Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Sokoke

Herkomst Sokoke
SokokeDe Sokoke komt oorspronkelijk uit het Afrikaanse land Kenia. Dit wilde kattenras leefde al decennia in het Sokokewoud voor ze ontdekt werden. Het ras werd vernoemd naar het woud waarin zijn wilde voorouders leefden. De katten in het woud brachten het grootste deel van hun tijd in de bomen door. Ze voedden zichzelf met kleine prooidieren en insecten.

Het opmerkelijke verhaal van dit speciale ras begint in de jaren ’70. De tuinman van een Brits koppel dat in de buurt van het woud woonde, merkte op een dag een vreemde kat op in de tuin. De kat bleek een nestje te hebben. Het koppel besloot om een katertje en een poesje uit het nest te adopteren en op te voeden als huiskatten. De katjes raakten al snel gewend aan het huiselijke leven. Bij een bezoekje aan de dierenarts werd het vermoeden van het koppel, Jeni en David, bevestigd: het bleek om een bijzonder kattenras te gaan dat normaal gezien in de bomen van het Sokokewoud leefde. De katten stonden toen nog bekend onder de naam witschouderkatten of de plaatselijke benaming ‘Khadzonzo’s’. De dierenarts vertelde dat hij al verschillende pogingen had ondernomen om een dergelijke kat te vangen, maar telkens zonder resultaat. De eigenares van de kat, Jeni Slater, besloot om het kattenras verder te fokken met haar eigen katten. Het fokken van het ras werd een succes.

Een vriendin van Jeni Slater, Gloria Moldrup genaamd, bracht later twee Sokokekittens naar Denemarken. Vanaf 1980 importeerde ze geregeld katten naar Europa. Al haar katten waren afkomstig uit de cattery van Jeni Slater. Gloria Moldrup startte samen met andere fokkers een fokprogramma om het ras van de Sokoke verder uit te breiden. In 1983 werd het ras erkend onder de naam ‘Afrikaanse korthaar kat’. Het ging toen nog om een experimenteel kattenras. In 1992 werd het ras officieel in Denemarken erkend en kreeg de Sokoke zijn officiële naam en rasstandaard. In 1993 werd het ras ook door de F.I.Fe erkend. Het ras is nog steeds zeer zeldzaam.

SokokeUiterlijk Sokoke
De Sokoke heeft een middelgroot lijf en lange, slanke poten. Het lijf en de poten zijn goed gespierd. Hij heeft een goed ontwikkelde borst en een middellange staart die breed start aan de basis en smaller uitloopt naar de punt. De voorpoten van de Sokoke zijn korter dan de achterpoten, de voetjes zijn ovaal van vorm.

De Sokoke heeft een Kleine kop in verhouding met de rest van zijn lichaam. De kop is wigvormig met een rechte neus en een stevige kin. Zijn oren zijn middelgroot met een afgeronde punt. Lynxtips op de oren zijn gewenst. De ogen staan ver uit elkaar en zijn amandelvormig. Het ras heeft amberkleurige tot lichtgroene ogen.

De Sokoke beschikt over een korte glanzende vacht die vlak tegen het lichaam ligt. Hij heeft weinig tot geen ondervacht. De Sokoke heeft weinig vachtverzorging nodig, één keer per week borstelen is voldoende. De vachtkleur is zwart met een grijze of goudbruine onderkleur. De Sokoke heeft een gemarmerd patroon, blotched tabby genaamd. Hierin bestaan de variaties brown tabby blotched (classic tabby en marbled tabby). Dit is een gemarmerde tabby met een bruine of zwarte tekening op een agouti ondergrond. De staartpunt is altijd zwart. Op elke haar komen afwisselend lichte en donkere banden voor.

SokokeKarakter Sokoke
Ondanks het feit dat de voorouders van de Sokoke wilde katten waren, kon dit ras zich wonderwel aanpassen aan een leven als huiskat. Door zijn wilde roots blijft het ras echter een zekere onafhankelijkheid en waardigheid behouden. Door hun voorgeschiedenis zal het zeker niet verbazen dat een Sokokekat heel graag buiten vertoeft. Dit maakt hen minder geschikt om als binnenhuiskat te houden. Het zijn heel actieve en levendige dieren. Hun speelsheid maakt van hen uitstekende jagers. Het zijn ook erg behendige klimmers. Sokokekatten zijn erg sociaal. Ze kunnen zich goed aanpassen aan mensen en andere katten of honden. Ze zijn erg vriendelijk van aard en aangenaam gezelschap. Opmerkelijk feit: De Sokoke is een van de weinige kattenrassen die goed kan zwemmen!