Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Manx

De Manx is een eeuwenoud, op een natuurlijke manier tot stand gekomen kattenras dat zijn oorsprong vindt op het Britse eiland Man. Manx is de genitief van het woord Man. Betekenis: “(afkomstig) van Man”.

Deze ondersoort van de gedomesticeerde kat met als wetenschappelijke naam Felis catus anura (manxkat), komt sinds eeuwen voor als prevalent type van de huiskat op het eiland Man. Kenmerkende eigenschap is het geheel of gedeeltelijk missen van de staart wat veroorzaakt wordt door een autosomaal dominant verervende eigenschap met variabele expressie, bepaald door polygenen.

De kat wordt op het eiland Man al eeuwen als huisdier en muizenvanger gehouden. Het lichaamstype lijkt het meest op dat van de oorspronkelijke West Europese boeren/huiskat – stevig, middelgroot, gespierd en voorkomend in traditionele “huiskatten” kleuren en patronen. Er worden vijf staartlengtes onderscheiden: geen staart (rumpy), een tot drie heiligbeenwervels (rumpy-riser), kort stompstaartje (stumpy), korte incomplete staart (longy) en een volledige staart (tailed). Ondanks het vaak deels tot compleet ontbreken van de staart hebben de katten geen moeite bij het houden van hun evenwicht of lopen en springen. De Manx kan met alle gemak over een smalle schutting lopen of in bomen klimmen. Verdere lichamelijke kenmerken zijn: ronde kop, dikke dubbele vacht, gespierde poten, langere achterpoten en een ronde oplopende ruglijn. De Manx komt zowel in kortharige als langharige vorm voor. De laatste wordt soms ook cymric genoemd ter onderscheiding.

ManxGeschiedenis Manx
De Manx is ontstaan op het eiland Man, een onafhankelijk eiland vallend onder de Britse Kroon in de Ierse zee waar het eeuwen geleden, mogelijk als een spontane mutatie, is ontstaan en er kittens geboren werden zonder staart of met een kort stompstaartje. Omdat de eigenschap voor de overleving geen negatieve effecten heeft, plantten de dieren zich voort en aangezien het gen dominant vererft, verspreidde de eigenschap zich snel. De lokale bevolking heeft zich al meer dan eens verbazend uitgesproken over katten mét staart; deze waren bij hen onbekend.

Karakter Manx
Het karakter van de Manx is zachtaardig, harmonieus en aanhankelijk. Het zijn echte gezelschapsdieren en ze kunnen goed samen met andere huisdieren en kinderen. Ze hechten zich meestal aan één persoon in het gezin. De gehechtheid aan de eigenaar strekt zich ertoe uit dat deze vaak vergezeld wordt; zelfs als de eigenaar zich buitenshuis begeeft is het niet ongewoon dat de Manx net als een hond mee gaat op de wandeling. De Manx kan geleerd worden te apporteren, bijvoorbeeld met propjes papier. Ook kan Manxkatten geleerd worden aan een tuigje te lopen. De Manx is erg speels en blijft dit tot op hoge leeftijd.