Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Help, kat krabt aan de meubels!

Help, mijn kat krabt aan de meubels!


Een kat moet ergens aan kunnen krabben, dit is natuurlijk gedrag dat niet afgeleerd kan worden. Maar het is ook niet de bedoeling dat uw kat uw dure meubels kapot krabt! Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem…

Waarom krabt een kat?

Een kat moet kunnen krabben om zijn nagels te scherpen, zo slijten ze af. Als een kat niet zou kunnen krabben, zouden de nagels veel te lang groeien, met medische problemen tot gevolg. Maar een kat krabt niet alleen om zijn nagels te scherpen. Aan de voetzolen van een kat zitten geurklieren die tijdens het krabben geur afscheiden. De geur is echter zo subtiel dat het niet door de mens te ruiken is. Door te krabben aan een voorwerp bakent de kat zijn territorium af. U moet dus enkele voorwerpen voorzien waaraan de kat mag krabben. Een krabpaal is hiervoor een uitstekend alternatief. Of u kunt enkele vloermatjes voorzien waaraan de kat mag krabben.

De kat straffen en belonen

Wanneer u een nieuwe kat in huis haalt, moet u van in het begin het gedrag van uw kat goed in de gaten houden. Maakt de kat aanstalten om ergens aan te krabben dat niet mag? Straf de kat dan door een luid lawaai te maken, nee te roepen of de kat nat te sproeien met de plantenspuit. Bied ook een alternatief aan, door de kat mee te nemen naar zijn krabpaal. Wrijf zijn pootjes over de krabpaal of laat de kat door middel van spel aan de krabpaal krabben. Krabt de kat spontaan op de daarvoor voorziene plaats? Beloon de kat dan door hem te strelen of iets lekkers te geven. Zo leert hij waar het gedrag wel en niet mag.

Een geschikte krabpaal kiezen

Niet elke krabpaal is geschikt. Wanneer u een ongeschikte krabpaal koopt, loopt u de kans dat de paal niet gebruikt zal worden. U kunt echter met een aantal zaken rekening houden bij de aanschaf van een krabpaal. Eerst en vooral moet de krabpaal groot genoeg zijn. De kat moet zich kunnen uitstrekken zonder de top van de krabpaal te raken. De paal moet ook stabiel zijn, zodat hij niet om kan vallen. Sommige katten gaan graag aan de krabpaal hangen, de paal moet dus tegen een stootje kunnen! De paal moet ook gemaakt zijn van een materiaal dat de kat kan openkrabben, zoals dik touw of jute. De textuur hangt af van de voorkeur van de kat. Krabt hij bijvoorbeeld graag aan het behang? Dan kan een zelfgeknutselde krabpaal van papier of karton soelaas bieden. Sommige katten krabben graag vertikaal, andere katten liever horizontaal. Ook met deze voorkeur kunt u rekening houden. Zet de paal op een strategische plaats. De kat wil de paal gebruiken om zijn aanwezigheid duidelijk te maken, kies dus voor een centrale plaats in het huis. Liefst dicht bij een meubel waar de kat al aan is beginnen krabben, zo zal de paal zeker goed gebruikt worden!

Meubels onaantrekkelijk maken

Indien u vaak niet aanwezig bent wanneer de kat het ongewenste gedrag vertoont, moet u ‘de plaatsen van delict’ beschermen. Meestal zijn dit meubels zoals zetels en stoelen. Ook andere houten objecten, zoals deuren trappen, zijn vaak populaire krabplaatsjes. Hang of leg ballonnen waar de kat het vaakste ongewenst krabt. Hij zal schrikken wanneer de ballon door zijn scherpe nageltjes tot ontploffing komt. Wikkel de stoelpoten ed. in aluminiumfolie of schuurpapier, katten houden niet van de textuur. U kunt de plaatsen ook inspuiten met een keep-off spray, in de dierenwinkel te koop.

Ontklauwen is geen oplossing!

In Nederland en België is het ontklauwen van katten verboden. In sommige andere landen, zoals de Verenigde Staten, komt deze praktijk wel voor. Het ontklauwen van een kat brengt echter veel pijn met zich mee en wordt gezien als een vorm van dierenmishandeling. Bovendien is het onnatuurlijk voor een kat om geen klauwen te hebben. Wat u wel kan doen is de nagels van de kat korter en onscherper knippen. Hiervoor zijn speciale nagelschaartjes voor katten te koop. Knip alleen de scherpe puntjes af, zeker niet het gevoelige gedeelte van de nagel! Dit doet erge pijn en kan hevig bloeden en ontsteken. Vraag bij twijfel aan de dierenarts om het even te demonstreren.