Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Kat laten wennen aan het nieuwe huis

Kat en het nieuwe huis

Poes wordt gekocht en naar huis meegenomen. Uiteraard wil elk gezinslid het dier meteen aaien, knuffelen, thuis doen voelen… Dit is een verkeerde aanpak in de kattenopvoeding. Een poes is immers, ondanks zijn kalm en sereen uiterlijk, een zeer stressgevoelig dier dat kalm begeleid moet worden in nieuwe situaties.

Ook kan het zijn dat de nieuwe kat juist aan een hond moet wennen. Dan kan u het artikel over het wennen van kat en hond bekijken.

Laat de nieuwe poes de eerste dagen slechts in één kamer van het huis vertoeven, daar waar de kattenbak staat en het eten/drinken. Het dier kan immers paniekerig wegkruipen en door angst of onwetendheid de kattenbak niet meer terugvinden, met onzindelijkheid als gevolg.

Zorg ervoor dat iedereen de poes gerust laat: laat het dier zelf op onderzoek gaan. Hij zal alles besnuffelen, aan alles een kopje geven (op de wangen zijn geurklieren die een eigen geur afgeven tijdens het “kopjes-geven”) zodat alles gepersonaliseerd wordt.

Vermijd poes strak in de ogen te kijken: als kersvers baasje ben je natuurlijk trots en wil je de kat bekijken en keuren, maar voor kat is “strak in de ogen kijken” een bedreiging, een uitdaging tot strijd. Laat de poes zelf naar je toekomen voor een knuffelpartijtje zelfs al duurt dat enkele dagen.

Wanneer poes zich op zijn gemak voelt in de kamer, laat je de deur open staan, zodat hij op eigen ritme het huis kan onderzoeken.

Hou poes wel minstens drie weken binnen in huis, vooraleer de deur of de ramen naar de tuin open te zetten: het dier moet eerst al zijn geurmerken in huis hebben afgezet, weten dat ze daar eten en aandacht krijgt, zodat hij het huis kan herkennen als zijn thuis.