Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Highland Fold

Herkomst Highland fold
De Highland Fold stamt af van de Scottish Fold. Zoals de naam al doet vermoeden ontstond het ras in Schotland. In 1961 ontdekten herder William Ross en zijn vrouw Mary in Tayside een poes met gevouwen oren. De witte poes, Susie, leefde op de naburige boerderij van de familie McRae. Susie beviel van Snooks, een witte poes met dezelfde gevouwen oren. Snooks werd op haar beurt gekruist met een Britse Korthaar. Het resultaat was de witte kater Snowball. Een nieuw ras was ontstaan en werd Folded Ear (gevouwen oren) genoemd, naar de mutatie die zorgde voor de karakteristieke oren.

highland foldHet dominante gen verantwoordelijk voor de gevouwen oren zorgde helaas ook voor ernstige afwijkingen zoals misvormingen van de ledematen, de staart en de gewrichten. De registratie van het ras werd daarom in 1973 stopgezet. Het was de Amerikaanse geneticus Neil Todd die de fok opnieuw op gang bracht. Hij kruiste het ras met de Britse Korthaar, de Exotic en de Amerikaanse Korthaar om gewrichtsproblemen en misvormingen te voorkomen. De C.F.A. en vervolgens de T.I.C.A. erkenden het ras weer.

Het ras werd al snel populair in de Verenigde Staten. In 1980 werd het ras ook uitgevoerd naar Europa. De eerste geboorte in Europa vond in 1982 in Frankrijk plaats. Het ras blijft echter vrij zeldzaam in Europa.

highland foldDoor een kruising met een Pers in de Verenigde Staten ontstond de langharige versie, de Highland Fold. Ook wel Scottish Fold Long Hair genoemd. Deze afgeleide rassen zijn ook door de T.I.C.A. erkend. Een andere kruising vond in 1987 plaats in Duitsland. De kruising van een Rex en Scottish Fold deed de ‘poedelkat’ ontstaat, een kat met een gekrulde vacht en vouworen. Dit nieuwe ras is echter nog niet erkend.

Uiterlijk Highland fold
De verdere uiterlijke kenmerken van de Highland Fold zijn geen menselijk kweekresultaat, alles aan deze kat is natuurlijk.

Het lijf van de Highland Fold is middelgroot en gespierd. De poten zijn in goede verhouding tot het lichaam. Het ras is gelijkmatig gebouwd, robuust en rond. Het ras is vrij zwaar en kan van 2,5 tot 6 kg wegen. Hij beschikt over een soepele staart, gemiddeld van lengte.

highland foldDe Scottisch Fold heeft een korte vacht, de Highland Fold een halflangharige vacht. De vacht van de Highland Fold vraagt wel wat onderhoud, hij moet zeker wekelijks geborsteld worden. Tijdens de rui moet de wollige vacht nog vaker uitgekamd worden om de overtollige haren weg te halen. Alle vachtkleuren zijn toegestaan behalve chocolate, lilac en het Siamese patroon.

De Higland Fold heeft een rond, bol voorhoofd. De wangen zijn afgerond en mogen wat bol staan bij volwassen katers. Hij heeft een mooi afgeronde snuit met een brede korte neus, ronde snorhaarkussentjes en een stevige kin. De grote ronde ogen hebben een kleur die in harmonie moet zijn met de vachtkleur.

Het ras heeft kleine naar voren gevouwen oren die bijna plat tegen de kop liggen. Ze staan ver uit elkaar met afgeronde toppen. De gevouwen oren worden pas zichtbaar na 3 tot 4 weken en de graad van omvouwing pas na 5-6 weken. Er zijn twee verschillende vouwen in de oren: de enkele en de dubbele vouw. De oren moeten af en toe voorzichtig gereinigd worden, maar hebben niet meer verzorging nodig dan bij andere kattenrassen.

Een te fijne, spitse kop behoort niet tot de rasstandaard. Ook wordt er extra gelet op de staart, die moet lang en soepel genoeg zijn en mag geen abnormaal dikke wervels bevatten. De katten worden altijd gefokt met een ander kattenras met rechtopstaande oren zoals de Britse langhaar om skeletmisvormingen te vermijden. De gevouwen oren zijn het gevolg van een dominant gen, waardoor de kittens de eigenschap ook zullen hebben.

highland foldKarakter Highland fold
Highland Folds zijn rustige, lieve katten die zich makkelijk aanpassen aan nieuwe situaties. Ze zijn vredelievend, vriendelijk en makkelijk op te voeden. Ze zijn graag in de buurt van mensen zonder opdringerig te zijn. Ook naar andere soortgenoten en honden zijn ze sociaal en niet te dominant. Het ras is erg zacht en knuffelig, en daardoor aangenaam gezelschap. Ze houden van het gezinsleven. Ze zijn rustig met een zachte stem, en dutten vaak als ze een poosje alleen gelaten worden. Daarnaast kunnen ze ook heel speels en actief zijn, het zijn goede jagers. Een gek trekje van de Highland Fold is dat ze soms heel eigenaardige lichaamshoudingen aannemen wanneer ze zich op hun gemak voelen, zoals zitten met een opgetrokken pootje of slapen in een grappige uitgestrekte houding.