Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

California Spangle

De California Spangle is net als de Bengal een gemanipuleerd ras met als reden publiciteit te verkrijgen voor het onnodig doden van wilde katten om hun vacht. In tegenstelling tot de Bengal zijn er geen * wilde* genetische elementen aanwezig bij de California Spangle.
Dit kat type is ontstaan middels een zorgvuldig gepland fok proces gebruikmakende van bestaande rassen geselecteerd vanwege hun uiterlijk en persoonlijkheid aangevuld met straatkatten uit Cairo en Maleisië.

De eerste indruk bij het zien van deze kat doet denken aan een luipaard, lang, rank en behoorlijk gespierd. De Spangle bezit een sluipachtige motoriek en natuurlijk ook opvallende markeringen. Al hebben vierkante of ronde stippen de voorkeur, ovale, ronde of driehoekige markeringen worden ook geaccepteerd. De vachtkleuren van een California Spangle kunnen zijn, brons, bruin, grijszwart, rood, zwart, zilver en wit. De markeringen zijn goed gedefinieerd en in contrast met de vacht kleur.
Zijn kop heeft een expressieve en intelligente uitdrukking met een brede goed gevormde snoet en nadrukkelijk aanwezige jukbeenderen. De ogen zijn ovaal gevormd en staan ietwat verder uit elkaar dan gebruikelijk. Zijn oren complimenteren het geheel doordat ze medium van formaat zijn en ver naar achteren gepositioneerd zijn.

California SpangleSpangle liefhebbers omschrijven deze kat als aanhankelijk, nieuwsgierig, sociaal en zeer loyaal naar de mens toe. Energiek en zeer levendig in interactie met mensen. Ondanks hun exotische uiterlijk zijn deze katten geen * trofee katten * . Ze gedijen het best in een familie omgeving waarmee ze naar hartelust kunnen spelen. Als beloning voor de inzet en liefdevol verzorgen van deze kat kan je rekenen op jaren lange loyaliteit en devotie.

Na een bezoek van schrijver Paul Casey in Afrika in 1971 ontstond het idee om dit ras te realiseren. Hij was ontdaan door de verregaande vermindering van het aantal wilde katten. Toen hij terugkeerde naar de U.S. besloot hij een ras te creëren dat qua uiterlijk leek op de wilde katten die hij in Africa had gezien. Hij hoopte hiermee dat katteneigenaren geen bont wilde hebben van dieren die op hun eigen huis dier leken. Hij begon zijn tien-jarig proces en koos bestaande rassen om hun specifieke markeringen, lichaamstype en persoonlijkheden om zoveel mogelijk de wilde katten te evenaren.

Zijn inspanningen werden beloond doordat er een ras ontstond dat precies leek op wat hij in gedachten had gehad. Een elegante sluipachtige met het lange ranke postuur van een jager met de bijbehorende vacht inclusief stippen. In 1986 werd dit nieuwe ras op een voor een kattenliefhebber meest flitsende manier geïntroduceerd, namelijk in een Nieman Marcus catalogus. Ook al heeft deze publiciteitsstunt veel geld opgeleverd ten behoeve van het beschermen van bedreigde kattenrassen in Central en South America, het riep wel de nodige tegenstand op.

Een publicatie naar aanleiding van bovengenoemde actie:

Deze publiciteitsstunt heeft weerstand opgeroepen bij nagenoeg de hele bevolking. Dieren activisten die zich verzetten tegen het bewust fokken van huiskatten, maar ook kattenliefhebbers die van mening waren dat drie gestipte ras soorten wel voldoende waren binnen het fokproces. Zelfs de directie van Niemand Marcus kwam in opstand. De negatieve reclame over het dragen van echt bont werd niet gewaardeerd door Nieman Marcus.

Vanaf toen is het een strijd geweest om dit ras in stand te houden. Er zijn maar een beperkt aantal fokkers die gedreven zijn in het laten voortbestaan van de California Spangle. Ze zijn van mening dat dit prachtige ras aandacht moet hebben en houden en zette alles op alles om het ras te beschermen.
Liefhebbers van deze kat benadrukken dat hun jachtinstinct zich beperkt tot de huiselijk omgeving daarbij gebruik makend van hun speeltjes. Het is een prettige en hoogst intelligente levensgezel.
Tegenwoordig is de California Spangle geregistreerd bij de ACA en de TICA in de categorie * nieuwe ras of kleur * Of dit ras nog lang zal blijven voortbestaan is afhankelijk van de inzet van de fokkers en de acceptatie van het publiek.