Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

De kat en zijn vacht


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

katDe haren van een kat
De vacht van een kat bedekt bijna zijn hele lichaam. Enkel de neus, de lippen, de tepels en de voetkussentjes zijn onbehaard. Op de buik van de kat staan wel 18.000 haren per cm² en op zijn rug ongeveer 9000 per cm². Een kattenhaar groeit ongeveer 3mm per dag. Wanneer de haren 4mm bereiken, sterven ze af. Uit de haarwortel groeit dan een nieuwe haar. Uit één haarzakje in de ondervacht kunnen wel zes haren groeien! De dode haren blijven nog een tijdje in de vacht. Bij het borstelen van je kat of wanneer de kat zichzelf wast komen de haren helemaal los. In de lente en de zomer zitten katten in hun ruifperiode en verliezen ze meer haren dan gewoonlijk. Dit om zich aan te passen aan het steeds warmer wordende weer. Door middel van zijn vacht kan de kat zijn eigen temperatuur regelen. De haren houden de warmte vast als een isolerende laag. Door zijn haren te bewegen houdt een kat meer of minder warmte vast. Daardoor kan hij zich aanpassen aan zowel een koude als een warme omgeving. Een kat kan door deze handige functie van de vacht het hele jaar door buiten verblijven.

katSoorten vacht
De vacht kan onderverdeeld worden in drie lagen: de donzige ondervacht zorgt voor warmte isolatie, de dikkere bovenvacht beschermt tegen de invloeden van het weer, en daartussen heb je nog de borstelige tussenvacht. Er bestaan verschillende soorten vachten: een korte vacht, een halflangharige tot een langharige vacht en een krullende vacht zoals de Rex. De vacht van de verschillende kattenrassen is ook aangepast aan het klimaat. Katten in het koude noorden hebben een veel dikkere vacht dan katten in het warme zuiden.

Poes is boos!
Wanneer een kat schrikt of bedreigd wordt, staan al zijn haren overeind, ook op zijn staart. Zo ziet hij er veel groter en gevaarlijker uit. Op die manier probeert hij zijn vijanden af te schrikken.

katHaarballen
Katten onderhouden hun eigen vacht door zichzelf schoon te likken. Een kat heeft een ruwe tong die hij als borstel kan gebruiken. De overtollige haren worden ingeslikt. De haren worden niet door het maagzuur opgelost, maar hopen zich op in de maag tot een haarbal. Het is belangrijk dat een kat deze haarbal ook terug kwijt geraakt. Dit gebeurt meestal door gras te eten. Hierdoor moet de kat overgeven en komt de haarbal naar buiten. Sommige katten hebben moeite om hun haarballen kwijt te geraken. De haren hopen zich op en zorgen voor een obstructie in het darmkanaal. In dergelijke gevallen moet je kat wat slaolie of speciale haarbalpasta oraal toegediend krijgen. Dit smeert de darmen en verlost je kat van zijn overtollige haren.

katDe vacht onderhouden
De meeste katten kunnen hun vacht perfect zelf onderhouden. Alleen halflangharige tot langharige katten hebben hierbij hulp nodig. Zij moeten elke dag geborsteld worden en de klitten moeten worden ontward. Daarom kan je een langharige kat best van kleins af aan wennen aan de dagelijkse borstelbeurten. Op die manier wordt het een ontspannend ritueel waar je kat zelfs van geniet. Wanneer je de vacht niet goed onderhoudt gaat hij vervilten. Dit kan de gezondheid van je kat ernstig schaden. Kleine klitten kun je met de vingers ontwarren, hopeloos vervilte klitten kun je best voorzichtig wegknippen met een schaar. Wanneer de vacht van de kat helemaal vervilt is, helpt alleen een volledige scheerbeurt door de dierenarts.

Een kattenwasje
De meeste katten wassen zich heel vaak, wel meerdere keren per dag. Ze zijn heel lenig en kunnen met hun tong bijna de hele vacht schoonlikken. De plaatsjes waar hij moeilijk aan kan, zoals de kop, bereikt hij met zijn voorpoten. Hij likt dan zijn poot en wrijft ermee over zijn oren en snoet. Klitten in de vacht worden ook zelf aangepakt, deze worden met de tanden uitgetrokken en ontward. Kittens kunnen zichzelf niet wassen, zij worden door de moederpoes schoongelikt. Dit verzorgende gebaar versterkt de onderlinge band. Nog een interessant weetje: mensen die allergisch zijn voor katten, reageren vaak niet op de kattenharen, maar op de huidschilfertjes die de kat losmaakt bij het likken van zijn vacht. In het speeksel van de kat zit namelijk een eiwit dat er voor zorgt dat die schilfertjes loskomen.

Parasieten
Tenslotte is het belangrijk om de vacht van je kat parasietenvrij te houden. Kam je kat met een vlooienkam om te controleren op parasieten. Vlooien kan je bestrijden met een behandeling van speciale druppeltjes op de vacht. Vraag raad aan een dierenarts.
Mijn Kattenplaza – Login
Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Ingelogd blijven..
Wachtwoord vergeten? / Registreren


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.