Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

American Curl

Net zoals de naam al zegt, komen de American Curls uit Amerika. Het ras bestaat uit twee variëteiten. De kortharige en de halflangharige.

De American Curl een nog vrij onbekend ras in Europa, al beginnen nu steeds meer landen het ras te erkennen. Ook op shows zijn Curltjes lang niet altijd aanwezig. In Nederland zijn er nog geen handje vol fokkers van dit ras, en maakt dat ze vrij uniek zijn in Nederland.

De allereerste kat met de heel bijzondere, naar achteren gekrulde oren heette Shulamith, een gewone zwarte huis- tuin- en keukenkat, die van de familie Ruga in de USA was. Shulasmit kreeg een nestje waarvan twee kittens ook naar achteren gekrulde oren bezaten. Omdat ze zo'n mooie unieke verschijning waren werd besloten dit kenmerk vast te leggen in een nieuw ras, de American Curl.

Karakter American Curl

American Curl's zijn hele vriendelijke en mensgerichte katten die heel graag in het middelpunt van de belangstelling staan en van veel aandacht houden. Verder zijn ze heel intelligent en nieuwsgierig. Ze worden graag betrokken bij de dagelijkse gang van zaken in huis. Zo helpen ze heel graag bij het uitpakken van de boodschappentas en onderzoeken graag de keukenkastjes als ze daarvoor de kans krijgen. Ze houden ervan geknuffeld en geaaid te worden, maar zijn soms ook erg speels en actief. Ze zijn evenwichtig van karakter en passen zich prima aan. Ook de omgang met andere katten, honden en andere dieren is heel erg goed.

Uiterlijk American Curl

De vacht van de American Curl HLH is fijn en zijdeachtig. De ondervacht ontbreekt vrijwel zodat (met uitzondering van de rui periode) een borstelbeurt eens in de 14 dagen volstaat om ze er piekfijn uit te laten zien. Curltjes hebben oorpluimpjes, die vanuit de binnenkant van het oor naar buiten toe krullen. Curltjes worden in allerlei vachtkleuren en patronen gefokt. De oogkleur is geel, groen of blauw. (Colourpoints moeten altijd blauwe ogen hebben). De American Curl is een middelgrote kat met een elegant, slank langerekt lichaam. Maar vergis u niet, met name de katers kunnen toch nog hele ‘beren' worden. Vooral met hun wintervacht en mooie ‘kraag'.

De Curltjes zijn in te delen in 4 categoriën. 1e graads, 2e graads, 3e graads en straight ears. Bij de eerste graads, zijn de oren het minst gebogen, bij de derde graads het meest gebogen.

De meeste show- en fokpoezen zijn derde graads, maar niet altijd. Een bijzondere, aparte vacht kan van een eerste graads ook show- en fokkwaliteit maken.

De zogenaamde straight ears, hebben rechte oren maar hebben verder wel alle raskenmerken van de curltjes. Nu is het niet zo dat als men een derdegraads poes laat dekken door een derdegraads kater, dat alle kittens ook derdegraads zijn. In principe kunnen in het nest derdegraads tot en met straight ears voorkomen.

In tegenstelling tot katten met naar binnen gevouwen oren, denk aan Scottish Fold en Highland Fold, hebben de Curltjes geen last van botafwijkingen, zoals kraakbeendeformatie. Folds mogen alleen nog gepaard worden aan katten met rechte oren, en in sommige landen gaat men zelfs tot een totaal fokverbod over. Helaas worden Curltjes en Folds nogal eens over een kam geschoren, zelfs bij sommige rasverenigingen!

Erfelijkheid American Curl

De American Curls zijn gelukkig vrij van erfelijke ziektes, en het is de huidige fokkers alles eraan gelegen omdat zo te houden. Bovendien zijn ze vrij sterk voor wat betreft hun algemene gezondheid, dit komt mede omdat het ras afstamt van een gewone huiskat en er bij de opbouw van het ras ook veel met gewone huiskatten is gekruisd.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >