Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Cymric

Oorsprong Cymric
De oorsprong van het ras ligt in het Britse Isle of Man, een eiland in de Ierse zee vlakbij Groot-Brittannië. Door een spontane mutatie werd er een staartloze kitten geboren, die opgroeide tot een sterke volwassen kat. Deze kat heeft zich kunnen voortplanten. De staartloze genen werden doorgegeven waardoor er langzaamaan meer staartloze katten op het eiland werden geboren. Doordat het eiland zo geïsoleerd was van het vasteland, waren er na verloop van tijd meer staartloze katten dan katten met staart aanwezig! Door deze bijzondere eigenschap bleven de katten niet onopgemerkt bij kattenliefhebbers uit andere delen van de wereld. In 1830 werd het ras uitgevoerd naar Europa en de Verenigde Staten.

Uitbreiding van het ras
Oorspronkelijk waren de kortharige katten populairder dan de langharige variant. Beide soorten kwamen op het eiland voor. Maar de interesse voor de halflangharige variant groeide. In 1960 besloten Blair Wright uit Canada en Lieslie Falteisek uit de Verenigde staten de katten te fokken als een langharig ras. Zo ontstond het aparte ras de Cymric. Rond 1970 werd het ras erkend door de Canadian Cat Association als de Longhaired Manx. In 1989 volgde de CFA. De FIFe heeft het ras tot op heden nog niet erkend. Het ras blijft zeer zeldzaam ras in Europa.

Karakter Cymric
Cymric katten zorgen voor leven in huis! Ze zijn erg speels en blijven dit tot op hoge leeftijd.
Het is een aanhankelijk ras dat soms de neiging heeft om zich aan één speciale persoon sterk te hechten. Symrickatten zijn vriendelijk en sociaal, zowel naar mensen als naar andere dieren toe. Ze Kunnen goed overweg met soortgenoten en honden. Ze kunnen ook goed met kinderen om.
Cymrickatten staan bekend om hun rustige en evenwichtige karakter.

Uiterlijk Cymric
De Cymric heeft een stevig middelgroot lichaam. Het lijf heeft een ronde vorm en een brede borst. De rug is kort. De katten wegen gemiddeld tussen de 3,5 tot 5,5 kg. Ze hebben een
goed beendergestel en goed ontwikkelde spieren. Ook de poten zijn erg gespierd. De achterpoten zijn zichtbaar langer dan de voorpoten, waardoor de rug in een oplopende lijn omhoog loopt.

De Cymric heeft een ronde kop en een licht afgerond voorhoofd. Hij heeft uitstekende jukbeenderen en een uitgesproken kin. De neus heeft een gemiddelde lengte.
De oren zijn breed en staan wat naar buiten gedraaid. Ze zijn afgeronde aan de toppen met pluis dat naar buiten steekt. Het ras heeft grote ronde ogen waarvan de kleur in harmonie is met de vacht. De oogkleur is echter van ondergeschikt belang. Geel en groen zijn veel voorkomende oogkleuren, maar witte katten kunnen ook blauwe ogen hebben of odd-eyed zijn: met twee verschillend gekleurde ogen.

Het ras is bekend om zijn staartloze uiterlijk. Toch heeft het ras vijf verschillende staartlengten. De compleet staartloze kat wordt’ Rumpy’ genoemd. De ‘Rumpy-riser ‘ heeft niet meer dan drie heiligbeenwervels. De ‘Stumpy’ heeft een kort stompstaartje en de ‘Longie’ heeft een korte staart. Enkel de ‘Tailed’ heeft een volledige staart.

De Cymric heeft een halflangharige tot langharige vacht met een dikke ondervacht. De vacht voelt heerlijk pluizig en zacht. Toch heeft de vacht niet veel verzorging nodig: één keer per week borstelen is voldoende. Het ras wordt alleen gefokt in de typische kleuren van de normale Europese huiskat. De vachtkleur kan rood zijn, maar ook zwart, getijgerd, volledig wit,… het ras heeft dezelfde natuurlijke kleuren als de Manx. Niet-natuurlijke kleuren zijn onder andere chocolate en Burmese kleuren, colorpoints en ticked tabby’s.