Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Eetgedrag en gewicht van de kat

Een kat eet de hele dag door kleine beetjes. Precies de hoeveelheid die ze nodig hebben. Dit houdt in dat een kat gemiddeld eten katten tussen de 12 en 20 keer per dag. Elke keer eten ze een mondje vol en gaan vervolgens weer wat anders doen.

Ondanks dat de kat normaliter precies de hoeveelheid eet die hij nodig heeft zien we ook katten die teveel of te weinig eten. Dit teveel of te weinig eten heeft echter altijd een oorzaak.

Teveel eten
Ten eerste wordt het eten voor de kat door de fabrikanten steeds smakelijker gemaakt wat de kat kan aanzetten tot teveel eten. Het ligt echter lang niet altijd aan het voer zelf dat de kat teveel eet.
Katten kunnen net als mensen teveel gaan eten doordat ze zich vervelen. Dit komt veel voor bij binnenkatten. Wanneer deze katten fysiek minder actief zijn slaat de verveling toe en slaan ze aan het eten. Ze verbranden lang niet al het tot zich genomen voer en zullen vervolgens dikker worden. Wat belangrijk is om te weten is dat een kat met overgewicht een kortere levensduur heeft en een sterk verhoogde kans heeft op allerlei soorten ziektes. Je kan een kat echter niet laten afvallen door hem opeens minder voer te geven.

Verstandig is het om naar een dierenarts te gaan die het vetpercentage van de kat meet en vervolgens een voedingsplan opstelt voor de kat. Tevens is het belangrijk om te dikke katten aan te zetten tot beweging door met ze te gaan spelen. Ookal wil de kat in eerste instantie niet is het belangrijk om door te zetten en een speeltje te zoeken waarmee u de kat kan motiveren tot bewegen.

Te weinig eten
Katten kunnen last hebben van anorexia. In de meeste gevallen is er dan sprake van een medische oorzaak. Heel af en toe kan het komen door eten wat de kat echt niet lust, oud eten of eten van slechte kwaliteit. Wat betreft medische oorzaken kan je denken aan het gebit van de kat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontstoken tandvlees. Ook lever- en/of nierfalen, schildklierproblemen, hartproblemen, tumoren en andere medische oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de eetlust van de kat klein tot nihil is. Wat niet vergeten mag worden is dat voedselallergie of een verandering in de omgeving van de kat waardoor de kat gestresst raakt tevens kan zorgen voor vermindering van de eetlust.

Zodra u merkt dat de kat stopt met eten is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat. Katten kunnen slechts een paar dagen zonder eten. Voor sommige katten is 1 dag zonder eten al te lang.

Oneetbare dingen eten
Zodra een kat op wol zuigt, plastic likt of andere dingen die niet eetbaar zijn is het voor de kat zijn welzijn verstandig om een kattengedragsdeskundige in te schakelen. Katten gaan dit gedrag namelijk vertonen naar aanleiding van bijvoorbeeld angst of stress.