Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Benodigdheden voor je kat

reismandReismand
Zelfs wanneer je nooit van plan bent om met je huisdier op reis te gaan, heb je een reismand nodig. Je zal de reismand sowieso kunnen gebruiken voor de noodzakelijke bezoekjes aan de dierenarts. Je hebt reismanden in alle soorten en maten, er bestaan zelfs stoffen tassen om je kat in te vervoeren. De beste reismanden zijn van kunststof. Ze zijn stevig, veilig en makkelijk schoon te houden. Let er op dat de reismand stabiel is, sommige reismanden kantelen om wanneer het deksel open staat. Zorg er bij de aanschaf van de reismand voor dat hij groot genoeg is, ook wanneer je kat volwassen is.

kattemandSlaapmand
Een slaapmand voor de kat is leuk maar niet noodzakelijk. Een kat zal zelf ook wel een leuk slaapplekje vinden in huis, zoals een kussen of de zetel. Een gewone kartonnen doos met een dekentje in is ook voldoende. Wil je toch graag een slaapmand kopen voor je geliefde troeteldier, dan is het aanbod eindeloos! Van pluche manden tot een kattentent, van leuke kussentjes tot een heus miniatuurbedje. Zet het mandje op een rustige plaats in huis. Katten houden vooral van een lekker zacht en warm plaatsje om te slapen. Er bestaan zelfs speciale hangmandjes voor katten die je aan de verwarming kunt hangen, katten zijn hier meestal dol op!

Halsbandje
Bij de aanschaf van het halsbandje moet je er vooral op letten dat het gemaakt is van een rekbare stof. Wanneer je kat dan ooit vastgeraakt, bijvoorbeeld achter een tak, kan hij zich nog loswringen. Anders dreigt er verstikkingsgevaar doordat je kat zich ‘ophangt’ aan zijn halsbandje. Je kunt aan het halsbandje ook een belletje hangen, zodat je kat minder prooien vangt. Of een adreskokertje zodat je pluizige viervoeter kan teruggebracht worden wanneer hij ooit zou weglopen.

eetbakjeEet- en drinkbakjes
Je kat heeft minstens drie bakjes nodig: één voor droogvoer, één voor blikvoer en één voor water of kattenmelk.
De beste eet- en drinkbakjes zijn die van metaal of geglazuurd aardewerk. Ze zijn stevig en kantelen door hun gewicht niet snel om wanneer je kat er tegen stoot. Zorg er voor dat de eetbakjes makkelijk schoon te houden zijn. Ververs de eetbakjes ook vaak genoeg. Een kat moet trouwens altijd vers drinkwater hebben klaarstaan.

kattebakDe kattenbak
De kattenbak is een belangrijk onderdeel van de kattenuitzet. Ook wanneer je kat over een tuin beschikt om zijn behoefte te doen heb je voor de eerste weken een kattenbak nodig. Een kitten moet eerst wennen aan zijn nieuwe thuis en moet de eerste weken binnengehouden worden. Kittens zijn in staat om al van kleinsaf hun behoefte in de kattenbak te doen. Er zijn een aantal zaken belangrijk bij de aanschaf van een kattenbak. De bak moet groot genoeg zijn en mag geen hoge randen hebben. Anders kan de kitten er niet overheen klimmen. Je kunt ook een gesloten bak kopen zodat er minder geurhinder is voor de andere huisgenoten. Het zal echter ook wennen zijn voor de kat, want ze houden er niet van om in hun eigen ‘lucht’ te zitten tijdens het ontlasten. Je kunt de bak best vullen met kattenbakvulling (absorberende korrels). Deze kan je gewoon in de (dieren)winkel kopen. Schep de uitwerpselen en natte plekken dagelijks uit de bak. Ververs de hele bak om de week. Katten houden namelijk ook van hygiëne en als de bak te vuil wordt zal de kat er zijn behoefte niet meer in doen. Zet de kattenbak nooit in de buurt van het eet- en drinkbakje, dit wordt door katten als heel onprettig ervaren.

krabpaalDe krabpaal
Een kat moet om de zoveel tijd zijn nagels kunnen scherpen. De aanschaf van een krabpaal zorgt er voor dat er geen schade ontstaat aan je meubels of behang. Het is vooral bedoeld voor katten die niet naar buiten kunnen, want een buitenshuiskat zal zijn nagels wel scherpen aan een houten paal of boom. Je kan katten niet afleren om hun nagels te scherpen omdat het natuurlijk gedrag is. Het is ook bedoeld om geursporen uit te zetten aangezien katten geurkliertjes aan hun poten hebben die geur afgeven bij het krabben. Zorg er bij de aanschaf van de krabpaal voor dat hij lang genoeg is, je kat moet er verticaal tegen kunnen leunen.

speelgoedSpeeltjes
Alle katten zijn speels, vooral wanneer ze jong zijn. Die speelsheid komt voort uit hun natuurlijke jachtinstinct. Kattenspeelgoed en regelmatig spelen met je kat is dus noodzakelijk. In de dierenwinkel is er een heel assortiment aan kattenspeelgoed te koop. Denk maar aan pluche muisjes, balletjes, plaagstokjes, pluche diertjes aan een touwtje,… keuze genoeg dus. Het voordeel van gekocht kattenspeelgoed is dat het veilig is. Je kunt katten ook met huis-en-tuinspeeltjes zoals pingpongballetjes of propjes papier laten spelen, maar let op voor materialen als wol of propjes zilverpapier. Deze kunnen door de kat ingeslikt worden. Ze kunnen voor vergiftiging zorgen of de darm blokkeren.

borstelKam en borstel
Voor een langharige kat zijn een kam en borstel onmisbaar. Met hun langere vacht hebben ze snel last van klitten. Normaal gezien kan een kat uitstekend zelf voor zijn vacht zorgen, maar langharige katten hebben hulp nodig bij het onderhoud. Borstel je kat dagelijks om klitvorming tegen te gaan. Ook een speciale vlooienkam is onmisbaar om je kat regelmatig na te kijken. De meeste katten vinden het trouwens heerlijk om geborsteld te worden, ook kortharige katten.

Extra benodigdheden
Er is voor katten nog heel wat te koop in dierenwinkels. Kattensnoepjes om je kat te belonen, kattengras om de vorming van haarballen in maag tegen te gaan, enz. Wat je ook best kan aankopen is een tekentang om deze vervelende beestjes te verwijderen. Zeker in de zomermaanden is de kans groot dat je kat een teek oploopt. Verder kun je een kattenluikje aanschaffen zodat je kat zelf naar binnen of buiten kan. Het kattenluikje kan geplaatst worden aan een ruimte waar dit niet veel kwaad kan, zoals het tuinhuis of de garage. Op die manier heeft je kat altijd een veilig plekje om te schuilen bij slecht weer. Er zijn ook kattenluikjes op de markt met een elektronische halsband zodat enkel je eigen kat naar binnen kan maar ongenodigde gasten niet.

5 dingen die je nodig hebt voor jouw kat

Wil jij het leven van je kat zo aangenaam mogelijk maken? Zorg er dan voor dat je onderstaande vijf benodigdheden in huis hebt. Je kat zal je er dankbaar voor zijn!

Voeder- en drinkbakjes

In principe heeft je poes drie verschillende bakjes nodig: een bakje voor brokjes, een bakje voor natvoer en een bakje voor water (of eventueel kattenmelk). Hoewel sommige eigenaren hun kat gewoon laten eten van een schoteltje, heeft een stevige voederbak voordelen. Zo verschuiven zwaardere voederbakken wat minder snel dan schoteltjes of lichte plastic bakken. Dat eet voor je kat een stuk prettiger! Koop een bak van aardewerk of van metaal. Deze gaan lang mee.

Een kattenbak

Komt jouw kat weinig of helemaal niet buiten? Dan is een goede kattenbak onmisbaar. Tegen ongewenste geurtjes kun je een gesloten bak aanschaffen, maar niet iedere poes vindt zo’n afgesloten ruimte prettig. Katten zijn namelijk zelf ook heel hygiënisch, waardoor ze vieze luchtjes zelf ook vermijden. Om stank te voorkomen is het noodzakelijk om regelmatig de kattenbakvulling te vervangen. Wanneer de bak te vervuild raakt, zal je kat er ook zijn behoefte niet meer op willen doen.

Een krabpaal

Een voorwerp waar zowel je kat als jij zelf erg blij van kunnen worden is de krabpaal. BIj gebrek aan krabpaal zal je kat de nagels namelijk gaan scherpen aan andere voorwerpen. Zoals je nieuwe bank… krabpalen bij bijvoorbeeld Brekz.be heb je in verschillende soorten en maten. Let bij een krabpaal op de stevigheid; het is niet de bedoeling dat die omvalt op het moment dat je kat de nagels er in zet. Wat betreft grootte is er ook veel keus. Zo zijn er compacte palen, maar ook hele lange met ligplankjes. Zo’n ligplankje kan een geliefd hangplekje worden voor je kat.

Speeltjes voor je kat

Katten houden van jagen en spelen. Het gebrek aan prooidieren binnenshuis kun je opvangen door leuke speeltjes voor je huisdier te kopen. Een plastic balletje met daarin een belletje doet het bijvoorbeeld altijd goed.

Een goede borstel

Zelfs voor kortharige katten is het soms lekker om geborsteld te worden. Wanneer je kat in de rui is, zit de vacht namelijk onder de losse haren. Je kat zal zichzelf grondig wassen om al de losse haren en huidcellen te verwijderen, maar een beetje hulp zal welkom zijn. Sommige katten genieten ontzettend van zo’n wekelijkse borstelbeurt. En bij langharige katten is een dagelijkse borstelbeurt noodzakelijk om klitten te voorkomen!