Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Angst voor vuurwerk

Ieder jaar is het weer zover, met oud en nieuw barst het vuurwerk los. Een feest voor mensen, maar niet voor onze viervoeters want elk jaar lopen heel wat huisdieren weg van huis omwille van het kleurenspektakel. De luide knallen en de lichtflitsen jagen je kat de daver op het lijf. Toch kun je een aantal zaken doen om je kat te beschermen…

Angst voor het onbekende

Het probleem met vuurwerk is dat het ongekend is voor katten. Het is niet iets waar ze aan kunnen wennen. Katten hebben tijdens hun leven al meermaals angsten gehad, maar dit hebben ze in de meeste gevallen overwonnen door er dagelijks mee in contact te komen, denk maar aan het verkeer of het geluid van de stofzuiger. Vuurwerk komt maar enkele dagen per jaar voor dus een kat kan er dus niet aan wennen.

Jouw gedrag heeft invloed


Wat je zeker niet mag doen is je kat aaien en troosten wanneer hij angst vertoont tijdens het vuurwerk. Het is nooit goed de kat te belonen als hij ergens angstig voor is, dan denkt hij dat zijn angst terecht is. Straf je kat ook niet als hij schrikt, negeer elke vorm van angst. Probeer je dier op zo’n normaal mogelijke manier aandacht te geven.

Veilige omgeving


Je kat een gevoel van veiligheid geven is op deze avond heel belangrijk. Zorg er voor dat het dier zich terug kan trekken in een voor hem vertrouwde omgeving. Als dit betekent dat hij de hele avond onder de zetel wil zitten, laat dit dan toe. Je kan je kat best de hele dag binnen houden om zeker te zijn. Loopt je kat toch buiten, zorg er dan voor dat hij een adreskokertje aan de halsband of een chip heeft, zodat hij op te sporen is indien hij wegloopt van de schrik. Ook is een GPS-tracker een goede optie om te helpen je kat terug te vinden.

Geluidshinder beperken


De luide knallen klinken nog eens extra hard voor het gevoelige gehoor van de kat.
Probeer de geluidshinder te beperken door ramen en deuren goed dicht te houden. Een andere optie is de radio of de tv aanzetten, om de knallen van het vuurwerk te overstemmen. Je kunt ook de gordijnen sluiten zodat er geen lichtflitsen naar binnen kunnen schijnen.

Cd met vuurwerkgeluiden


Je kunt je kat van tevoren voorbereiden door een cd met vuurwerkgeluiden af te spelen. Op die manier kan je je kat langzaam aan de geluiden laten wennen. Start door de cd zachtjes af te spelen en voer de geluidsterkte stilaan op. Het nadeel van zo’n cd is dat de lichtflitsen en de typische geur van vuurwerk ontbreken, je kat raakt dus enkel gewend aan het geluid.

Kalmerende middelen


Verder kun je je kat de avond van de feesten kalmerende medicatie toedienen, zoals Ventranquil, Valium, Sedalin of Calmivet. Vraag bij toediening van medicatie altijd advies aan de dierenarts. Er bestaan ook verdampers voor de kat met feromonen in. Dit moet aangesloten worden op het stopcontact en heeft een rustgevend effect op je kleine huistijger.