die ook onderdeel van het fokprogramma werden. Dit waren de Golden Shadeds, Smokes, Tabbies, Selfs en semi langharige kittens.

Jaracha ex Oppidum Ubiorum, een blue ticked tabby Asian. Haar moeder is Masseuskamp Heraclea (zie foto boven) Haar vader Bajimbi Trouble Maker, een blue Burmees en import uit Australië.Deze groep wordt nu de Asian genoemd en de semi langharige kittens worden Tiffanies genoemd. Steeds meer fokkers gingen de Burmees met een aantal andere rassen kruisen, bv Abessijn, Brits Korthaar etc, om in het Burmese ras andere kleuren en vacht patronen te krijgen.

Deze lijnen werden weer terug gefokt naar de Burmees om er zeker van te zijn dat het karakter, het temperament, het extroverte en het inteligente van de Burmees behouden bleef. Nog steeds wordt deze manier van fokken beoefend om een grotere groep Asians te bewerkstelligen.

Bijna tegelijkertijd ontwikkelde zich een ander fokprogramma voor de Self Black Shorthairs van het Burmese type. Men kruisde hierbij een Burmees met een Europese huis, tuin en keuken kat, Deze groep wordt Bombays genoemd en werd ook toegevoegd aan de Asians groep. Je hebt bij Bombays de Engelse en de Amerikaanse variant die vrij veel van elkaar verschillen omdat de Amerikaanse ontstaan is uit Burmees x Amerikaanse korthaar.

Dit is Kunta Kinte ex Oppidum Ubiorum, een blauwe Mandalay. In Nederland wordt het echter een blauwe Asian genoemd. Zijn moeder is Masseuskamp Heraclea (zie foto boven) en de vader is Kallistra Anakin Skywalker, een fawn Burmees.Ontwikkelingen in Nederland
In 1979 begon Margaret Henderson in Nederland haar eigen fokprogramma met ticked tabby’s met de Burmese kleur restrictie. Waarschijnlijk was dit het eerst geboren nestje Asians in de hele wereld omdat de Asian als zodanig nog niet bestond . Deze kittens werden geregistreerd als tabby Burmezen. Nu ondenkbaar omdat een tabby Burmees geen Burmees is maar een Asian ook als hij de Burmese kleur heeft.

Strepen, als aftekening bij een Burmees, zijn uit den booze

(zie . http://www.nokk.nl/ )

Ontwikkeling in Nieuw Zeeland
Ook hier zat men niet stil en werd tegelijkertijd ook een fokprogramma voor Asians opgezet. Men startte met het fokken van de silver Burmees. Hiervoor werd een kruising van Burmees/Siamees en een silver tabby domestic shorthair genomen. De eerste silver tabby Burmees werd geboren op 25/12/1982.

Na een jaren nauwkeurig fokprogramma, waarbij het silver als onderliggende kleur aanwezig was, kregen de silvers erkenning bij de NZCF (New Zealand cat Fancy Inc.) in 1986. Ook werden er Asian Selfs geboren, d.w.z. in een niet Burmese kleur die in Nieuw Zeeland Mandelays worden genoemd. Ze komen voor in de kleuren zwart, blauw, chocolate, lilac, rood, crème en torties in genoemde kleuren.
Dit is een nestje 3e generatie kittens. In dit nestje zitten 2 Asians (links en midden voor) en 3 Bumeesjes. De moeder is Jaracha ex Oppidum Ubiorum (zie foto boven), een blue Asian en de vader Gr. Eur en Gr. Int. Roemah Koetjing Rex Nathan Sid, een lilac Burmees Erkenning van het Asian ras in Nederland
Helaas erkennen niet alle overkoepelende organisaties op kattengebied dezelfde rassen. Wanneer men met een nieuwe lijn begint met een Burmees versus een ras dat niet in dezelfde rasgroep zit als de Burmees, bv een Brits Korthaar, krijgen de 1e, 2e, 3e generatie een afstammingsbewijs en pas de 4e generatie een stamboom. Onderling kruisen met stamboombehoud geldt dus alleen voor rassen die samen in één rasgroep zitten zoals bv. Burmees x Asian, Perzisch x Exotic Shorthair.

Rasindeling
Ook deze is soms verschillend. In het kort komt het er echter op neer dat de beschrijving “Asian” gebruikt wordt voor katten die het traditionele type hebben van de Burmees, maar van de Burmees verschillen qua kleur, patroon of vachtlengte. De naam wordt echter alleen gebruikt voor Asian Smoke en Asian Tabby’s, Asian Burmilla, Asian Self (volledig gekleurd o.a. Bombay), Tiffany etc.. De Tabby’s worden gefokt in: gemarmerd, gevlekt, gestreept of ticked. De 2 Asian kittens uit het nest van Jaracha ex Oppidum Ubiorum en Gr. Eur en Gr.Int. champion Roemah Koetjing Rex Nathan Sid.

Evenals de Burmezen zijn de Asians elegante katten. Zijn ontspannen, aardig, intelligent, charmant en geboren entertainers. Ze houden van spelen en zijn zeer ondernemend. Kortom een ideale familie kat. Maar ook voor ouderen is het een loyale en toegewijde kameraad. Het gezegde “eens een Burmees/Asian altijd een Burmees/Asian” geldt voor ieder huis waar deze kat z’n intrede doet. Ook zal het vaak niet bij één Burmees/Asian blijven. Ze houden er echter niet van alleen te zijn, dus willen graag bij andere katten/honden

Kunta Kinte ex Oppidum Ubiorum, een blue Asian, (Mandalay) 2e generatieUiterlijke kenmerken
Hun stemgeluid is meestal zachtjes. De vachtlengte is kort aanliggend die als satijn aanvoelt. Het lichaam is middellang gespierd met rechte rug en brede borst. De voorpoten zijn korter dan de stevig gespierde achterpoten en ze lopen op stevige ovale voeten. De staart is lang en iets toelopend. De kop is rond wigvormig met lichte rondingen tussen de grote oren, die iets naar voren staan. De ogen staan wijd uit elkaar en iets schuin. De neus toont een duidelijke stop. Alle katten van het Burmese type maar met een niet Burmese vachtkleur, patroon of vachtlengte zijn dus Asians, zoals uit bovenstaand verhaal blijkt, en zo als je kunt lezen bij de Rastandaard van het Nederlands Onafhankelijk Kattenkeurmeestersgilde. http://www.nokk.nl/
Asians komen voor in volledig gekleurd effen, de bijbehorende torties, tabbies, ticketing en silvers. In Engeland heeft iemand eens berekend dat er wel 600
mogelijke kleur/patroon variaties mogelijk zijn. Tegenwoordig zijn er zelfs Asians in de kleuren abrikoos, caramel en cinnamon. De oogkleur is geel, chartreuse en groen.